Sádrokarton od Rigipsu skvěle funguje i ve vlhkém prostředí

Autor: Rigips (57 příspěvků)
Kategorie: Sádrokartony
1. 12. 2023
0 komentářů
Sádrokarton od Rigipsu skvěle funguje i ve vlhkém prostředí
Komerční

Doby zděných rekonstrukcí v interiérech jsou nenávratně pryč. Nejen v rámci domácí výstavby je dnes jedničkou sádrokarton. Zaručuje rychlou montáž, pomůže interiér odhlučnit a jeho vybrané typy se hodí i do vlhkého prostředí.

Snadno z něj proto postavíte třeba novou koupelnu. Schováte v něm veškeré elektroinstalace, obložíte ho podle svého gusta, a ještě díky malé tloušťce SDK desek ušetříte spoustu místa.

Proti vlhku pomáhá SDK deskám impregnace

Standardní bílý sádrokarton si s vysokou vlhkostí moc nerozumí. V koupelně musí na jeho místo nastoupit impregnované SDK desky, které poznáte podle zeleného kartonu na líci desky. Proto se také vžilo označení „zelený sádrokarton“. Proti vlhkosti ho chrání hloubková impregnace sádrového jádra.

Můžete ho použít všude tam, kde se vlhkost nevyskytuje trvale, ale v tzv. přerušovaném cyklu. Pamatujte přitom, že plochy přímo ostřikované vodou se musí u všech druhů SDK opatřit hydroizolačním nátěrem.

Sádrokarton od Rigipsu skvěle funguje i ve vlhkém prostředí

Speciální impregnované desky Rigips: můžou do prostorů bazénů nebo unesou kuchyňskou linku

Výběr voděodolného sádrokartonu nekončí základním typem. Právě společnost Rigips nabízí širokou škálu impregnovaných desek pro rozdílné úrovně vlhkosti.

Zvláště odolné jsou v tomto případě sádrové desky Glasroc HGlasroc X. Výbornou práci odvedou v prostorách s extrémní vlhkostí a trvalým výskytem vody. Nachází proto své místo v prádelnách, bazénech či wellness centrech. Na rozdíl od SDK desek jsou sádrové desky opatřené skelnou vodoodpudivou textilií. Před lepením obkladů je nemusíte penetrovat. Jejich další nespornou výhodou, která vám při stavbě ušetří čas, je jejich jednoduché formátování a nízká váha jako u běžných SDK desek. 

V produktové řadě Rigips se blýskne i vysokopevnostní sádrokarton Habito® H. Má velkou povrchovou tvrdost a pevnost v ohybu, v kombinaci s kotvami Molly unese břemena o váze až 155 kg na jeden kotevní bod. Kromě vodoodpudivé impregnace nabídne skvělé protipožární i akustické vlastnosti. Využijete ho v koupelně nebo kuchyni, zkrátka v prostorech, kde potřebujete kotvit těžké skříňky.

Sádrokarton od Rigipsu skvěle funguje i ve vlhkém prostředí

Rekonstrukce staré koupelny je se sádrokartonem hračka

Staré bytové jádro jednoduše nahradíte stylovou koupelnou z desek Habito® H. Mají nízkou hmotnost a nezatíží ostatní nosné konstrukce, proto k přestavbě nepotřebujete ani povolení od stavebního úřadu. Podívejte se, co vás čeká po vybourání původní koupelny, kde na svém místě zůstaly jen stoupačky a instalační vedení:

1.     První přijde na řadu zaměřování a vyznačení nových příček.

2.     Vyznačená místa se osadí sádrokartonovými profily R-UWR-CW, používají se při tom plastové natloukací hmoždinky a napojovací těsnění pod obvodové profily. Mezi profily se dále montují držáky na instalace. V případě těžkých zařizovacích předmětů (závěsné wc, bidet) je nutné použít zesílené UA profily.

3.     Následuje opláštění deskami Habito® H - k jedné straně příčky. Desky můžete formátovat pomocí okružní pily s odsáváním, otvory pro zásuvky pak lehce vyříznete vykružovací frézou. K profilům se nejlépe připevní elektrickým šroubovákem a šrouby UMN.

Sádrokarton od Rigipsu skvěle funguje i ve vlhkém prostředí
  1. Do vzniklé dutiny v příčce se vkládá minerální izolace, a to po celé ploše. Ta zajistí odhlučnění celé konstrukce. Poté se dutina s izolací zaklopí SDK deskami i z druhé strany.

  2. Přichází čas na tmelení spár pomocí tmelu Rifino Top se skelnou výztužnou páskou. Do tmelu v rozích a koutech se zapraví páska Habito® Flex s kopolymerovým jádrem, která zaručí lepší mechanickou odolnost spojů. 

Na konec nezapomínejte aplikovat vhodnou hydroizolační stěrku Weber akryzol na podlahu a plochy ostřikované vodou. Teď už desky stačí jen obložit, namontovat zařizovací předměty a máte hotovo!

Tento návod je k dispozici i jako videonávod na kanále Rigips.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Rigips (57 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Saint-Gobain Construction Products CZ a.s. Divize Rigips

Saint-Gobain Construction Products CZ a.s. Divize Rigips

Rigips vyrábí a dodává výkonná, moderní a udržitelná řešení v oboru suché výstavby. Taková, která lidem pomáhají zajistit pohodlné a zdravé bydlení a zároveň jsou šetrná k planetě. Rigips nevyrábí pouze sádrokartonové desky pro stěny a stropy, ale především poskytuje konstrukční systémy např. podhledové systémy, omítky, stěrky, pásky, tmely a veškeré příslušenství pro suchou výstavbu.

Smrčkova 2485/4, Praha, Libeň, 180 00

+420 226 292 224

https://www.rigips.cz/

Poslat poptávku
Saint-Gobain Construction Products CZ a.s. Divize Rigips

Saint-Gobain Construction Products CZ a.s. Divize Rigips

+420 226 292 224

Poslat poptávku
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama