Rekonstrukce chalupy – střecha, pergola - 1. část

Autor: Homzík a Domísek (28 příspěvků)
7. 8. 2023
0 komentářů
Rekonstrukce chalupy – střecha, pergola - 1. část
Příspěvek stavebníka
Zastřešení a dokončení 1. nadzemního podlaží a stropu nad pergolou, tedy středovou částí mezi přístavbou a původním chlívem.

Letošní zima byla fakt bídná. Horní věnce se ladily vpodstatě už v mrazu. Pánové si připravili krov a naházeli nahoru. Krov sraženej na tupo na hřebenový vaznici, provázanej kleštinama, takže neočekávám, že by to spadlo. Tu hřebenovou vaznici podepřeli na spojích a krajích starým krovem bo dozdívání štítů bylo v mínusovejch teplotách nemožný a čekat se nedalo (nebo dalo, ale nechtělo).

Nicméně bez štítů se stejně nedaly obít kraje, zalaťovat a zaplachotvat. Ještě někdy v únoru se poštěstilo a vyzdilo kus štítu, pak jsem se ale při každé návštěvě trefil do nevhodného počasí (prostě mrzlo). Nechal jsem tam raději podpěru (nejspíš úplně zbytečně, ale bez ní by to tam stálo víc jak měsíc) a obezdil jí.

V březnu se konečně dozdil jeden štít (se zápalem plic...ještě teď se mi plíce občas připomenou, zlatej covid) a přes velikonoce druhej a část vnitřního. Tady to šlo rychle, takže jsem podpěry vybouchal. Ve štítech jsem pod hřebenovou vaznici nacpal ořezy HEBek co mi zbyly z konstrukce u pergoly, aby se mi hřebenovka nezarejvala do cihle....bylo to k něčemu?

Nevím, ale pan tesař říkal, že tam mam nacpat dlaždičku, tak tohle mi přišlo o ždibec lepší :D. Doobjednal se materiál na vnitřní štíty a v půlce dubna se to konečně dotáhlo.

Rekonstrukce chalupy – střecha, pergola - 1. část

Pak proběhly menší úpravy projektu a v týdnu dorazili pánové tesaři. Dodělali ještě jeden vikíř nad přístavkem bo jsme se nakonec rozhodli udělat koupelnu právě tam. Vlastně nám vůbec nikomu nedávalo smysl mít tu koupelnu nad chlívem. Veškerá voda je tažená do přístavku a táhnout odpad z přístvaku do chlíva by znamenalo dalších cca 7 metrů odpadu a bojler bude taky v přístavku, takže by nám voda vždycky parádně vystydla. Takhle bude koupelna hned nad bojlerem a nebudu muset řešit extra svod z chlejva bo do přístavku bych odpad nikdy nevyspádoval.....do plánovaného stropu by se mi nevešel ani v uplný rovině bo podlaha bude nakonec přímo na fošnách, takže tak.

Pánové si natřeli přiznanou část krovu, obili ho latěma....a pak ani nevim co dělali bo jsem se tam nějaký čas nedostal.....a najednou byla střecha :D. Jediný co vim, je to, že jestli si někdo někdy dělal střechu s vikířema sám, tak smekam. Na tohle jsem fakt čas neměl a stejně bych to NIKDY nedokázal v týhle kvalitě. Ani kdybych načetl všechny tesařský manuály světa. Takže jsem tak maximálně natahal tašky a napočítal je, aby se vědělo kolik bude dokup a porůznu přetahoval starej krov bo nemám srdce ho rozřezat a spálit.... Plánuju ho využít na rekonstrukci stodoly, popř. na výrobu nábytku do pergoly, kde bude nově i venkovní kuchyň. Tašky se nakonec nedokupovaly.

Reklama
Rekonstrukce chalupy – střecha, pergola - 1. část

Další fáze měl být strop v pergole, ale nějak se mi do toho nechtělo. Takže jsem navezl písek a cement a vyzdil část sloupku z cihel z původního štítu, které jsem předtím očistil. Při další návštěvě se dozdil první a založil druhý s tím, že se zároveň založila dozdívka pískovcové zdi, která padla při bourání původního sloupku. Zajímavé totiž bylo, že celá ta původně dřevěná část chlíva, kterou jsme před pár (desítkama) let zbourali a rohy vyzdili, vlastně vůbec nebyla do pravýho úhle. Jeden sloupek byl cca o půl metru dál než druhý....muselo se tedy vybourat vetší kus pískovcové stěny a přezdít. Za další dva víkendy se to dozdilo (nesnáším spárování) a vylil se „věnec“, aby se to spojilo a hlavně pořádně srovnalo bo tam přijde velké posuvné okno. „Věnec“ jsem zpevnil dvěma roxorama....navrtal a natloukl jsem je do obou zdí a svázal...dělat armovací koš mi nedávalo smysl a asi by se tam v nějakým rozumným rozměru ani nevešel.

Výhoda toho, že se mi nechtělo do stropu pergoly (tedy podlahy střední části patra mezi přístavkem a chlívem) bylo to, že se v průběhu času „ne“projekt změnil z původního „chodba a dva pokoje“ přes „otevřený průchozí prostor“ až po „letní otevřené spaní“ což spočívá v tom, že se strop udělá jen na cca 80% prostoru pergoly a 20% se nechá otevřená do patra bez schodů...tzn. přístup tam bude přes uzamčené hlavní vchodovky a zároveň se bude spát venku na luftu v příjemném otevřeném prostoru s pocitem bezpečí. Fakt je totiž ten, že na zateplení podlahy tam bylo cca 5 cm a možnost využití v zimě tam byla stejně takřka nulová.

Rekonstrukce chalupy – střecha, pergola - 1. část
Reklama

Pak se vyřezaly/vysekaly otvory nad budoucím posuvným oknem v pergole...na přístavku mi to bohužel vyšlo do věnce, takže kapku komplikace, ale nic neřešitelného. V části nad chlívem jsou trámy opřené o věnec, takže jednoduchá záležitost a v přístavku se to vyseklo větší, obednilo a podbetonovalo. Ohobloval a nakrátil se jeden trám a hodil nahoru, aby se daly zaměřit okna. Pak dorazili kluci přes okna/dvěře/vrata...všechno se zaměřilo, poladilo a další týden hned objednalo.

Na žádost oknařů/dveřařů/vratařů se další víkend podezdilo okno nad chlívem (teď mi tak došlo, že jsem zapomněl podezdít okno nad přístavkem, ale čert to vem :D). To byl ten víkend co nonstop v kuse chcalo, takže nic moc...naštěstí se většina prací dělala pod střechou. Pak se naměřily a vyřezaly/vysekaly otvory nad chlívem. Ohoblovaly se trámy, naházely nahoru a zakrátily. Ještě ten den jsem vyřezal/vysekal otvory nad přístavkem, obednil a vylil betonem, připravil si trámy, tedy ohobloval a zakrátil.

Rekonstrukce chalupy – střecha, pergola - 1. část

Druhý den se ladila povrchová úprava trámů...a protože dělam pro Japonce, rozhodli jsme se pro metodu Shou Sugi Ban 😊......tedy povrchová úprava opalováním. Za mě asi nejstylovější způsob konzervace. Opálil jsem si zkušební trámek a zkusil jednu stranu odrbat ocelovým kartáčem a jednu klasickym rejžákem...vyhrál rejžák. Pak jsem zkusil 3 různé odstíny luxolu. Původně jsem to chtěl nechat bez nátěru, ale nakonec jsme se shodli na Luxolu v odstínu Ořech. Takže se všechno postupně opálilo, orejžákovalo a natřelo luxolem. A hned se to naházelo nahoru.

A protože to píšu po časový ose a ne po jednotlivejch fázích bo bych zapomněl, co jsem vlastně všechno dělal, tak střechu/pergolu rozdělim do dvou částí. Takže zbytek v zimě...jesli se teda střechaři hecnou a dokončej to 😉.

Reklama
Rekonstrukce chalupy – střecha, pergola - 1. část

Náklady

Název položkyCena
Propan butan
600 Kč
Ytong_podezdívka
750 Kč
Řezivo střecha doplatek
50 000 Kč
Cement a pěna
1 342 Kč
Pokrývači + materiál
163 749 Kč
Písek, cement, spárovačky, penetrace, lepidlo
1 245 Kč
Cihly do štítů a překlady
11 242 Kč
Řezivo_strop v pergole
9 000 Kč
Krov_práce
79 333 Kč
Překlady 1250 x 250
5 826 Kč
Zakládací malta
900 Kč
Celkem323 987 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Homzík a Domísek
Homzík a Domísek (28 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama