Jak jsme kreslili dům

Autor: Pavel (6 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
6. 11. 2023
0 komentářů
Jak jsme kreslili dům
Příspěvek stavebníka
Výběr toho správného projektu

Vzhled domu

Již ze začátku jsme měli jasno, jaký dům bychom chtěli. Alespoň z venku. Chceme prostě něco, co zapadne mezi ostatní domy u nás ve vsi. Jednoduchý tvar - nejlépe obdélník, s klasickou sedlovou střechou. Bílá fasáda a tmavě červená, nebo černá střecha.

Protože jsme ještě nevěděli, co budeme chtít uvnitř domu, tak jsme jeho velikost zatím neřešili, podíváme se na různé projekty a uvidíme, jestli si něco vybereme.

Typový projekt, ano nebo ne

Na internetu je spousta typových projektů. Začali jsme tedy hledat. Dům se nám musí líbit i zvenku, zkusíme vybrat několik projektů, které se nám budou líbit a pak to začneme třídit podle vnitřního uspořádání.

Jako první jsme vyloučili bungalovy, ty neodpovídají naší představě. Další na řadě byla výška domu. Nechceme žádný mrakodrap, stačí obytné podkroví. A teď tvar. Těch bylo také spousta, do různých písmen, střechy s arkýři, vykýři a jinými kýři...

Vyhrál obdélníkový dům se střechou do A, hlavně kvůli střeše. Na stavbu svépomocí je podle nás nejjednodušší. U složitějších tvarů střechy jsme se báli možného zatékání v různých koutech a napojeních.

Finální vzhled už byl trošku problém. I když je obdélníkových domů spoustu, většina nám přišla, že je moc moderní a na vesnici nezapadne. Ale jeden jsme objevili, u jedné z větších projektových firem.

Byl to sice bungalov, ale se sedlovou střechou. Vnitřním uspořádáním se nám celkem zamlouval, našlo by se místo na schodiště a kdyby se zvedla střecha, mohlo by tam být i obytné podkroví. Sepsali jsme si pár připomínek a sjednali si s schůzku.

Zatím se všechno vyvíjelo slibně. Typový projekt za cca 25 000,-, k tomu když se udělá pár menších úprav, tak to nemůže stát jmění. Ale ejhle.

Na schůzce jsme začali tím nejmenším, místo okna v jídelně by se nám líbilo francouzské okno, abychom mohli vyjít na terasu. Následoval menší monolog "Ale to je typový projekt, to nejde. A čím vlastně budete topit? Elektrokotlem? V projektu je ale plynový. Že tam plyn není? To bude ale změna v projektu.

Je počítáno se sklepem a vy sklep nechcete (ne, sklep opravdu nechceme, jsme na skále), to je další změna. To Vám budu muset nechat přepočítat, změny jsou za příplatek." Na zvednutí střechy a schodiště se řeč nedostala. Lehce znechuceni jsme kývli na to, že nám pošle cenovou nabídku projektu s úpravou topení, bez sklepu a s francouzským oknem v jídelně.

Asi po týdnu nám přišla nabídka na úpravu typového projektu. Cena z 25 000,- vyskočila skoro na 70 000,-. A to ještě nebylo podle našich představ.

Tímto typový projekt za nás ne.

Jak jsme kreslili dům
Reklama

Vlastní projekt domu - trefa do černého

Jeden večer přišla u nás v hospodě řeč na naši plánovanou stavbu. Po chvilce mi naše úžasná paní starostová a hospodská v jednom (pro úplnost, má ještě na starosti místní krámek) dala číslo na jednoho "kluka" ze sousední vesnice, že je prý šikovný a studovaný architekt. Pro obec něco plánoval a byli s ním velmi spokojeni.

S architektem jsme si sjednali schůzku, že prý přijede rovnou k nám na pozemek. Ať si připravíme, co se nám líbí a co vše bychom chtěli, popřípadě nějakou vzorovou fotku domu. Vyslechl si nás, podíval se, kde by měl dům stát, na pár věcí se ještě zeptal a řekl, že něco vymyslí a do měsíce nám dá vědět.

Do měsíce se skutečně ozval a pozval nás k sobě do kanceláře. Tam měl pro nás připravený návrh, včetně 3D prohlídky interiéru na počítači, prohlídka je prý součástí programu, který používá. Projekt jsme podrobně prošli a až na pár pidiúprav jsme byli velmi spokojeni. A cena? 75 000,-. Při srovnání s projektovou kanceláří jsme neváhali. Za ty samé peníze máme dům přesně podle našich představ. Prostě trefa do černého.

Jak jsme kreslili dům

Co ještě zbývá

Projekt samotného domu byla jen první část. Naštěstí jsme trefili na super architekta, po domluvě nám zařídil ostatní potřebné projekty, které on sám nekreslí:

Projekt na čističku - byl pro nás povinností, protože v obci není kanalizace.

Projekt příjezdové cesty - další pro nás potřebný projekt, protože na pozemek nebyl sjezd z komunikace.

Projekt vytápění - dodatečně jsme museli nechat vypracovat i tento. O něm bude víc v dalším článku.

Reklama

Co vlastně budeme stavět

Z venku bude dům podle našich předchozích představ, tedy obdélníkový s bílou fasádou, nepodsklepený, a jednoduchou červenou sedlovou střechou. Půdorys domu bude 8x14 metrů a bude mít obytné podkroví.

V přízemí bude na jedné straně domu na přání manželky velký obývák s jídelním koutem, celkem přes 30 m2. Z jídelny bude vstup do kuchyně. Do té bude možné vstoupit i rovnou z chodby. Na druhé straně bude pokoj pro hosty a technická místnost. Uprostřed schodiště do patra a koupelna

V podkroví jsme naplánovali klidovou zónu. Nad obývacím pokojem budeme mít ložnici a šatny, na druhé straně budou dva pokoje. Uprostřed jsme původně měli naplánovanou koupelnu, kterou jsme ale zrušili a místo ní bude "něco" (šatna, pracovna).

A jak dlouho to trvalo? První pokus o stavební povolení jsme zkusili přibližně po pěti měsících od schválení návrhu.

Náklady

Název položkyCena
Projekt vytápění
8 000 Kč
Projekt sjezdu
15 000 Kč
Projekt ČOV
12 000 Kč
Projekt domu
75 000 Kč
Celkem110 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací