Jak vybrat správný fotorámeček: Kov nebo dřevo?

Autor: Redakce (77 příspěvků)
26. 6. 2023
0 komentářů
Jak vybrat správný fotorámeček: Kov nebo dřevo?
Komerční
Pokud si i vy doma rádi vystavujete různé fotografie, jste na správném místě. Aby i v interiéru vypadaly skvěle, chce to nějaký reprezentativní fotorámeček. Který bude vypadat nejlíp?

Fotorámečky jsou skvělým způsobem, jak mít na očích své oblíbené fotky a zaznamenané momenty. Když přijde na výběr fotorámečku, jedním z prvních rozhodnutí je zvolit správný materiál.

Jaký materiál fotorámečku je nejvhodnější?

Dřevěný i železný rámeček na fotky jsou oba populární materiály, přičemž každý z nich se hodí trochu do jiného interiéru. 

Dřevěné fotorámečky jsou oblíbené pro svůj přírodní vzhled. Můžete je navíc sladit s dalšími dřevěnými prvky v místnosti, jako je komoda, stolek nebo třeba podlaha. Dřevo je tradiční materiál, který působí přirozeně a dá se skvěle kombinovat i s jinými styly a barvami.

Ideální je do rustikálních i skandinávských interiérů, pasuje ale i do vintage domácností, kde vévodí "obnošené" kousky. Kromě toho můžete vybírat různé druhy dřeva, různé odstíny i textury.

Rámeček z borovice bude světlejší, dub univerzálnější, mahagon nebo jiné exotické dřeviny je zase výrazný a tmavý, takže se bude skvěle hodit do extravagantnějších interiérů. 

Oproti tomu železný rám na fotku vypadá moderněji a netradičněji. Kovový rám dodává fotografii výrazné obrysy a zároveň působí nevšedně. Železné fotorámečky jsou ideální pro minimalistický nebo industriální styl interiéru.

Stejně jako u dřeva můžete vybírat i různé odstíny kovu – od černého po bílý, šedý nebo s patinou.

Jak vybrat správný fotorámeček: Kov nebo dřevo?

Jakou velikost fotorámečku zvolit?

Při výběru fotorámečků je důležité také zohlednit jejich velikost. Existují standardní velikosti fotografií (např. 10x15 cm, 13x18 cm, apod.) Měli byste zvážit velikost a proporce fotografie, kterou chcete v rámečku zobrazit, aby byl výsledný efekt vizuálně příjemný.

Můžete také experimentovat s různými velikostmi rámečků a fotografií: Elegantně vypadá třeba jemná pasparta, což je bílý papírový okraj, do kterého je teprve zasazená fotografie.

Řešení existuje ale i v případě, pokud máte více fotografií. Ty můžete kombinovat v jednom rámečku. Existují speciální rámečky, které mají více oken pro více fotografií (tzv. fotorámečky na obrazové koláže). 

Rámy a rámečky do interiéru a spoustu dalších designovek do domácnosti můžete vybírat na https://www.sinsay.com/cz/cz/.

Kam fotky v interiéru umístit?

Co se týče umístění fotorámečků, možností máte celou řadu. Pokud máte stojací fotorámeček, můžete jej postavit na poličku, stůl nebo komodu, kde bude snadno dostupný.

Rámečky lze ale také zavěsit na zeď a vytvořit si celou galerii fotografií, která zaujme nejednu návštěvu. Nechte mluvit vzpomínky za vás a vytvořte si třeba celou vzpomínkovou zeď, která bude vyprávět váš příběh.

Jen mějte na paměti, že při výběru vhodného umístění je důležité zohlednit proporce místnosti a umístit rámečky tak, aby byly viditelné a zapadaly do celkového designu.

TIP: Nebojte se skloubit příjemné s užitečným: Využijte osvětlení do obývacího pokoje jako zvýrazňující prvek pro vaše fotky a umístěte je tak, aby na ně dopadalo umělé světlo. 

Pokud chcete fotorámečky v interiéru sladit do poslední fotky, měli byste vzít v potaz i další prvky v místnosti, jako jsou celkové barvy, materiály i styl. Pokud máte rustikální interiér s dřevěným nábytkem a přírodními tóny, dřevěné fotorámečky budou vytvářet dokonalou souhru.

Naopak, pokud máte moderní interiér s kovovými prvky a minimalistickým stylem, dřevěné rámečky nebudou úplně tím pravým ořechovým – spíše si pořiďte rámečky kovové.

Celkově vzato, volba mezi dřevěným a železným fotorámečkem závisí na osobním vkusu a stylu vašeho interiéru. Oba materiály mají své výhody i nevýhody, mnohdy vám ale napoví, když se doma rozhlédnete kolem sebe a navnímáte stávající materiály a interiérové prvky.

Nebo se inspirujte v obrázkových galeriích na internetu. Kromě ideálního materiálu můžete načerpat nápady třeba na to, jak jednotlivé obrázky kombinovat. 

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Redakce (77 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama