Stavba RD v Červeném Kostelci - příjezdová cesta

Autor: Kuba&Zuzka (5 příspěvků)
2. 12. 2023
2 komentáře
Stavba RD v Červeném Kostelci - příjezdová cesta
Příspěvek stavebníka
zpevnění a rozšíření příjezdové cesty

Příjezdová cesta z drceného betonu

Před zahájením prací na samotném domku bylo nutné nejprve zpevnit příjezdovou cestu, tedy odbagrovat stávající rostlou zeminu a navozit buďto kamenivo nebo alternativně drcený beton. My jsme využili blízkosti pobočky firmy Envistone spol. s.r.o. ve Velkém Poříčí a koupili drcený beton, kterého bylo potřeba více než 60 tun.

Udělali jsme dobře, cesta nyní spolehlivě funguje a bez problému po ní jezdili domíchávače s betonem i schwing. Vrstva kameniva nebo drceného betonu by měla být alespoň 30 cm. Někdo doporučuje tuto vrstvu od rostlé zeminy oddělit geotextilií, my jsme dali na radu bagristy, a tuto textilii tam nedali. Zatím nepozorujeme, že by to bylo na škodu.

Drcený beton má také výhodu, že mimo kamenů obsahuje i jemný prach, který zacelí mezery a vznikne relativně hladký povrch. Samozřejmě je nutné tuto vrstvu důkladně zhutnit cca 400 kg těžkou vibrační deskou. Ještě o dost lacinější variantou je potom drcená směs betonu s cihlami. Tuto variantu nám však prodejce rozmluvil z důvodu rozpadnutí cihel po jejich opakovaném zmrznutí. "Pod základovou desku je ale tato směs ideální, lze krásně zhutnit", uvedl.

Po dokončení stavby povrch cesty po dohodě se sousedy nějak zušlechtíme. Pro stavební účely je však tato varianta zpevnění ideální. Pokud Vám v průběhu betonáže zbyde trochu betonu, rozhodně jej nedávejte do cesty jako my!

Ze základové desky nám zbylo několik koleček, tak tam přišli. Chyba, slabá vrstva betonu tíhou náklaďáků popraskala a jen tak tak, že některé z aut si o ostré hrany nepoškodilo pneumatiky. Musel jsem potom rozlámané kusy pracně palicí rozbíjet na malé kousky a pěkně se u toho nadřít, zbytečně.

Na zpevnění cesty zvažte použití drceného ( recyklovaného ) betonu namísto kameniva z lomu. Je výrazně levnější nežli kamenivo a splní stejnou funkci.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Kuba&Zuzka (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama