Jak na rekonstrukci podlahy ve starém domě

Autor: Jana Švec (14 příspěvků)
Kategorie: Rekonstrukce domu
11. 4. 2023
1 komentář
Komerční

V dnešním článku se podíváme na rekonstrukci podlahy s využitím pěnového skla REFAGLASS a ukážeme si suchou i mokrou variantu podlahy. Ukázkou realizace nás provede Honza Cimburek ze společnosti REFAGLASS.

Co je pěnové sklo

Firma REFAGLASS vyrábí pěnové sklo z tříděného pěnového odpadu. O tom, jak výroba pěnového skla probíhá, se můžete dozvědět ve dvou samostatných videích.

Výhodou pěnového skla je nenasákavost, nehořlavost a nízká objemová hmotnost. Takže se při rekonstrukci podlah tolik nenadřete.

Kde bude rekonstrukce podlahy probíhat

Pojďme si představit objekt, ve kterém si rekonstrukci podlahy ukážeme.

Jak na rekonstrukci podlahy ve starém domě
„Původní stavba je z 80. let. Jde o ocelovou konstrukci na betonových patkách, původně s betonovou podlahou, která se vybourala. Teď sem budeme dávat novou podlahu s využitím pěnového skla neboli lehčeného kameniva REFAGLASS.“

Rekonstrukce podlahy – Mokrá varianta

Prvním krokem rekonstrukce podlahy je odstranění stávajícího materiálu, nejčastěji v podobě škváry, hlíny či jiné navážky.

Poté vytvoříme separační vrstvu z geotextilie, která by měla mít plošnou hmotnost alespoň 200 g/m2. Geotextilii ukládáme tak, abychom u stěn měli dostatečný přesah, a textilie nám v místnosti vytvořila „vanu“.

Následně můžeme přistoupit k navážení nebo nanášení pěnového skla. Díky jeho nízké objemové hmotnosti lze ve více lidech přepravovat ručně bez větší námahy i kubíkové big bagy, jejichž hmotnost je pouhých 150 kg.

„Během 5 minut jsme uložili jsme 2 m3 pěnového skla, které stačilo jen rozhrnout lopatou. Bez námahy, jen srovnáme vrstvu. Následně najedeme přímo vibrační deskou o váze 50 kg a celá plocha se zahutní šesti pojezdy. Jeden pojezd znamená jízdu tam a zpět. My se pohybujeme na malém prostoru, tak jsem to oběhl kolem dokola dvanáctkrát, aby počet odpovídal. Můžeme vidět, že se pěnové sklo většinou otočilo plochou nahoru a krásně se do sebe zakouslo. Když na to šlápnu, můžeme vidět, že se do toho nijak nebořím. A to je ideální stav.“

Na hutněné pěnové sklo položíme a rozprostřeme další vrstvu geotextilie. Po urovnání geotextilie si připravíme plastové distanční podložky. A můžeme se vrhnout na pokládku kari sítí.

Jak na rekonstrukci podlahy ve starém domě
„Tady můžeme vidět detail, kde musíme dodržet takovou drobnost. Nikdy nesmíme překrývat čtyři sítě. Můžeme překrýt maximálně tři sítě.

Nyní budeme napojovat na podlahu, která už je hotová. Potřebujeme tedy udělat distanční dilatační spáru, která se vymezí mirelonem o síle minimálně 1 cm.

„Musí být odshora až dolů na pěnové sklo a po zhotovení betonové mazaniny se tento mirelonový pásek odstraní a vznikne nám tam krásná dilatační a distanční mezera, která nám způsobí odvětrání vlhkosti zpod této betonové mazaniny.“
Jak na rekonstrukci podlahy ve starém domě

Rekonstrukce podlahy – Suchá varianta

Při realizaci suché podlahy postupujeme v prvních krocích úplně stejně jako v případě podlahy betonové.

Po odstranění původního materiálu ze staré podlahy rozprostřeme na urovnaný a zhutněný podklad geotextilii. Na tu následně uložíme a zhutníme potřebnou vrstvu pěnového skla. Vrstvu pěnového skla zakryjeme opět geotextilií.

A můžeme se pustit do přípravy roštů pro dřevěnou podlahu.

„Teď máme nahrubo připravený rastr, ten máme daný do vodováhy, vyklínkovaný, zajištěný. Tady jde o malou plochu, takže to dál řešit nemusíme. U větší plochy ale doporučujeme ty trámce ještě lokálně podpěnit montážní pěnou nebo z betonové suché směsi udělat malé buchty, kdy beton zastrkáte pod to a z boku je lehce přebetonujete. A je to připraveno na další kroky.“
Jak na rekonstrukci podlahy ve starém domě

Dalším krokem bude uložení pěnového skla do prostor mezi, aby se nám v tom nedrželi škůdci jako myši, krysy nebo hmyz.

„Teď už vidíme finální suchou skladbu, a to v řezu. Podlaha, kterou vidíme zde, je určena do nebytových prostor, malých skladů, prostě někam, kde nepočítáme s nějakým kročejovým komfortem. Do obytných prostor doporučím ještě pod prkna dát geotextilii, která zamezí skřípání dřeva o pěnové sklo, které někde trčí. Také použijete podlahová prkna pero-drážka, aby byla stabilnější. Nicméně konstrukce je úplně stejná.“

Rekonstrukce podlahy je hotová. Ať už si vyberete suchou či mokrou variantu, už víte, jak na to.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Švec (14 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací

REFAGLASS s. r. o.

REFAGLASS s. r. o.

Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama