Vnitřní prostor desky

Autor: Cesta za bydlením (13 příspěvků)
19. 4. 2023
0 komentářů
Příspěvek stavebníka

Máme za sebou první týden dovolené a i samotné ztracené bednění považujeme za úspěch. Nicméně čas ještě máme a síly zbývají, tak jedeme dál. Nyní se zaměříme na vnitřní prostor desky, kde nás čekají tyto úkoly

Výkop pro kanalizaci a vodu

  1. Rozvody kanalizace spodní stavby

  2. Položení chráničky na přívod vody

  3. Zavezení a zhutnění vnitřního prostoru desky

  4. Rozvody na odvětrání radonu

  5. Navezení a zhutnění štěrku

  6. Položení kari sítí

Kanalizace a voda

Vedení kanalizace a vody je v takovém místě, kam se není možné dostat s bagrem a předem jsme ho taky vykopat nemohli, protože se nachází těsně vedle pasů. Nezbývá, než se do toho pustit ručně  Začali jsme už v den, kdy jsme betonovali ztracené bednění a zabralo nám to i celý další den. Naštěstí se ukázalo, že jsme během pokládání prostupů kanalizace a vody měřili dobře, takže už na první pohled bylo vidět, že položení páteřního KG DN150 nebude problém. Doslova několik hodin mi trvalo, než jsem se prokopal z obou stran k hlavnímu výstupu vody pod pasem. Chvílemi jsem začínal věřit, že kopu na špatném místě a už jsem metr pod ní.

Člověk se během stavby naučí mít radost z malých věcí, takže objevení poslední chráničky byl doslova důvod k oslavě. Oslavil jsem to spánkem, protože další den nás čekala pokládka kanalizace. Tu s Verčou zpětně hodnotíme jako nejhorší práci za celou základovou desku. Princip je jednoduchý a věděli jsme k tomu všechno, co je potřeba. Ta realizace byla v praxi otravná proto, že se stále snažíte umístit hrdlo potrubí někam do prostoru, kde se moc nedá jak zafixovat, ale je důležité, aby bylo ve správné ose X, Y a Z. My jsme umisťovali hrdlo do hloubky -3cm pod deskou. Navíc jsme kanalizaci nejdříve složili na sucho bez gumiček a když už jsme konečně měli dobrý pocit, že je daný úsek hotový, bylo na čase ho rozložit, nasadit gumičky a začít ji skládat znova.

Reklama

Nechápu, jak by někdo mohl zapomenout někam dát gumičku. Můžu vás ujistit, že byste si toho rychle všimli, protože i když spoj poctivě namažete mazadlem, tak narvat tam tu trubku byl chvílemi nadlidský úkol  Nejlépe se samozřejmě skládaly odbočky, protože jsme si je mohli složit bokem, ale některé části jsme museli skládat přímo ve výkopu a tam byla manipulace opravdu špatná. Před rozebráním kanalizace jsme si udělali značky, které nám při druhém skládání pomohly dodržet stejný směr a hlavně sloužily jako kontrola, že je trubka zastrčená na doraz. To, že s ní už nejde hnout neznamená, že je správně zastrčená a kolikrát jsem podle značky viděl, že chybí ještě několik centimetrů. Kanalizaci jsme dokončili v pozdních hodinách a napustili ji vodou za účelem zkoušky těsnosti. Kdyby někde byla netěsnost, hladina by začala klesat a hledali bychom místo, kde uniká voda. K tomu naštěstí nedošlo a tak jsme mohli vodu později vyčerpat ven. Vedle kanalizace jsme během 15 minut natáhli chráničku DN90 na vodu a mohli jsme začít zasypávat pískem. Postupně jsme písek ušlapávali, až nám kanalizace zmizela z očí a to byla opravdu úleva  V tuto chvíli bylo možné přejít na další fázi.

Reklama

Hutnění zeminy

Na hutnění zeminy jsme si z půjčovny dovezli vibrační pěch, neboli žábu. Váží cca 70 kg a bylo možné jej dovést v kufru auta. Manipulace ve vypnutém stavu byla docela problém, a tak opět přišel vhod rudlík. Nejdříve jsme v desce ručně rozhrnuli hromadu zeminy, která zůstala z výkopu pasů a tu jsme zhutnili v jedné vrstvě. Na pokračování už jsme museli mít domluveného bagristu, protože ve spodní části desky chybělo alespoň 50 centimetrů a to je docela hodně zeminy. Bagrista nám dovnitř naházel hlínu a my jsme ji postupně hutnili pěchem. Po celém dnu pěchování jsem usoudil, že zemina už je dostatečně zhutněná.

Odvětrání radonu

Protože v naší oblasti je zvýšený výskyt radonu, musíme mít odvětrávanou desku. Odvětrání spočívá v umístění perforovaného drenážního potrubí do vrstvy štěrku, které zaústí v KG tvarovce. Na tuto tvarovku později napojíme stupačku pro odvod radonu na střechu. Na zeminu jsme položili geotextilii a začali zasypávat plochu štěrkem. Potřebovali jsme nejdříve udělat slabou vrstvu štěrku, na kterou položíme potrubí. Trvalo nám to pár hodin, ale za jeden den jsme měli připravený štěrkový podklad a roztahané drenážní potrubí. Tímto dnem končí naše dvoutýdenní dovolená a dále budeme pokračovat opět v režimu po práci. Problém byl, že se už brzy stmívalo, takže za světla jsme pracovali maximálně hodinu.

Reklama

Pokračování

Pokud vás článek zaujal, můžete si ho přečíst celý na našem webu Cesta za bydlením.

Na našem YouTube kanále postupně přidáváme videa ze stavby.

Náklady

Název položkyCena
Geotextilie 200g
3 700 Kč
Drenážní potrubí
2 000 Kč
Chráničky
3 000 Kč
Kari sítě
12 000 Kč
Štěrk
13 000 Kč
Písek
3 000 Kč
Rozvody kanalizace
9 300 Kč
Celkem46 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Cesta za bydlením
Cesta za bydlením (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama