Potřebujete poradit se stavbou příčky z příčkovek Ytong?

Autor: Xella (6 příspěvků)
8. 8. 2023
1 komentář
Potřebujete poradit se stavbou příčky z příčkovek Ytong?
Komerční
Práce s příčkovkami Ytong je snadná a při respektování doporučených postupů ji zvládne každý domácí mistr. Přesto se mohou vyskytnout situace a detaily, kdy stavebník ocení pomoc nebo radu. V článku se proto soustředíme na zdroje informací s doporučenými pracovními postupy a na časté otázky, spojené s výstavbou příček z pórobetonu Ytong,

Jak zdít vnitřní příčky z pórobetonu Ytong?

Stačí postupovat podle videonávodu na webu xella.cz Ve videu se dozvíte, jak si připravit podklad pro zdění, jak založit první řadu příčky, jak příčku ukotvit a jak si hlídat správnou vazbu příčkovek.

Jaké dokumenty a materiály si mohu stáhnout k příčkovkám Ytong?

Základní přehled všech stavebních prvků Xella vám nabídne Produktový katalog, který na více než 200 stranách představuje sortiment značek Ytong, Silka a Multipor. Pracovní postupy najdete ve stejnojmenné publikaci, tam je podrobně popsána i výstavba příčky z příčkovek Ytong. Sortiment, technické vlastnosti a řadu dalších informací k příčkovkám najdete v produktovém listu Tvárnice pro nenosné stěny, Všechny uvedené materiály si můžete stáhnout na webu xella.cz v sekci Služby/podpora.

Jaké příčkovky Xella nabízí pro výstavbu nenosných příček?

Kromě klasických pórobetonových Ytong příčkovek najdete v nabídce i vápenopískové příčkovky Silka, výstavbu příček oblých tvarů usnadňují obloukové segmenty Ytong. K dispozici máte také řadu doplňků jako jsou překlady, malty, omítky a další materiály, které vám stavbu příčky usnadní.

Jaké tloušťky příčkovek jsou vhodné pro jednotlivé typy příček?

Příčkovky tloušťky 75 mm je možné po statickém posouzení použít na příčky malých rozměrů (WC, koupelna), které nejsou zatíženy vodorovnými silami a oslabeny instalačními drážkami. Příčkovky tloušťky 100 mm a více se používají na nenosné vnitřní stěny, dělicí příčky, obezdívky, přizdívky a další interiérové prvky.

Potřebujete poradit se stavbou příčky z příčkovek Ytong?

Jaké jsou rozdíly ve tvorbě drážek pro instalační rozvody v příčkovkách Ytong a Silka?

Do pórobetonu Ytong se snadno vytváří instalační drážky, otvory pro krabice nebo niky. Snadná je také povrchová úprava zdiva s vnitřními a vnějšími omítkami Ytong. Pomůckou vám bude ruční drážkovač, kterým snadno vytvoříte drážky s ostrými a čistými okraji. Vícenásobným tažením drážkovače vytvoříte drážku požadované šířky a hloubky a prohloubení drážky můžete vytvořit již volně od ruky.

V Ytong příčce tloušťky 75 a 100 mm vytvářejte drážku pouze pro vedení el. kabelů, v příčce tl. 125 mm i pro vedení vody, a v příčce tl. 150 mm i pro vedení odpadu apod. Větší oslabení příček a nosných stěn byste měli vždy konzultovat s projektantem či statikem. Vytvořit otvor s kruhovým průřezem pro krabice rozdělovačů, zásuvek a vypínačů pod omítku je také snadné.

Do Silky se na rozdíl od Ytongu nedají dělat drážky ručně, při tvorbě drážek do těchto vápenopískových příčkovek vám poslouží elektrická drážkovačka od předních výrobců nářadí. Ale instalační rozvody vám usnadní elektrokánálky, které jsou součástí příčkovek a tvárnic Silka.

Čím zamaskovat kabely v příčkovkách Ytong?

Stačit vám bude běžná stavební sádra, případně tepelněizolační omítky Ytong.

Potřebujete poradit se stavbou příčky z příčkovek Ytong?

Proč je nutná separační vrstva na stropě při založení příček?

Proč je nutná separační vrstva na stropě při založení příček? První řadu zdiva z příčkovek Ytong nedoporučují techničtí poradci Xella zakládat pouze přímo do malty, ale nejprve položit separační vrstvu (asfaltový pás, papírová lepenka apod.), aby došlo k oddělení stropu od příčky. Předejde se tak možným nežádoucím dotvarováním stropů a stěn, což by mohlo mít za následek popraskání stěn apod. V krajním případě lze také použít folii z palet Ytong.

Jak velký prostor je potřeba vynechat pod stropem při zdění příčky?

Obecně Xella doporučujeme pro své příčkovky min. 20 mm kvůli dotvarovávání stropní vodorovné konstrukce.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Xella Česká republika

Xella Česká republika

Vodní 550, Hrušovany u Brna, 664 62

800 828 828

https://www.xella.cz/cs_CZ/

Poslat poptávku