Rozhodnutí stavět

Autor: Ondra (4 příspěvky)
1. 11. 2023
0 komentářů
Rozhodnutí stavět
Příspěvek stavebníka

Aktuálně máme připravený stavební pozemek, hotovou studii domu a zaslanou žádost o stavební povolení. Nyní dolaďujeme podmínky hypotečního úvěru pro čerpání.

Rozhodnutí stavět

Ahoj stavebníci,

Jmenuji se Ondra a s partnerkou Martinou jsme se rozhodli podělit se s Vámi o naše zkušenosti se stavbou našeho domku.
Díky webu Svépomocí.cz čerpáme inspiraci už nějaký ten pátek, a proto chceme dát i něco na oplátku :)

Nyní bydlíme ve městě v nájemním bytě. Já pocházím z maloměsta, partnerka z menší obce nedaleko. Vzhledem k tomu, že jsme se často kvůli škole a zaměstnání stěhovali z bytu do bytu a oba jsme vyrůstali v rodinném domě, naše přání mít vlastní dům s pejskem, zahradou a okolní přírodou byla jasnou volbou.

Rozhodnutí stavět
Reklama

Pozemek.

Musím říct, že horší dobu na stavění jsme si nemohli přát. Všichni víme, jak v roce 2022 zahýbala inflace s cenami materiálů a úroky u hypoték také nebyly zrovna nejpříznivější. Jelikož ale platíme nájemné, neměli jsme moc na výběr. Výhodou pro nás byla koupě zasíťovaného pozemku od města, o který jsme si zažádali již několik let před samotnou stavbou a u kterého byla po koupi možnost zastavění jeho hodnoty, která posloužila jako základ pro budoucí hypotéku.

I přesto, že nemáme žádné zkušenosti ani vybavení na stavbu domu, máme v rodině šikovné řemeslníky a samouky (truhlář, elektrikář), kteří jsou připraveni nám pomoci alespoň s některými etapami a stavba nás tak výjde o něco levněji.

Pustili jsme se do toho.

Naše představa spočívala v tom, že většinu hrubé stavby provede stavební firma a my si pak "doděláme ten zbytek."
Při tvorbě studie jsme se rozhodli pro jednoduchý dvoupatrový zděný domek spojený s přístřeškem. Důvodem bylo především to, že plánujeme rodinu a chtěli jsme mít v budoucnu v domě více soukromí.

Samotná tvorba studie nám dala pořádně zabrat. Za mě jde rozhodně o důležitou fázi, kterou by neměl na začátku nikdo podcenit.

Velmi doporučuji si ke studii vypracovat i 3D vizualizaci, která Vám pomůže si lépe představit dispozice místností a celkový vzhled budoucího domu.

Reklama

Studie nás bavila

Studie nás bavila, protože jsme do ní mohli vkládat naši inspiraci a to, co se nám líbilo. Postupně jsme takto ladili praktická řešení samotných místností, umístění spotřebičů, materiálů, apod. Člověk si tak zajistí to, aby se mu v domě bydlelo dobře i po mnoha letech poté, kdy např. vyrostou děti nebo se změní potřeby rodičů (např. chybějící pracovna, změna zaměstnání,...).

Rádi bychom se nastěhovali už po roce od začátku stavby. Jsme zvědaví, jak rychle na sebe budou navazovat jednotlivé etapy stavby. Uvědomujeme si, že to nebude lehká cesta, ale moc se na to těšíme. Stěhování a vybavování je sice otrava, ale na druhou stranu víme, že půjdeme konečně bydlet "do svého."

Rozhodnutí stavět
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama