Stavba stropu může být hračkou, smysluplný celek vás podrží

Autor: Redakce (77 příspěvků)
Kategorie: Strop
18. 9. 2023
6 komentářů
Stavba stropu může být hračkou, smysluplný celek vás podrží
Redakční článek

Postavit nový dům svépomocí je dřina, ale pokud víte, jak na to, a máte ty správné materiály, můžete si celý proces stavby hodně zjednodušit. Značnou pomocí pak může být i iniciativa Smysluplný celek společnosti HELUZ, který stavebníky nabádá k tomu, aby celý projekt plánovali komplexně. Kromě cen je tedy důležité brát v potaz i další parametry, jako je energetická náročnost stavby, nutnost dodatečných oprav nebo ekologická stopa vašeho domu.

Pořádný strop je základ domu

Na stropy v domě se dříve příliš nedbalo. Konstrukce střech ve starších domech proto nebývají příliš valné kvality a kvalitně postavené často nejsou ani stropy, u kterých se již nepočítalo s pochozí plochou. Kvůli tomu pak bývá také špatná akustika v místnostech, kterých se to týká. Přitom právě kvalitně postavený strop má být jedním z pilířů každého nového domu.

Vzhledem k tomu, že pozemky jsou dnes většinou menších rozměrů, je rozhodně dobré mít kvalitní základ pro to, abychom v případě potřeby mohli nad strop vystavit ještě další místnosti a pokoje. Případně pochozí půdu, která může sloužit například jako sklad pro aktuálně nevyužívané věci.

Stavba stropu může být hračkou, smysluplný celek vás podrží

Proč je potřeba mít těžký strop?

Smysluplný celek společnosti HELUZ klade velký důraz na provázanost komponentů. Tedy i stropy musí dávat smysl v celém konstrukčním řešení. Vše na sebe musí navazovat, být promyšlené a stropy musí plnit svoji funkci. Mít těžký strop přináší hned několik výhod.

  1. Možnost postavit další patro.

    Není tu problém se statikou a drtivá většina územních plánů by tomu neměla bránit. A těžký strop, na rozdíl od lehkého, tuto dostavbu umožní. A to navíc za plného provozu spodního patra, takže není nutné zasahovat do obytného prostoru.

  2. Rychlost, únosnost, životnost, ale hlavně vylepšení energetické bilance domu.

    Díky tepelně technickým vlastnostem, jako je součinitel prostupu tepla v kombinaci s akumulací tepla a setrvačností, vyrovnává kvalitní strop teplotní stabilitu interiéru. V zimě tedy díky němu šetříme za vytápění. V létě se náš dům naopak nepřehřívá, díky čemuž šetříme náklady na chlazení domu. Chlazení domu se navíc v současné době stává větším tématem než vytápění. A kvůli klimatickým změnám bude toto téma i nadále čím dál aktuálnější. Schválně se zkuste zamyslet. Už jste zkusili přes léto fungovat v podkroví pod střechou z lehké konstrukce?

    Nutno však podotknout, že toto není jen o stropech.

Reklama
Stavba stropu může být hračkou, smysluplný celek vás podrží

Jaké možnosti HELUZ nabízí?

Stropy můžeme realizovat ze skládaných stropů HELUZ Miako, s nimiž můžeme pracovat i svépomocí.

Nebo můžeme využít HELUZ keramobetonové panely, které jsou vhodné i pro stavbu masivních střech. A to nejen plochých a pultových, ale i šikmých až do sklonu 40 stupňů. Mají vysoký uživatelský standard. K nejvýznamnějším přednostem patří trvanlivost, zvýšení tepelné akumulace a zvukové izolace a výhodné statické přetížení stavby. V konstrukci již nejsou potřeba fólie v interiéru ani minerální vlna v roštu.

Pomocí těchto dvou systémů jsou vodorovné konstrukce navíc cenově daleko dostupnější než lité železobetonové vodorovné konstrukce. Kromě toho jsou také rychlejší a jednodušší.

Stavba stropu může být hračkou, smysluplný celek vás podrží
Reklama

Užitné vlastnosti materiálů

Důležitým bodem je i kumulace užitných vlastností materiálů HELUZ. Jde nejen o tepelně izolační, ale i o další důležité vlastnosti, které celek doplňují. Jedná se o tepelnou akumulaci a setrvačnost, vzduchovou neprůzvučnost a životnost či mechanickou odolnost. Výsledkem je pochopitelně i nižší energetická náročnost stavby.

Materiál HELUZ nabízí inovativní výrobky pro konstrukční řešení s velmi nízkou náročností. Tím dokáže účinně snížit energetickou náročnost domu už v základu, tedy v konstrukci, a následně pak ve stavbě samotné. Klesají nároky na použité technologie. Díky tomu, že je „zdravý základ“ domu, není pak třeba nedostatky v průběhu času dohánět.

Celé řešení je navíc funkční, dlouhodobější, trvalejší a udržitelnější. Ostatně právě ekologické hledisko s přesahem do budoucnosti je jedním z hlavních bodů, na které klade HELUZ důraz.

Stavba stropu může být hračkou, smysluplný celek vás podrží

Služby, které ocení každý stavař

Každý, kdo staví dům svépomocí, rozhodně ocení dobrý servis a přidané služby. Ostatně ty jen doplňují smysluplnost celku. Společnost HELUZ nabízí skutečně široké portfolio od výpočtů až po praktickou pomoc v podobě například technických konzultací na stavbě a podobně.

Například panely určené na strop, které jste si objednali na stavbu svépomocí, doveze jeřáb a položí vám je přesně tam, kam potřebujete. Veškerý servis máte navíc za velice příjemné ceny a s jistotou, že finální podoba vaší stavby bude odpovídat vašim představám.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Redakce (77 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
 HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

HELUZ patří mezi tři největší výrobce zdicích materiálů v České republice. Jako jediný z této trojice je českou rodinnou firmou

U Cihelny 295, 373 65 Dolní Bukovsko

800 212 213

www.heluz.cz

Poslat poptávku