Modrá akustická deska Rigips: efektivní ochrana proti hluku

Autor: Rigips (57 příspěvků)
Kategorie: Sádrokartony
30. 7. 2023
0 komentářů
Modrá akustická deska Rigips: efektivní ochrana proti hluku
Komerční
Domov by měl být oázou klidu, kde můžeme relaxovat bez přítomnosti nežádoucího hluku. Ten se do interiéru často dostává kvůli špatné, nebo dokonce chybějící zvukové izolaci. V případě plánované stavby nebo rekonstrukce domu proto nepodceňujte výběr kvalitních materiálů, které pomůžou hluk v interiéru minimalizovat.

Jednoduchým a rychlým řešením zvukové izolace jsou sádrokartonové konstrukce s Modrými akustickými deskami Rigips. Vyrábí se dle speciální receptury s důrazem na dosažení maximální neprůzvučnosti dělících příček nebo obkladových konstrukcí.

Proč právě Rigips desky?

Modré akustické desky se vyrábí podle speciální receptury, díky které mají vynikající vzduchovou neprůzvučnost, tedy schopnost tlumit hluk. Přitom splňují taky nároky na požární odolnost, jež jsou srovnatelné s červenou protipožární deskou RF (DF). Ke vzduchové neprůzvučnosti konstrukcí z Modrých akustických desek dopomáhá také jejich hmotnost. Plošná hmotnost takové desky je 12 kg/m2, tedy o pár kilogramů víc než u klasických a protipožárních sádrokartonů.

Ochranu proti hluku zajišťuje také specificky upravené sádrové jádro desek. Při výrobě se do hmoty přidává chemické činidlo, které omezuje prorůstání sádrovcových krystalů. Tím se struktura jádra stává méně homogenní, a dochází tak ke snížení schopnosti vést zvuk.

Obvykle se desky používají v rámci sendvičové konstrukce s minerální vlnou, která akustickou izolaci ještě znásobí. Zatímco sádrokartonové desky pohltí část zvuku, zbylou část zvuku pohlcuje právě výplň z minerální izolace. Taková kombinace tlumí hluk lépe než zeď z dutinových tvárnic o šířce 20 cm.

Modrá akustická deska Rigips: efektivní ochrana proti hluku

Technologie Activ'Air® čistí vzduch

Kromě protihlukové ochrany zajišťují Modré akustické desky i zdravé prostředí domácnosti. Jsou totiž obohacené o technologii Activ'Air®, která ze vzduchu odstraňuje škodlivý formaldehyd.

Ten se nachází v kobercích, lepidlech, nábytku nebo třeba čisticích prostředcích. Může způsobovat bolesti hlavy, podráždění dýchacích cest, kůže i očí, a k tomu všemu patří mezi karcinogeny.

A jak přesně technologie Activ'Air® funguje? Formaldehydové částice se prouděním vzduchu dostávají do kontaktu s deskou, ta je zachytí a přemění na inertní, neškodlivé látky. Za 28 dní se koncentrace formaldehydu v interiéru sníží minimálně o 70 % a Activ'Air® vám bude čistit vzduch po dobu 50 let.

Modrá akustická deska Rigips: efektivní ochrana proti hluku

Sádrokarton – praktický materiál do vnitřních prostor

Výhody konstrukce z Modrých desek nekončí u akustických vlastností či technologických úprav. Zmiňme namátkou několik dalších důležitých benefitů, které nabízí.

I přes vyšší hmotnost oproti jiným druhům SDK zůstávají Modré akustické desky lehkým materiálem. To umožňuje snadnou montáž, což vám ve výsledku pomůže s rychlejším dokončením stavby.

Modré akustické desky můžete nainstalovat i na frekventovaná místa. Pokud snad dojde k jejich poškození, dají se vady na kráse jednoduše opravit.

A ještě důvod navíc – když si pro rekonstrukci či stavbu zvolíte sádrokarton, pomáháte šetřit životní prostředí. SDK desky se totiž vyrábí hlavně z přírodních materiálů, samotná sádra pak neobsahuje žádné škodliviny a lze ji recyklovat. Jde tak o jeden z nejideálnějších materiálů pro úpravy interiéru.

Modrá akustická deska Rigips: efektivní ochrana proti hluku

Montáž sádrokartonu navíc patří k pracím, které zvládnete i svépomocí. Stačí trocha šikovnosti a odhodlání. Taky vám může pomoci kurz přímo od Rigipsu, kde se naučíte základy montáže SDK. Pod dohledem zkušených sádrokartonářů si postavíte rastr příčky, opláštíte ho sádrokartonem a naučíte se, jak příčku správně vytmelit a dokonale vymalovat. Navíc pro vás máme do 31.12.2023 slevu ve výši 500 Kč na všechny kurzy pro svépomocníky. Stačí při objednávce použít slevový kód SVP500

Pokud byste si nevěděli rady, jak přesně akustickou či jinou SDK konstrukci navrhnout, obraťte se na profesionály. V Centru technické a obchodní podpory Saint-Gobain vám zdarma pomohou s výběrem materiálu, navrhnou skladbu konstrukce, a hlavně připraví kalkulaci materiálu včetně cen.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Rigips (57 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Saint-Gobain Construction Products CZ a.s. Divize Rigips

Saint-Gobain Construction Products CZ a.s. Divize Rigips

Rigips vyrábí a dodává výkonná, moderní a udržitelná řešení v oboru suché výstavby. Taková, která lidem pomáhají zajistit pohodlné a zdravé bydlení a zároveň jsou šetrná k planetě. Rigips nevyrábí pouze sádrokartonové desky pro stěny a stropy, ale především poskytuje konstrukční systémy např. podhledové systémy, omítky, stěrky, pásky, tmely a veškeré příslušenství pro suchou výstavbu.

Smrčkova 2485/4, Praha, Libeň, 180 00

+420 226 292 224

https://www.rigips.cz/

Poslat poptávku
Saint-Gobain Construction Products CZ a.s. Divize Rigips

Saint-Gobain Construction Products CZ a.s. Divize Rigips

+420 226 292 224

Poslat poptávku
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama