Superhaus, díl 05/bednění pohl. betonů

Autor: Superhaus Hranice (21 příspěvků)
17. 11. 2023
0 komentářů
Superhaus, díl 05/bednění pohl. betonů
Příspěvek stavebníka
Ahoj stavebníci, v tomto díle vám ukážeme, jak jsme bednili pohledové betony na našem projektu a můžete se seznámit s několika tipy, které se vám mohou hodit. Systémové bednění není u nás pro svépomocí projekty příliš rozšířené a možná, že je to škoda. Pohledový beton má svou přirozenou krásu i pevnost a musíme uznat, že je to masakr skládačka pro velké a silné kluky.

Bednění - byl to masakr

Od začátku jsme byli rozhodnutí pro pevné zdi z pohledového betonu a abych pravdu řekl s odstupem času, byl to opravdu masakr. Pokud by to byla jen jednoduchá zeď, tak by to ještě šlo, ale naše zeď byla doslova prošpikovaná: armaturou, sítěmi jako voda, elektřina nebo odpady.

Dále bylo ve zdích mnoho otvorů a výklenků, prostě všechno na finiš, každý tesař od toho bez zaváhaní utekl, aby to nemusel dělat /více méně se jen vymlouvali/. Nakonec nezbylo, než postavit vlastní tým z rodiny a přátel, kteří nás podrželi a s pomocí přítele na telefonu začít bednit.

Materiál na bednění

Běžně se bednění půjčuje z půjčovny, také jsem si jej nechal nacenit, ale s ohledem na složitost projektu by se to nevyplatilo, takže první náš tip je následující.

Reklama

Pokud s bedněním umíte dělat nebo někoho znáte a máte jednoduchý projekt, tak si bednění můžete půjčit. Rovnou vám udělají dle projektu návrh rozvržení dílců, což hodně pomůže.

U nás to bylo tak, že jsme si bednění koupili použité od jedné firmy, abychom neplatili pronájem. Bednění bylo v žalostném stavu a mnoho dílců nešlo ani použít, naštěstí těch dílců bylo hodně, takže jsme nakonec něco vybrali. Vybrané dílce jsme začali hromadně čistit, což byla první chyba, pokud jde o čas.

Bednění bych už nečistil A-blok, ale vyčistil bych každý díl zvlášť, těsně před použitím a čistil bych jen ty strany, které půjdou k sobě. Ztratili jsme čištěním dost času a hlavně jsme prošvihli výborné počasí.

Superhaus, díl 05/bednění pohl. betonů
Reklama

Postup bednění

Nejprve jsme si museli poskládat z dílců takzvané plenty, kdy jsme k sobě samopalama zajistili k sobě několik desek. Snažili jsme se udělat vždy zeď v kuse, např. od začátku po dveřní otvor, potom jsme plentu opláštili dřevotřískou nebo bazénovou folií, podle toho jak hladký jsme potřebovali povrch.

Superhaus, díl 05/bednění pohl. betonů

Potom jsme do zdi /armatury/ vložili veškeré dopředu vyrobené výdřevy ve formě nik a otvoru pro dveře nebo okna. Nakonec se opláštěná plenta postavila manipulátorem a zafixovala se proti spadnutí.

Tímto způsobem jsme postupovali, tak dlouho dokud nebylo zabedněno z jedné strany a tím, že jsme neměli zkušenosti, tak to bylo nekonečné. V té době jsme měli na konzultaci domluveného perfektního tesaře jménem Robo, který nám radil převážně po telefonu. Pracoval tenkrát na čtyřech okolních stavbách a za námi došel na kontrolu vždycky až pozdě večer nebo vůbec. Za celé bednění u nás byl fyzicky cca 6x.

Reklama
Superhaus, díl 05/bednění pohl. betonů

Zaklopení

Zaklopení bednění už bylo mnohem jednodušší, protože jsme dali jen rozpěrky + šubtyče a po posledním vyčištění a vyfoukání šaluňku zevnitř jsme naolejovanými dílci zeď zaklopili. Zaklopení už byla vždy mnohem rychlejší akce, nakonec se všechno zkontrolovalo, pospojovalo bylo hotovo.

Superhaus, díl 05/bednění pohl. betonů

Východní sekce

V celém projektu máme jen tři zdi z pohledového betonu a každá byla jinak náročná. První jsme bednili severní sekci a po zabetonování a odbednění jsme šli bednit ještě východní sekci a schodišťovou zeď.

Museli jsme bednit každou zeď zvlášť s ohledem na počet použitelných dílců. Východní ložnicovou zeď nám pomáhali stavět dva Slováci, ale neměli moc času a byli u nás jen párkrát, pomohli nám zabednit přední část zdi, jen s opláštěním neměli moc zkušenosti, tak jsme si bednění nakonec dodělali sami.

Superhaus, díl 05/bednění pohl. betonůSuperhaus, díl 05/bednění pohl. betonů

Schodišťová zeď, bednění s profíkem

Jako poslední zeď přišla na řadu schodišťová zeď ze které jsem měl osobně největší respekt, proto jsme požádali o pomoc největšího profíka na bednění co znám - pana Karla. Čekání na toho muže bylo nekonečné /neměl čas/a věnoval nám se svým parťákem, jen jedno dopoledne.

Mám z toho zážitek na celý život a byl to doslova koncert, často jsem nemusel ani dokončit větu, okamžitě pochopil co a jak. S nejsložitější částí šikminy schodiště nám opravdu pomohl v rekordním čase v rámci několika hodin /čekání se vyplatilo/. Zaklopení a boky bednění jsme opět dorazili s našim týmem a bylo hotovo.

Závěr

Na závěr, bych pohledový beton rozhodně doporučil, tam kde to bude mít v projektu opodstatnění. Všechno musí mít nějaký smysl a pokud se rozhodnete pro monolit, tak si jej maximálně zjednodušte, popř. jeďte metry a detail v podobě výklenku nebo otvoru, řešte až těsně před zaklopením. V každém případě je mnohem lepší, když je u této práce alespoň jeden profík. Je to sice jen skládačka pro dospělé, ale každé bednění umožňuje mraky možností a chce to opravdu hodně myslet nebo mít zkušenost.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Superhaus Hranice
Superhaus Hranice (21 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama