Jak jsme prováděli rekonstrukci střechy z roku 1993 - část 1.

Autor: Pavel Tesárek (50 příspěvků)
Kategorie: Rekonstrukce domu
30. 10. 2023
1 komentář
Redakční článek

Chystáte se na rekonstrukci domu po babičce? Pak je tento článek přesně pro vás. Dnes se totiž nebudeme věnovat stavbě, ale rekonstrukci. Konkrétně se zaměříme na rekonstrukci střešní krytiny.

Aktuální stav střechy

Měli jsme tu čest provést rekonstrukci střechy rodinného domu umístěného v těsné blízkosti lesa.

Původní krytina z roku 1993 byla pod značným tlakem okolních podmínek, potýkala se s výskytem mechu. Kromě toho byla především špatně položená a na části střechy je zateplení bez větrání. Některé střešní tašky praskly a pro nepřítomnost pojistné hydroizolace v podobě střešní fólie do půdního prostoru stále častěji zatékalo.

Harmonogram práce s naším týmem pokrývačů zahrnoval dva dny na sundávání původní krytiny a zafoliování krovu, jeden den na laťování, dva dny na usazování okapů a oplechování a následně dva dny na pokládku střešní krytiny.

Před zahájením rekonstrukce

Majitelé domu si pro svou novou střechu vybrali krytinu Contiton 12 s povrchovou úpravou glazura v barvě břidlicově černá od společnosti Wienerberger.

Jak jsme prováděli rekonstrukci střechy z roku 1993 - část 1.
Reklama

Před zahájením rekonstrukce jsme se ujistili na místním stavebním úřadu, že pro výměnu střešní krytiny není nutné stavební povolení ani ohlášení stavby. To by bylo potřeba pouze v případě, že by:

  • stávající krytina obsahovala azbest či jiný materiál vyžadující speciální likvidaci,

  • se měnilo zatížení střechy.

Všechny sousedy jsme informovali o termínu rekonstrukce a předem se omluvili za zvýšený hluk během prací.

Abychom zlepšili bezpečnost, u firmy EKOMONT-LEŠENÍ jsme objednali lešení k oběma stranách domu a na dobu odstraňování původní krytiny jsme zajistili kontejner.

Jak jsme prováděli rekonstrukci střechy z roku 1993 - část 1.

Odstraňování původní krytiny

První den ráno jsme na místo stavby přivezli kontejner, do kterého jsme ukládali starou střešní krytinu. Tašky jsme házeli přímo z lešení. Proto jsme kolem kontejneru vyrobili ze střešních latí a zbytků netkané textilie provizorní ochrannou síť, aby se úlomky nedostaly na silnici nebo do sousedních zahrad.

Na střeše jsme začali tím, že jsme postupně odstraňovali hřebenové tašky a sundávali krytinu odshora dolů. Krytinu jsme posílali dolů po taškách až k okapu, odkud ji pokrývači na lešení odstraňovali a házeli do kontejneru.

Postupně jsme odstranili krytinu z poloviny domu. Krytinu jsme odstraňovali rovnoměrně z obou částí sedlové střechy, aby nedošlo k jednostrannému přetížení krovu.

Po odstranění krytiny jsme museli odstranit původní laťování. To si majitelé domu částečně uchovali pro další využití a zbytek rozřezali na palivo.

Reklama
Jak jsme prováděli rekonstrukci střechy z roku 1993 - část 1.

Zafóliování krovu

Po vyčištění podbití od mechu a nepořádku jsme začali s instalací okapních plechů. Poté jsme mohli krov zafóliovat pojistnou hydroizolací Tondach FOL mono DT. To je difuzně otevřená monolitická pojistná hydroizolace se dvěma integrovanými lepicími páskami, se kterou jste se mohli setkat i v našich předchozích videích a článcích.

Díky těmto páskám dosáhneme větrotěsného spoje v přesazích fólií. Pod fólii se tak nedostane nejen prach a nečistoty (sníh a větrem hnaná voda při dešti), ale ani vítr, který by mohl v zimních měsících zbytečně ochlazovat nezateplený prostor půdy.

Na fólii jsme v místě krovu natloukli kontralatě, na které později přijde laťování. Všechny nově používané latě při rekonstrukci střechy mají rozměr 6×4 cm a jsou impregnované.

První lať u okapnice jsme ukládali na výšku, zatímco ostatní latě jsme používali pro snadný pohyb na střeše. Těmto latím říkáme pomocné nebo lezné.

Konkrétní laťování pro pozdější pokládku střešní krytiny přijde na řadu až v dalších dnech. Nyní je důležité střechu co nejrychleji zafóliovat, aby do domu v případě nepříznivého počasí nezateklo.

Jak jsme prováděli rekonstrukci střechy z roku 1993 - část 1.
Reklama

Co jsme stihli?

Během dvou dnů jsme odstranili původní střešní krytinu z domu, zafóliovali krov a nyní střecha čeká na laťování a pokládku střešní krytiny. O těchto krocích si budeme povídat v dalším článku.

Do té doby se mějte pěkně a ať se vám vše daří.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek
Pavel Tesárek (50 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací