Superhaus, díl 03/technická místnost ze ztraceného bednění

Autor: Superhaus Hranice (21 příspěvků)
30. 10. 2023
0 komentářů
Superhaus, díl 03/technická místnost ze ztraceného bednění
Příspěvek stavebníka

Ahoj Svépomocníci, v našem projektu tvoří většinu zdí pohledový beton a sklo. V technické místnosti nám nešlo o design, tak jsme použili klasické ZB.

Technická místnost ze ztraceného bednění

Jako materiál jsme zvolili pro techn. místnost, ZB pro rychlost práce s tímto materiálem. Přiznaná skladba ZB nám v TM, nebude vůbec překážet a z druhé strany je pouze koupelna a prádelna, takže se všechno stejně obloží sklem nebo klasickým obkladem ze sanity.

Pro maximální pevnost jsme zalili do ZB dva sloupy, které nesou uvnitř domu dva krovy a další dva, které nesou zvenku pozednici. Byla to komplikace, protože jsme museli ve ZB vyřezat žebra pro sloupy. Dneska bych to tak už nedělal, úplně bych vynechal u sloupu tvarovky ZB a udělal bych kombinaci ZB a šaluňku v místě sloupu, by to bylo rychlejší, levnější a při zalití bezpečnější.

Na první pohled si může někdo myslet, že nároky na pevnost a stabilitu přeháníme, ale přece jen stavíme alespoň pro nás obrovský dům /půdorys 18x 14 m/ + převis východ-západ 2x1,8 m pro balkon + převisy jih-sever 2x3 m pro slunolam a pergolu bez další podpory.

Všechno zavěšeno jen na domě, tímto se snažím zbytečně nic nepodcenit. Dokud nebyla střecha tak dům vypadal prostorově jen trošku větší, ale nyní když už je i podkroví, tak je to prostorově opravdu masakr a máme z toho obrovskou radost, ale o tom zase příště, až zde budeme své fanoušky inspirovat podkrovím.

Superhaus, díl 03/technická místnost ze ztraceného bedněníSuperhaus, díl 03/technická místnost ze ztraceného bedněníSuperhaus, díl 03/technická místnost ze ztraceného bednění

Armatura ZB a věnce

Nedílnou součástí každého ZB je armatura. První složitější věc byla, mega překlad ve ZB pro okno a menší překládek pro výklenek nad vanou. Hned potom přišel na řadu poměrně vysoký věnec techn. místnosti, jak můžete vidět z fotek níže.

Zakončení věnce jsme udělali tak, že jsme do věnce proarmovali a zabetonovali HEB profil, který je průběžný po celé délce domu. Na první pohled je to železo navíc, protože střechu bychom mohli kotvit přímo do betonového věnce nad TM, ale nechtěl jsem aby část střechy byla kotvena do ocelové pozednice a část do betonu, proto jsem těch posledních 6 metrů HEB profilu protáhl až do TM, kde se všechno proarmovalo a zabetonovalo.

Reklama

Šalování ZB z extrudovaného polysterenu

Za zmínku jako super tip, jistě stojí šalování z tvrzeného polystyrenu. Naučil mě to nějaký p. Trčka z Brna, který se živý výrobou polystyrenových šaluňků. Je to pevné, lehké, materiál se dobře dělí a v minulosti nebyl ani drahý. Navíc je spousta příležitostí, kde se polystyrén rovnou použije jako zateplení, takže 2 v 1.

My jsme tímto způsobem ukončovali ZB ve formě zatepleného věnce a musím říct, že to bylo na pána. Jako rozpěrky jsme použili originál šubtyče od PERI a přes boky jsme dali klasické zmije. Dokonce se nám podařilo vyrobit z extruďáku pěkný už zateplený překlad, viz.: foto níže, takže tento materiál mohu jen doporučit.

Za zmínku jako super tip, jistě stojí šalování z tvrzeného polystyrenu. My jsme tímto způsobem ukončovali ZB ve formě zatepleného věnce a musím říct, že to bylo na pána.

Reklama
Superhaus, díl 03/technická místnost ze ztraceného bedněníSuperhaus, díl 03/technická místnost ze ztraceného bedněníSuperhaus, díl 03/technická místnost ze ztraceného bednění

Největší pomocník na stavbě

Plnění věnce /ukládání betonu/si vzala na starosti naše hydraulický míchačka, kterou jsme si upravili tak, aby ji poháněl i zvedal náš manipulátor. Byla to opravdu skvělá věc, protože míchačka beton zamíchala a rovnou i dopravila přesně tam kde patří.

Dalo to opravdu hodně úsilí sehnat správný motor, všechno spřevodovat a dotáhnout, tak aby naše JCB dokázalo namíchat beton, ale podařilo se a teď betonujeme i takto vysoko na pána. Je to jeden z nejlepších tipů, které můžeme z projektu našim fanouškům tímto předat.

Závěr

Na závěr chceme poděkovat našim fanouškům za to, že jsou na soc. sítích s námi. Superhaus je pro nás mega projekt a takto brutální projekty se většinou svépomocí formou nedělají /dnes už vím proč .../. V každém případě tato stavba je pro nás i cesta a máme obrovskou radost z každé maličkosti, která se nám podaří.

Některé disciplíny na tomto projektu jsou lehčí a některé těžší, na něco se těšíme více a nečeho se zase více bojíme, stejně jako každý jiný stavebník. Věřím, že zkušenosti a tipy, které se zde snažíme prostřednictvím Svépomocí na tomto místě předat pro Vás budou přínos i inspirace.

S pozdravem tým: Superhaus Hranice

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Superhaus Hranice
Superhaus Hranice (21 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací