Jak jsme žádali o stavební povolení

Autor: Pavel (6 příspěvků)
24. 11. 2023
0 komentářů
Jak jsme žádali o stavební povolení
Příspěvek stavebníka
Vyřizování stavebního povolení a jiné problémy

Stavební povolení - první pokus

Vyřízení stavebního povolení jsme po domluvě nechali na našem úžasném panu architektovi. Kdyby chudák tušil, co všechno ho čeká, nejspíš by nám ještě zaplatil, jen aby nemusel nic vyřizovat. Ale pěkně popořádku.

Při plánování domu jsme z územního plánu věděli, že můžeme na našem pozemku postavit jen rekreační objekt. S tím jsme také počítali, na chatě se dá přihlásit k trvalému bydlení a časem, až bude proběhne změna územního plánu, dům rekolaudujeme k trvalému bydlení. Před pěti lety na přelomu zimy a jara to začalo. Oběhali jsme sousedy, aby nám podepsali souhlas se stavbou, zažádali jsme o stavební povolení a současně jsme začali vyřizovat hypotéku. Tu jsme, jak víte z předchozího článku, nedostali. Nevadí, něco bylo našetřeno, tak hlavně začít stavět.

První pokus nám zamítli. Důvod byl, že v jednom rohu pozemku máme podle územního plánu kus nezastavitelného území a projektant nám tam naplánoval čističku a co hůř, byl tam naplánovaný i roh domu. Čistička se přemístila, ale dům posunout nešel. Pár metrů nad plánovaným domem máme chatu, kterou zbourat nechceme. A posunutím by byly domy moc blízko u sebe.

Řešení problému přišlo samo. Obec si v tu dobu nechávala upravit územní plán a my toho využili. Do nového plánu zahrnuli i změny na našem pozemku. Takže budeme moci postavit rodinný dům a ne rekreační objekt, a bude stát na námi zvoleném místě. Ve změně bylo i posunutí nezastavitelného území.

Tím pádem se nám stavba odložila, než bude platný nový územní plán. Počítali jsme na rok, maximálně dva.

Stavební povolení - druhý pokus

Nový územní plán nabyl platnosti v půlce roku 2021, v době Covidu. Druhou žádost jsme plánovali podat ještě před koncem roku. Po třech letech se ale některé podmínky změnily.

Nastal problém s vytápěním. Chtěli jsme vytápění infrapanely a v obýváku krb. Protože se ale změnil výpočet PENB, byly infrapanely nedostačující a to i po připočtení fotovoltaiky. Tím jsme byli nuceni kompletně změnit systém vytápění. Museli jsme si nechat vypracovat nový projekt vytápění. Budeme mít podlahové topení napojené na tepelné čerpadlo.

Žádost jsme podávali na jaře 2022, a opět nám jí zamítli. Nyní kvůli napojení na komunikaci. Silnice, na kterou jsme se měli napojit, nemá šířku požadovaných 3,5m. Podle územního plánu jsme se na tuto silnici měli napojit, napojení zjišťoval i projektant, který nám dělal sjezd. Na stavebním ale našli vnitřní stanovisko, kde bylo uvedeno, že kvůli nedostatečné šířce (stávající má šířku 3 metry a obsluhuje jeden dům pod námi) se na komunikaci napojit nemůžeme.

Stavební povolení - do třetice všeho dobrého

Sjezd musíme nechat udělat z horní strany pozemku, kde se bude dělat nová cesta k sousedům. Od sjezdu to je k domu kolem 100 metrů a tak musíme kvůli hasičům nechat udělat na vlastním pozemku 50 metrů zpevněné cesty.

Vím, že komunikace musí být široká 3,5 metru, ale v tomto případě měl nad těmi 50cm zvítězit selský rozum. Po cestě jezdí kombajny a traktory na pole. Tak proč by tam nemohlo projet hasičské auto, které tam stejně pojede, pokud se něco stane, protože to je pro ně snadnější než druhou stranou. Nově plánovaný příjezd vede přes místní parčík a pak dolu přes celý náš pozemek. No, nevadí, je to v předpisech.

Po průtazích se třetí pokus uskutečnil až ke konci loňského roku. Popravdě jsme zase čekali nějaký problém. Letos v březnu přišel dopis ze stavebního, že nám stavbu povolují. Tak ještě počkat měsíc na nabytí právní moci.

Konečně můžeme začít stavět. HURÁ!!!!!!

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Předělání projektu ČOV
3 500 Kč
Správní poplatky celkem
2 500 Kč
Průkaz ENB
300 Kč
Celkem6 300 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama