Rekonstrukce chalupy – střecha, pergola - 2. část

Autor: Homzík a Domísek (28 příspěvků)
Kategorie: Rekonstrukce domu
18. 11. 2023
0 komentářů
Rekonstrukce chalupy – střecha, pergola - 2. část
Příspěvek stavebníka
Oplechování vikýřů, betonáž podlahy v 2. NP, dokončení pergoly, osazení oken a dveří a provedení schodiště

Betonáž podlahy

Po konzultaci s bratránkem jsem pro sichr trámy u přístavku vyndal a navrutil pod ně patky. Stejně jsem je měl koupený, tak jsem je aspoň využil. Manželku jsem vyslal do stavebnin pro kubík liaporu a srovnal klenbu nad chlívem. Co chybělo jsem dojel pískem.

Na to jsem naskládal 12ku polystyren a na to další 12ku polystyren. A protože PU pěny a polystyrenu není nikdy dost, tak jsem na to hodil ještě 10ku polystyren. Čímžpádem jsem dorovnal budoucí podlahu nad chlívem s přístavkem a pergolou. Natáhl jsem na to igelit, aby mi to při betonáži neteklo do cihlového stropu a celé dokola objel dilatačnim páskem. A na to pak naházel osmičky karisítě a pořádně to svázal a podložil. Zašalovaly se otvory a bylo připraveno pro betonáž.

Betonu jsem měl napočítáno 2,2 kubíku (5,8 m x 4,65 m x 8 cm). V týdnu jsem řešil jak ho dostat nahoru. Za PUMíka jsem platit nechtěl a pán v Hradci co jezdí s Putzmeistrem měl v požadavcích 3 dělníky na montáž hadice......pfffff...... a cenově to navíc vyšlo stejně jako PUMík. Takže jsem objednal zavlhlej C25/30 s tím, že to domícham a vytaham to tam ve kbelících. A pak jsem si vygooglil kolik váží kubík betonu.

Trošku jsem to přehodnotil a využil skutečnosti, že jsem v minulém roce zakoupil elektrickej naviják (na zabijačky). Provrtal jsem kus trámu, narval roxorama do zdi a na to kurtou heftnul rameno navijáku, přidělal naviják a z prapůvodní stříšky od králíkárny (kterou jsem předvídavě nespálil) starejch zrezlejch trubek a řetězů (který jsem předvídavě neodvezl do šrotu...no dobře, nebyla to předvídavost, jsem prostě bordelář, tak se mi to tam všechno někde válelo) spáchal plošinku na kterou se jen hodil 90l kalfas a přistavil míchačku tak, aby se to lilo přímo do něj.

V jedenáct večer jsem měl připraveno, schrupnul si a v sedm ráno bylo 2,5 kubíku betonu na místě. Naházet do míchačky na dvakrát do malťáku, vylézt nahoru a po kbelícíh přetahat na místo a srovnat do vodováhy. Pár hodin to koštlo, kvalita betonu jistě utrpěla, ale bude to jen pochozí, takže žádnej stres. Nakonec se tam vecpalo přesně 2,5 kubíku a ještě mi dva malý kbelíky chyběly...to už jsem ale nedomíchával, srovnam to, až budu betonovat udělátko na přivaření schodů....a nebo taky ne, že. Pouklízelo se, dořízly se cihly pod vikýřem a čekalo se na okna.

Okna

Další pátek dojela okna a dveře a všechno se během dne nainstalovalo. Krom vchodovek, ty půjdou až se zabetonuje příprava na schodiště, a posuvnýho okna v pergole. V sobotu a neděli jsme se pak s manželkou bavili opalovánim fošen na strop do pergoly. Stejný postup jako u trámů, opálit, odrbat rejžákem, omejt, osušit, napustit Luxolem a šup nahoru.

Sem tam mírně seříznout a šikovně rozmístit, aby tam nebyly škvíry a dalo se to navrutit. Původně jsem se bál, že mi budou chybět, ale vyšlo to tak šikovně, že mi asi třetina fošen zbyla. Což bylo zčásti pochopitelně i tím, že se nakonec podlaha nedělá na celý ploše.

Hned v pondělí se objednaly vruty a informoval jsem střechaře, že  míč je na jejich straně. V úterý byli okouknout co a jak, ve středu nastoupili a do pátku sfoukli oplechovat vršky vikýřů. Zbytek se prý pokusí dodělat do zimy.....tak snad jo, no.

Na prodlouženej víkend dorazil můj dvorní svářeč a domluvili jsme zhruba postup provedení schodiště. Já si pak už jen doladil udělátko na které se celé schodiště navaří, nakoupil železo a nechal ho další týden svařit. O víkendu se pak mimo jiné nakoupil Porfix na příčky a udělala se příčka v 2. NP (koupelna a WC) a dodělala příčka v 1. NP.

Nahoře jsem to splácal z desítky, nebude tam ani voda, ani odpad, takže stačí. Do obvodovek jsem to kotvil takovejma těma plíškama, který jsou k tomu určený, aby se to nemlelo. Dole se v příčce nechal otvor na luxfery. Zakrátily se fošny nad pergolou a jedna se ještě dopálila, tím jsem měl připraveno na vruty a strop se dal považovat za hotovej. V tejdnu mi tam ještě sfrnkli oknaři dodělat jedny dveře a posuvný okno do pergoly a sem tam se mi tam otočili klempíří.

Konstrukci schodiště jsem tak nějak +/- vymyslel a materiál si napočítal sám. Otočil se u svářeče, vyzvedl svařené udělátko, doladili jsme pár drobností a materiál se hned objednal. O víkendu se vykotlal polystyren pod podlahou u vchodu, tak aby se dalo zabetonovat udělátko, připravilo se armování, dojelo pro písek a udělátko se zabetonovalo.

V mezičasech se taky navrutila podlaha. Někde jsem vyčetl, že vruty by měly být v délce dvojnásobku připojovaného materiálu. Takže pěticentimetrová fošna, dvanáctka konstrukční vrut s talířovou hlavou, tam kde se fošny překrejvaly, tam se bouchla osmnáctka konstrukční vrut se zápustnou hlavou. Navrutěnim se fixnul hranol ve kterym je chycený posuvný okno. Druhej hranol, kde neni podlaha, jsem heftnul do zdi ocelovym plátem na dvě hmoždinky. Před zimou to ještě chytnu zvrchu a boku na dvě eLka.

Schodiště

Letošní sezóna se ukončila schodištěm. Když byl matroš k vyzvednutí, půjčil mi soused Iveco a nechal matroš naložit. Ještě v pátek po práci jsem to odvezl na chalupu. Když jsem ráno odplachtoval korbu, zjistil jsem, že mi v Pro-Domě půlku materiálu nenaložili......bo dodáky jsou pro děcka. Takže na otočku do Prahy a celý dopoledne v čudu.

Odpoledne jsem vše naměřil, nařezal, v tejdnu nabral svářeče a posvařovala se podesta. Můj sen o levitující podestě se rozplynul hned po navaření prvního účka. Je to těžký jaxviň a moje udělátko neni uplně dokonalý......no dobře stojí za vyližpr**......nejsem statik no :D....aby někdo neměl pocit, že jsem uplně dokonalej.....jsem dokonalej jen asi z 99%. Takže se to podhodilo starym krovem a podesta se na jaře zaflikuje do země jednim nebo dvěma jeklama.

Stejně je v plánu tam betonovat schod kvůli rovnání pozemku, tak se to jen přibetonuje do základu. Podesta a bočnice jsou/budou z dvacítky Účka. Schody 27x80 cm s protiskluzem. Na zábradlí jsem vzal jekly 3x3 a 4x4. Výplň zábradlí rozhodneme až doděláme fasádu....

Tím si myslim jsem letos skončil. Po zimě se bude dělat elektrika, voda, dodělá se schodiště a hlavně se budu věnovat sadovým úpravám a „odvlhčení“ hlavní budovy....prostě něco méně finančně náročného, co si budu moct patlat sám....

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Vrtáky, vruty, hmoždinky
396 Kč
hutní materiál a schodnice
18 500 Kč
Vruty
2 000 Kč
Účko + plochá ocel
1 687 Kč
Metry, vrtáky, úhelník
305 Kč
Kotouče
288 Kč
Mafl
2 389 Kč
Aku šroubovák s rázákem
3 157 Kč
Vruty
2 065 Kč
Okna, dveře, vrata
228 000 Kč
Kalfas - 2x
526 Kč
Beton C25/30, 2,5 m3
10 000 Kč
Liapor 4-8 mm - 1m3
3 640 Kč
EPS a karisítě - podlaha 1.NP chlív
16 178 Kč
Celkem289 131 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Homzík a Domísek
Homzík a Domísek (28 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací