Dřevník na čepech alias malá pergola - část 32.

Autor: Kondrej (35 příspěvků)
Kategorie: Zahrada
29. 11. 2023
0 komentářů
Dřevník na čepech alias malá pergola - část 32.
Příspěvek stavebníka
Venkovní dřevník na uskladnění palivového dříví, konstrukce ryze čepovaná jako správný tesař amatér. :-)

Jak jsem začínal

Myšlenka dřevníku samozřejmě nepřišla z mé hlavy. Za vším hledej ženu, a tak tomu bylo i u mě v tomhle případě. Píše se začátek listopadu 2023, kdy jsem se rozhodl, že dřevo, co se válí na trávě na dešti, je hodno přístřešku. Od začátku stavby domu vůbec je to více než 4 roky, takže bylo načase.

Vždycky jsem věděl, že chci pořádný dřevník, trvanlivý a aby držel ve větru. Čili dlaby a čepy, aby to bylo udělané poctivě a tradičně. Tesař, který mi stavěl krov a střechu vlastně dělá kůlny a pergoly jenom na čepech, takže tady jsem se inspiroval.

Na začátku jsem hledal na internetu, kolik jaký dřevník stojí. Abych si ho jenom smontoval. Ale za pořádnější to bylo něco kolem 18 a více tisíc a navíc pochybné konstrukce z prkének. A tak jsem spíše začal hledat, jak na to. Kupodivu jsem moc příspěvků nenašel, až jsem si pustil video, jak staví dřevník Pepa Libický. Sice to dělal na rychlovku na konstrukční vruty, ale základnu měl pěknou a tam jsem se inspiroval - viz níže.

Takže po shlédnutí videa jsem si k práci u počítače začal dělal nákres a vzniklo z toho něco takového. Rozměry se ale vůči realitě liší: nakonec jsem se rozhodl udělat větší a tak jsem zvolil 360 cm šířku, 1,5m hloubku a výška je od spodní vaznice k podbití střechy 220cm. To abych se Karkulko v dřevníku nemusel ohýbat. Rovněž počet krokví je finálně 7, aby pěkně pasovaly na střed.

Dřevník na čepech alias malá pergola - část 32.

Základna

Z dosavadního plánku jsem tedy už věděl, jak mám udělat základ široký a hluboký. Původně jsem chtěl dělat základ ze základových patek, které se do země zatlučou. S betonováním jsem tady nechtěl začínat, toho jsem měl již dost ze stavby domu. Nakonec jsem se ale inspiroval ve videu Pepy Libickýho a nakoupil zemní vruty. Jeden stál 500 Kč, takže žádná láce. Koupil jsem jich šest, délky 90cm.

Počasí mi přálo, půda byla mokrá i hlouběji, a tak jsem se těšil na příjemné vrutování.

Reklama
Dřevník na čepech alias malá pergola - část 32.

Protože jsem ve svahu, nejdříve jsem si půdu zkopal do přibližné roviny s odchylkou asi 5cm. Pěkně ručně krumpáčem a zapotil jsem se, ale šlo to. Za 2 hodiny bylo hotovo. Zároveň jsem koupil i SDS vrták do betonu délky asi 60cm. Vyměřil jsem si od plotu vzdálenost asi 40cm a umístil roxory jako značky. Tady tedy ona šířka dřevníku 340cm, protože jsem počítal s přesahem vaznice 10cm na každé straně (proč - viz následné fotky a umístění sloupku vs. vrutu).

Zbývalo vyměřit pravé úhly. Vyrobil jsem si z rovných palubek pravoúhlý trojúhelník. Byl přesný na 1cm a to mi stačilo. Nebylo nutné dodržet úplně pravý úhel, protože to vaznici, která pak bude ležet na vrutech, bylo jedno. Ale úhlopříčky v roxorech jsem měl přesně na 0,5cm.

Vytáhl jsem roxor a předvrtal díru do země. S mojí vrtačkou Bosch professional to moc nešlo, jakmile sem byl 30cm a dále hluboko. Chtělo to něco silnějšho, ale poradil jsem si, že jsem do díry lil vodu a to pomáhalo. Postupně jsem díry odvrtal, v jedné jsem narazil na dost kamené, které nešly provrtat, a tak jsem musel krumpáčem vykopat a zaházel hlínou. Vrtačka samozřejmě trochu ujela a tak už to bylo zase o chlup nepřesnější, než jsem chtěl, ale prostě některé hlubší kameny vrtačku svedly stranou.

Dřevník na čepech alias malá pergola - část 32.
Reklama

Přeměřil jsem a pak už jsem se pustil do vrutování. Zpočátku rukama, pak malým roxorem a pak jsem nasadil pořádnou asi 1,5 dlouhou trubku s roxorem 16mm. Ten už se ohnul jenom na konci. Ale roxor 12mm jsem ohnul hned.

Čím hloubš, tím těžší to bylo (logisch) a občas překážel svah nebo plot. Průběžně jsem měřil magnetickou vodováhou, obě strany sklonu a dorovnával a vrutoval. Šlo to poměrně rychle, ale i tak mi to zabralo cca 2 odpoledne.

Dřevník na čepech alias malá pergola - část 32.Dřevník na čepech alias malá pergola - část 32.

Nedočkavě jsem pokládal 2,5m dlouhou lať a počítal, kolikrát ještě musím otočit a zase pořádně zabrat.

Reklama
Dřevník na čepech alias malá pergola - část 32.

Nakonec to silou šlo. Umístil jsem všech 6, přičemž jeden vrut se mi hnul v jednom směru kvůli tomu kamení dole, ale nedalo se nic dělat. Ostatní seděly dobře a později se ukázalo, že koupené trámky 10cm jsou ve skutečnosti 9,4 cm, takže se to dorovnalo samo.

Dřevník na čepech alias malá pergola - část 32.

Krov

Jestli se to dá nazvat krov nebo konstrukce - začal jsem podle mě podstatným krokem a to, že jsem z papíru kalkulované míry trámků přivezl do dřevoprodeje, kde mají dřevo jednak v hale a jednak mají přesnou zkracovačku. Dřevo jsem při kupování vybíral - tohle jo, tohle ne, tohle by šlo - jsou na to zvyklý a neměli nic proti (kupoval jsem v Nezvěsticích Plzeň jih).

Hlavně mi vlastně dřevo nařezaly na přesné míry, bez mm odchylek. Což se ukázalo jako hodně plus. A navíc mi ušetřili práci s ručním řezáním, ikdyž mám pokosovou pilu, kocoura i malou cirkulárku. Zaplatil jsem za to řezání 300 Kč, ale měl jsem to super přesný. Plán byl takový, že začnu dělat stojny, čili 3 vepředu a 3 vzadu. Pak že pro ně udělám dlab do spodních vaznic a zkusím, jak tam půjdou a jak to bude držet. A až pak budu přemýšlet dál:)

Dřevník na čepech alias malá pergola - část 32.

Koupil jsem lignofix na ochranu dřeva před broukama a dolejší vaznice 1x natřel. Druhý nátěr až potom, na hotové konstrukci. Vaznice jsem si tam posadil, abych viděl, jak se mi povedla rovinnost a bylo to dobrý. Šly tam vsadit jemnou silou. Vypodložil jsem si je a pak je zase vyndal a vydal se dělat čepy do trámků.

Dlaby jsem nechal na potom, až podle velikosti čepu.

Přikládám hyperlapse video, jak jsem dělal čepy:

Video je dlouhé a pak dál už dělám i dlab.

Jak jsem dělal čep -> zkouknul jsem předtím jak mám udělanou kůlnu od tesaře a taky jsem si pouštěl video Tesařského okénka na youtube a ještě jednou zajímavé video od nějakého týpka na Youtube.

Někdo dělal motorovkou, ale to chce přesnost a um. Já vzal kocoura a nařezal jsem si trámek z dvou protilehlých stran. Trámek měl 9,5 cm (předtím jsem si ho ohobloval, z každé strany 1mm) a řezal jsem 3cm. Hloubku čepu jsem zvolil 1/2 trámku, čili 5cm. Nutno podotknout, že jsem koupil stejné trámky na celou konstrukci - 10cm x 10cm. Celé počítání se tím zjednodušilo.

Dřevník na čepech alias malá pergola - část 32.

Po nařezání podle úhelníku, což úplně stačilo, žádná vodící lišta nic, jsem kladivem nahrubo odsekal kousky a pak dlátem 4cm dočistil. S novým ostrým dlátem to byla hodně uspokojující práce. Dřevo se loupalo jako máslo. Výsledný čep měl cca 3,5cm a počítal jsem s tím, že pro dlab ho potom ještě drobně uberu.

Dřevník na čepech alias malá pergola - část 32.

Na závěr jsem čepu srazil všechny hrany. Někde to šlo dlátem a někde jsem použil multifunkční pilu.

Každému trámku jsem pak srazil hrany elektrickým hoblíkem, ale nedojížděl jsem až nakonec, ale nechal jsem asi 10 cm. Vypadá to hezky a to nejsem žádný estét. Tesaři to tak dělají, takže kopíruju.

Poté, co jsem měl vyrobeno 6 stojen s čepy, jsem dělal dlaby do spodních vaznic. To jsem dělal současně s horními vaznicemi. Položil jsem si všechny 4 vaznice na kozy, zarovnal (horní vaznice byly o 20 cm delší kvůli přesahu střechy) a zafioval truhlářskýma svorkama.

Naměřil jsem dlaby, vždycky jsem měřil podle konkrétního čepu, co tam měl přijít. Každý čep nebyl stejný. Inu dělal jsem to poprvé a někde hrálo roli dřevo, protože dláto se do něj zarylo a nechalo trochu vést. Řekněme ukázkový čep byl 3,4cm x 9,5cm a dlab jsem úhelníkem vyměřil na střed vaznice - nakreslený otvor 3cm na 9,1cm. Použil jsem multifunkční pilu a byla tak taky super práce, ale vyžadovala přesnost a držet pilu kolmo.

Nařezal jsem po obvodu, hloubka byla o1cm větší než délka čepu čili hloubka dlabu necelých 6cm. Pak jsem řezal uvnitř. Když byly řezy rovné, dlátem šlo pak vnitřek vybrat poměrně snadno. Zkusil jsem příslušný čep, většinou byl větší a tak jsem ho dlátem postupně ubíral, zkoušel, ubíral, atd. až tam šel ne snadno, ale zase ne těžko. Něco mezi.

Samozřejmě se mi asi dva spodní nepovedly, že tam čep šel snadno a ještě byl 1cm po straně. Občas mívám takové zkraty, že se něco takového stane, ale asi nejsem sám :-) Dole mě ta mezera tolik netrápila a při montáži jsem tam pak nacpal uv odolného mamuta. Video dlabu je možné vidět nahoře v tom dlouhém videu.

Co jsem dělal dál

Takže jsem měl spodní a horní vaznice - vydlabané. A 6 stojen s čepama. Byl jsem nedočkavý to tam namontovat a zkusit jak to sedí celý, ale nedělal jsem to, protože by to spadlo a musel bych to zajišťovat. Takže jsem osadil jenom stojny, abych si naměřil skutečnou vzdálenost mezi nimi pro vodorovnou vzpěru, co prováže hořejšky. Tady se ukázala nerovnost založení zemních vrutů, kdy jedna strana ujela o 3 cm. Takže spodní vaznice nebyly spolu úplně rovnoběžné, ale to nevadilo. Střecha bude trochu custom.

Dřevník na čepech alias malá pergola - část 32.

Jinak to celkem stálo samo o sobě.

Takže dál jsem si naměřil tyto vodorovné vzpěry a taky jim udělal čepy z obou stran. Čep vede pak dolů, když se vsazuje do svislé stojny. Rovněž jsem udělal čepy do krajních stojen, aby byly ve stejné výšce od země. Opět jsem si dvě krajní zafixoval k sobě a měřil a kreslil najednou, aby to bylo co nejvíce přesně.

Šikmé vzpěry

Šikmé vzpěry, čili ochrana před větrem, byly trochu náročnější na výrobu. Zvolil jsem trámky délky 1m pro zadní vzpěry a 80cm trámky pro ostatní. Po vytvoření čepu z obou stran měly ty 80cm efektivní délku pouze asi 65 cm. Záleží jak moc je člověk ořeže v úhlu 45°:)

Jak jsem je dělal -> pomocí úhelníku jsem si vyznačil úhel 45°, což je ten druhý nejjednodušší úhel na úhelníku. Prostě jsem ho přindal na konec trámku a vyznačil. Ta hloubka stačila. Odměřil jsem vzdálenost kotouče pily a hrany pily a dal vodováhu se svorkou.

Dřevník na čepech alias malá pergola - část 32.

Nařezal jsem řezy, stejné hloubky jako u ostatních čepů, čili cca hloubka řezu 3cm. To se dá btw pěkně na dobrým kocourovi nastavit.

Dřevník na čepech alias malá pergola - část 32.

No a druhou stranu stejně a pak opět kladivo a nahrubo to vyklepat. Dlátem pak začistil.

Dřevník na čepech alias malá pergola - část 32.

Vyrobil jsem si vzorový čep a přiložil vždy stejně od hrany a obkreslil fixem z obou stran. Když jsem to neudělal z obou stran, při řezu jsem se pak seknul.

Dřevník na čepech alias malá pergola - část 32.Dřevník na čepech alias malá pergola - část 32.

U šikmých vzpěr jsem čep dělal jenom cca 4cm hluboký. Teď už stačilo vzít multifunkční pilu a pěkně vyřezat.

Dřevník na čepech alias malá pergola - část 32.Dřevník na čepech alias malá pergola - část 32.

Ve finále opět srazil hrany a čep vypadá takto. Neúhledný ale přesto krásný :)) No a tohle jsem zopakoval tolikrát, až jsem vyrobil 7 šikmých vzpěr. Jo chtělo to ideálně 8, ale o tom později.

Tolik výroba dlabů a čepů pro základní konstrukci. Základní myslím tu bez šikmých vzpěr. Jak jsem ty šikmé vyměřoval a jak jsem dával konstrukci dohromady, v příštím článku.

Na závěr téhle části - bez multifunkční pily, kocoura a hoblíku bych se já osobně do takovéhle stavby ani nepouštěl:-)

Náklady

Název položkyCena
drobnosti
1 000 Kč
stavební hranoly vč. krokví
5 000 Kč
zemní vruty 6 ks
3 000 Kč
Celkem9 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Kondrej
Kondrej (35 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama