6. část - Vrtaná studna

Autor: Véna (11 příspěvků)
Kategorie: Vrt, studna
26. 10. 2023
0 komentářů
6. část - Vrtaná studna
Příspěvek stavebníka

Budiž voda!

Budeme sice připojení na vodovod, ale přeci jen jsme se pro studnu rozhodli. Budeme mít 10 m3 nádrž na dešťovku pro zálivku zahrady (je v plánu automatické zavlažování), ale i tak jsme si řekli, že dokud to jde, studnu vyvrtáme. Kdo ví, co bude za pár let, že? Článek není o tom fyzickém vrtání, které je všude stejné, ale spíš o té přípravě, než se začne.

Příprava vrtu - žádná romantika

Jako první jsem zkontaktoval našeho místního vrtaře, který je vyhlášený po celém okrese. Domluvili jsme se, že přijede proutkem najít vodu a pokud bude, připraví HG projekt a vyvrtá průzkumný vrt.

Na to hledání proutkem jsem se moc těšil, protože jsem to nikdy neviděl a měl jsem takovou tu romantickou představu o vrbovém proutí atd. No nic, přijel frajer, z kapsy vyndal ohnutou rutilovou elektrodu, během minuty našel pramen, řekl hloubku a vydatnost a jelo se domů. :-D

Jelikož je to člověk na svém místě (má vystudovanou Karlovku a kulaté razítko a navíc má chuť do práce), do druhého dne mi vypracoval HG posudek pro odbor Životního prostředí našeho Městského úřadu, kam jsem to na podatelnu včetně žádosti o průzkumný vrt podal.

Vyplázl jsem něco kolem 6 tisíc, ale byl to fofr a pán je známá firma a vrt od něj je tutovka. Za 14 dnů jsem do datovky dostal povolení vrtat. Kluci mohli hned koncem týdne, kdy jsem zdil hrubou stavbu, takže jsem se kolem toho celou dobu motal.

Problém se sousedem

Dohoda byla v pátek v 8:00 na parcele. Ráno se tam blížím a volá vrtař, že je tam nějaký soused, který nesouhlasí s vrtem. Hned jsem věděl, kudy běží zajíc a taky že jo. Soused potížista (80 let over) spustil, že mu vezmu vodu z jeho kopané studny (pak se situace uklidnila a naměřili jsme mu hloubku studny jen 4,5 m, což je u toho našeho pole které se vydatně hnojí určitě super šmakuláda).

My jsme vrtali do 28 m, takže si pán pletl pojmy a dojmy (povrchová voda vs. hlubinný vrt). No nic, vytočil jsem mu na telefonu úředníka, co mi vrt povolil a ten mu to nějak vysvětlil. V 9 hodin se začalo vrtat a kolem oběda bylo hotovo. Jak jsem psal, hloubka 28 metrů, vrt klasika 125 mm průměr. Do vrtu se pak strčil Malyš (vibrační čerpadlo) a provedla se čerpací zkouška.

Reklama

Vydatnost 12-15 m3 denně

Povedlo se navrtat nějakou puklinu a máme vydatnost 12-15 m3 denně, což je luxus. Od pána jsem si koupil ještě kovový kryt na visací zámek, který chrání vrt, kdyby tam třeba chtělo sousedovi náhodou něco spadnout :-D Dostal jsem instrukce jak čerpat a jelo se domů.

Za týden mi vrtař poslal HG zprávu pro legalizaci vrtu, poradil jakým čerpadlem to osadit a dal kontakt na paní, která mi udělá projekt pro tu legalizaci. Služba jak má bejt, byl jsem opravdu nad míru spokojený a můžu všema deseti doporučit dále.

Cca. 2 týdny jsem každý den několikrát po půl hodině Malyšem čerpal a voda je jak křišťál. Ještě nechám udělat rozbor, ať víme na čem jsme a až bude dodělaný projekt, nechám vrt zkolaudovat. Cena za to vše popsané výše byla cca. 60 tisíc.

Náklady

Název položkyCena
Vrt 28 metrů hloubka
60 000 Kč
Celkem60 000 Kč

Galerie

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Véna (11 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama