Superhaus, díl 06/betonování pohl. betonů

Autor: Superhaus Hranice (21 příspěvků)
22. 11. 2023
0 komentářů
Superhaus, díl 06/betonování pohl. betonů
Příspěvek stavebníka

Ahoj stavebníci, když jsme měli hotovou armaturu i bednění, přišel čas na betonáž. Celkem jsme betonovali tři zdi a do každé jsme ukládali beton úplně jinak. Vy si nyní můžete přečíst, co se nám podařilo a také se můžete vyvarovat našich chyb. Náš projekt není návod na to, jak se má to či ono dělat, ale pouštíme se do věcí, které nejsou úplně běžné a pokud vás něco od nás alespoň trošku poinspiruje, nebo vám některý z našich tipů ušetří nějakou korunu popř. vás jinak posune, tak budeme moc rádi

Betonování 3x jinak

Poprvé jsme betonovali Severní sekci, nejhladovější zeď co jsme kdy betonovali, délka 12 metrů x výška 3,5 metrů na jeden zátah. Ještě teď nemohu uvěřit, že to bednění zvládlo, protože nám dílce vůbec nevycházeli a museli jsme je nadstavovat dole i nahoře výdřevou, bylo to neskutečně riskantní, ale nebyla jiná možnost.

V každém případě se nám podařilo nalít šaluňk až po vrch a i když se dost vibrovalo, tak nic neruplo a všechno dobře dopadlo. Vylití tak obrovské a složité zdi byla pro nás doslova odměna za všechnu práci s armaturou a bedněním.

Superhaus, díl 06/betonování pohl. betonů

Mega trychtýř, nevychytaný nápad

Tyto řádky mohou působit jako pohádka o tom jak, bylo všechno skvělé a perfektní /jenže takové stavby neexistují pokud v tom nemáte rutinu/ a tu mi prostě nemáme, stavíme si jen svůj sen a překážek jsme měli opravdu habakuk.

Pro betonování jsem si připravil několik vychytávek, ale ne všechno klaplo. Jedna z nejodvážnějších, byl obrovský trychtýř vyrobený z 60L sudu od oleje. Násoska byla dokonce teleskopická a vyrobil jsem ji z novodurového potrubí o průměru 80 mm. Původní nápad byl lít beton pěkně od spodu, abych nepocákal opláštění bednění.

Nakonec se ukázalo, že průměr 80mm je pro beton s kamenivem 8/16 moc málo. Pokud budete něco podobného zkoušet, tak použijte průměr 100 mm a víc, nejlépe je jít na maximum toho co jste schopni strčit mezi armaturu.

Další problém byl teleskop /úplná blbost/, trubky jsem spojoval hřebím skrz a postupně jsem chtěl násosku zkracovat. Poučen z předchozích nezdaru, bych použil trubku o délce 2,5 metrů a tu bych postupně zkracoval, třeba flexou, prostě žádná překážka a všechno namastit odbedňovacím olejem, potom by to snad šlo a riziko kaveren by bylo nižší.

Reklama
Superhaus, díl 06/betonování pohl. betonů

Betonování s tryskou

Nakonec nás zachránil nejlepší technolog ze ZAPY, kterého znám ing. Novosad, který někde sehnal trysku pro /šwing/, což bylo mnohem lepší než to střílet do šaluňku napřímo. Všechno dopadlo dobře, jen počáteční zdržení ve formě nepovedeného trychtýře nás stálo čas i jednu větší kavernu z čela zdi.

Bylo to způsobeno tím že výměnou nadstavce se narušila kontinualita lití betonu a než se začalo znovu lít, tak se vrstvy mezi sebou už dostatečně neprolily. Není to ovšem žádný velký problém, protože vada je na místě které nepůjde vidět a drobnosti které vidět půjdou zvažujeme, buď přiznat nebo zaretušovat.

Superhaus, díl 06/betonování pohl. betonů
Reklama

Schodišťová zeď

Každá zeď byla jinak náročná, první byla velká a složitá, druhá měla šikmé vykousnutí betonu nad schodem pro dodatečnou kamennou přizdívku a druhá strana měla v sobě menší niku a povrch v jakosti mramoru. Jedna větší výzva než druhá, tentokrát jsme se rozhodli ukládat pohledový beton do bednění z mixu přes pumpu.

Pumpa byla mnohem lepší volba než šwing s ohledem na menší tlak i hadice. Jediný problém nastal v betonárce, všechno bylo sice dopředu objednané, ale v hodinu H, došel v betonárce cement a bylo vymalováno. Nejprve na mne zkoušeli technickou závadu a podobně, ale nakonec šli z pravdou ven a přiznali, že jsou bez cementu.

Byla to opravdová rána pod pás ale už jsem si nemohl dovolit akci odpískat. Proto jsem se rozhodl namíchat si pohledovku sám v naší hydraulické míchačce, výsledek doslova předčil očekávání a to jsem se měsíc před betonáží dušoval kamarádovi, že si mícháme betony samodomo, ale s vyjimkou pohledovky z toho plyne jediné poučení, nikdy neříkej nikdy.

Ložnicová zeď

Ložnice byla také výzva, není to nosná zeď, takže jsme ji udělali jen o síle 30cm, ostatní zdi v projektu jsou silné 40 cm. Zde jsme si chtěli vyzkoušet bílý beton, který nám v betonárce odmítli namíchat /neměli s tím zkušenosti/. My jsme byli také bez zkušeností a testy, které jsme si dělali v malých formičkách byli úplně k ničemu, protože není bílý cement jako bílý cement.

Měli jsme velké štěstí, protože jeden z našich nejlepších sousedů šéfuje fabrice /CIDEMAT/, která dělá teraso a jiné prefabrikáty. Soused nám objednal bíle kamenivo i cement a pro míchání jsme si půjčili od jednoho z našich známých mix, který jsme naplnili z bigbagu kamenivem a cement o síle 500 jsme fedrovali do mixu ručně.

Reklama

Závěr, rady a tipy

Na závěr pro ty kteří se prokousali textem a fotkama až sem mám pár tipů, kdyby jste se nechali unést ...

1./Pokud budete mít potřebovat transportovat beton a dávkovat jej napřesno, tak pumpa je lepší než šwing.

2./Pokud budete chtít udělat bílý pohledový beton, tak doporučuju bílé kamenivo a bílý cement o sílé 500 srazit na ostrosti oxidem titanu. Poměr si musíte odzkoušet, protože tento tip jsme dostali až po zabetonování a bez bělení bilý beton nevyrobíte. Cement o síle 500, byl tak ostrý že to na začátku nešlo ani protlačit pumpou, až pro vyrovnání hadice a jejím promazání konečně prolezl, kdybychom použili alespoň 3% běloby, tak by to bylo na pána. Při aplikaci byl beton krásně bílý doslova jako krupice nebo cukr, ale později zašedl.

3./Níže dáváme k dispozici naši recepturu, použili jsme jen první tři položky a 400 l vody.

Superhaus, díl 06/betonování pohl. betonů
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Superhaus Hranice
Superhaus Hranice (21 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama