Rekonstrukci starého řadového domu v Brně zvládl mladý pár i díky materiálům Ytong

Autor: Ytong Xella (7 příspěvků)
Kategorie: Rekonstrukce domu
23. 10. 2023
0 komentářů
Rekonstrukci starého řadového domu v Brně zvládl mladý pár i díky materiálům Ytong
Komerční

Rekonstrukce byla nakonec výrazně větší, než původně plánovali. V části domu jsou tvárnice Ytong Lambda YQ 450 mm, které mají požadované tepelněizolační vlastnosti i bez zateplení. V zadní části s přístavbami, které jsou zcela nové, je také použitý strop Ytong Ekonom. Část stropu bude využívána jako terasa, zbytek bude realizován ve formě zelené střechy. Na oknech jsou zabudovány podomítkové žaluziové kastlíky Ytong.

Pan Vladislav s partnerkou bydleli před rekonstrukcí domu v pronajatém bytě v Brně-Žabovřeskách a bydlení v této části Brna se jim tak zalíbilo, že už se odsud nechtěli stěhovat. Hledali proto vlastní byt, starší i nový, ale bytů ve zdejší lokalitě bylo pomálu a když už narazili na něco zajímavého v dispozici ideálně 4 + kk, tak cena byla velmi vysoká. Zdánlivě neřešitelnou situaci vyřešili krokem, který býval dříve běžný, ale dnes už se do něj mnoho mladých lidí nepouští – koupili více jak sto let starý řadový rodinný dům a několik let jej svépomocí rekonstruovali.

A díky jejich píli, vytrvalosti a rodinnému zázemí dnes bydlí v šikovně rekonstruovaném rodinném domě. Ani po třech letech sice ještě nejsou na konci své cesty, ale to hlavní je hotové a další kroky už mohou dělat ve větším klidu a bez dopadů na komfort bydlení.

Rekonstrukci starého řadového domu v Brně zvládl mladý pár i díky materiálům Ytong

„Rodinný řadový dům v Brně-Žabovřeskách byl postaven v roce 1906 a v sedmdesátých letech 20. století jej předcházející majitel rekonstruoval a udělal i menší stavební úpravy. Dům byl v době, kdy jsme jej koupili obyvatelný a užívali jej nájemníci. Ti bydleli v I. NP, kde byly před naší rekonstrukcí bytové prostory o velikosti 67 m2. Ve II.NP byla velká, ale neobývaná půda, v zadní části byly přístavby, typické pro řadové domy ve zdejší zástavbě, ale ty také nebyly určeny k bydlení,“ popisuje pan Vladislav stav domu před rekonstrukcí, do které se společně s partnerkou pustili.

„Už v době, kdy jsme měli dům vyhlídnutý a připravovala se koupě, jsme si s partnerkou kreslili, co bychom s jednotlivými částmi domu hned po nastěhování udělali. Naše představy jsme také ještě v této fázi konzultovali se sousedy s cílem minimalizovat rizika příštích problémů. Naštěstí k našim plánům neměli žádné výhrady,“ dodává pan Vladislav.

Rekonstrukci starého řadového domu v Brně zvládl mladý pár i díky materiálům Ytong

Mladý pár si rekonstrukci rozdělil do několika fází a ta první začala hned po koupi domu

Rčení, že šedivá je teorie a zelený je strom života, platilo však i v jejich případě. Rekonstrukce byla nakonec výrazně větší, než původně plánovali. Na rozdíl od přechozích plánů chtěli instalovat nové podlahové topení, takže museli odstranit původní podlahy. Díky tomu se však mohli přesvědčit, že slova původního majitele byla pravdivá a že dům opravdu stojí na dobrých základech. „Na spodní část domu, rekonstruovanou v průběhu prvních šesti – sedmi měsíců, jsme nepotřebovali žádný projekt, většinu prací jsme realizovali svépomocí.

Dělali jsme novou elektřinu, rozvody vody, opravili jsme také kanalizaci, která byla v havarijním stavu. Zcela nově jsme udělali kuchyni i koupelnu. Když bylo I. NP hotové, mohli jsme se nastěhovat a začít projekt další fáze rekonstrukce. Velkou pomocí nám byl můj bratr a otec partnerky. Já nejsem stavař, pracuji v marketingu a jejich rady i pomoc na stavbě nám hodně pomáhaly jak ve fázi plánování, tak i v průběhu rekonstrukčních prací,“ vzpomíná pan Vladislav.

Rekonstrukci starého řadového domu v Brně zvládl mladý pár i díky materiálům Ytong

Projekt rekonstrukce zbylých částí rodinného domu prošel stavebním řízením a když bylo vydáno stavební povolení, mohl se mladý pár pustit do přestavby II. NP a zadních přístaveb domu

Zatímco v průběhu první fáze šli až k základům domu, ve druhé fázi začali od střechy a její kompletní přestavby. Namísto půdy tady navýšili výšku zdiva, nový je i krov a krytina. Na tyto práce si našli stavební firmu. Staré přístavky noví majitelé v rámci rekonstrukce sami zbourali a na jejich místě postavili na prodlouženém půdorysu novou část domu s novou plochou střechou.

Rekonstrukci starého řadového domu v Brně zvládl mladý pár i díky materiálům Ytong

Propojením prostor bývalé půdy a nových přístaveb vzniklo v domě další pěkné a komfortní bydlení s podlahovou plochou kolem 110 m2. To už je nyní stavebně hotové, ale zbývají dokončovací práce a vybavení interiéru. Po dokončení této třetí fáze se do něj přestěhuje mladý pár. Přízemní bytovou jednotku s cca 70 m2 uvažuje pan Vladislav s partnerkou koncipovat jako bydlení pro rodiče.

Rekonstrukci starého řadového domu v Brně zvládl mladý pár i díky materiálům Ytong

Pórobetonové stavební prvky Ytong sehrály v rámci rekonstrukce významnou roli

Na obvodové stěny se zateplením použili stavebníci tvárnice Ytong Univerzal 250 mm, na částech řadového domu sousedících s vedlejšími domy jsou přizdívky z příčkovek Ytong 100 mm. V jedné části domu, kde kvůli prostoru nebylo možné instalovat zateplení, jsou tvárnice Ytong Lambda YQ 450 mm, které mají požadované tepelněizolační vlastnosti i bez zateplení.

Rekonstrukci starého řadového domu v Brně zvládl mladý pár i díky materiálům Ytong

V zadní části s přístavbami, které jsou zcela nové, využil mladý pár z širokého sortimentu stavebních prvků Ytong pro hrubou stavbu kromě tvárnic a příčkovek Ytong i strop Ytong Ekonom. Část stropu bude využívána jako terasa, zbytek bude realizován ve formě zelené střechy. Na oknech počítá mladý pár s venkovními okenními žaluziemi, a tak už v době rekonstrukce zabudoval do domu podomítkové žaluziové kastlíky Ytong, které tvoří schránku pro dodatečnou montáž venkovní stínicí techniky.

Rekonstrukci starého řadového domu v Brně zvládl mladý pár i díky materiálům Ytong

„Ytong jsme vybrali z prostého důvodu – jako stavebníci realizující rekonstrukci domu poprvé a navíc svépomocí, jsme chtěli materiál, který je i pro laika jednoduchý, přesný, spolehlivý a snadný na zpracování, manipulaci a na zdění. Toto očekávání se v praxi zcela potvrdilo. Pracovalo se nám s ním dobře a rychle. Například vyzdění zadní části s novou přístavbou jsme ve dvojici s naším známým vyzdili během víkendu. Ze služeb firmy Xella jsme využili službu Ytong mistra, kterou stavebníkům určitě doporučuji: pan mistr přijel přesně v domluveném termínu, udělal, co bylo potřeba a především nám poradil, jak máme dále pokračovat,“ uzavírá povídání pan Vladislav.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Ytong Xella
Ytong Xella (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací