Skrývka ornice a bagrování pasů

Autor: Lukáš (8 příspěvků)
19. 1. 2024
0 komentářů
Skrývka ornice a bagrování pasů
Příspěvek stavebníka
Skrývka, geodet a pasy

Skrývka ornice

Tak, konečně je to tady a můžeme začít s něčím na budoucím baráku!

Přípravy na skrývku jsme si udělali samy. Na hranici pozemku již stojí plot, tak nebyl problém budoucí stavbu odměřit od hranice pozemku. Rohy domu a garáže jsme si vyznačili sprejem a na každou stranu přidali 1m na skrývku. Následně jsme pro bagristu celý obvod skrývky vyznačili sprejem. Jelikož se u mě v práci přistavuje a majitel si koupil na zemní práce vlastní bagr, domluvil jsem si jeho zapůjčení. Naštěstí toto nebyl žádný problém.

Domluvil jsem se s bagristou, který jezdil provádět zemní práce k nám do práce, na provedení skrývky a budoucího bagrování pasů. Další víkend jsem bagrem přejel cca 20 km na náš pozemek, bagrista přijel v 8 a začalo se. Stavíme v místě bývalé cihelny, takže skrývka, kde se nemuselo více do hloubky, byla z pěkné zeminy, tu jsem se snažil ukládat k jedné straně na konci pozemku, zbytek, kde byl chvilku jíl, hlína, náznak písku a bůh ví čeho ještě, šel na druhou stranu, to využijeme na budoucí srovnání nerovností.

Pozemek je spíše rovinatý, skrývku jsme začali v nejnižším bodě a na protější straně byl maximálně 30cm rozdíl. Cca v 1 odpoledne bylo hotovo. Celkem fajn práce, spíše jsem počumoval a občas byl po ruce.. :D Odpoledne jsem vrátil bagr a hned na začátku týdne jsem se domlouval s geodetem, který už byl připraven a jen čekal na pokyn.

Skrývka ornice a bagrování pasů

Geodet zaměřil rohy

Geodet měl podklady pro zaměření rohů u sebe ještě před skrývkou, takže už jen čekal, až bude skrývka hotová a bude moci přijet. Na pozemku jsme se sešli hned na začátku týdne, po mojí práci ve 3 a s mojí pomocí vše zaměřili. Do rohů jsme natloukli roxory a označili sprejem. Hodinka práce.

Následují den jsme s manželkou podle rohů sprejem obtáhli obvody budoucích pasů, včetně jedno, který vede cca prostředkem budoucích základů. Na nabídku geodeta jsme se rozhodli stavět bez stavebních laviček. Nyní nám jen na pevném bodu vyměřil a označil budoucí 0 a domluvili jsme se, že po vylití pasů betonem, opět přijede a vyznačíme přesně polohu rohů.

Další sobotu následovalo opět kolečko s bagrem. Přivezl jsem bagr, bagrista vykopal cca 1m hluboké pasy a bylo. Zemina z této hloubky je už vážně všelijaká, včetně občas větších kamenů, takže opět uskladnit ke straně pozemku a použije se na budoucí dorovnání.

Ještě ten samý den se přijel podívat geolog, který posoudil, že nezámrzná hloubka a pevnost zeminy je dostatečná. Pasy drží pohromadě a nesypou se, po spodní vodě ani stopy, počasí nám zatím přeje. Takže můžeme pokračovat dál prostupama, hromosvodem a betonem.

Reklama
Skrývka ornice a bagrování pasů
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Lukáš (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací