Základové pasy: Betonáž

Příspěvek stavebníka

V pondělí ráno nás čekala betonáž základových pasů a na stavbu jsme vyrazili ještě za tmy. Beton byl objednaný na 7:00 a chtěli jsme si naposledy zkontrolovat výkop, nastavit rotační laser a domluvit se s pomocníky, kdo bude mít jaký úkol. Měli jsme objednanou pumpu, a jelikož naše deska má 14m na délku a pumpa může dojet přímo k ní, stačila objednat nejmenší verze, PUMIk.

Objednávka betonu u velkých betonárek jako Cemex a Zapa probíhá přes dispečink konkrétní betonárky z vašeho okolí. Než jim budete volat, musíte mít spočítanou očekávanou spotřebu betonu, ale nebojte, není potřeba to vědět přesně. Dispečer se potřebuje od něčeho odrazit, aby rezervoval dostatečné množství mixů, které se u vás na stavbě otočí. Před posledním mixem se udělá tzn. doměr, což je přesný odhad betonu na dokončení. Když odhadnete málo, bude se muset otočit poté ještě jeden mix třeba jen s půl kubíkem, což je finančně dost neefektivní. Když objednáte hodně, budete buď platit za likvidaci, nebo si beton necháte někam vylít na stavbě. My jsme pro tento případ měli vykopané patky na pergolu, abychom všechen beton zužitkovali. Druhá důležitá informace je typ betonu, který pro vás má betonárka namíchat. V našem případě se jednalo o C20/25 XC2. Před výjezdem jsme museli zaplatit 100% zálohu s tím, že kdybychom měli menší spotřebu, tak nám vrátí přeplatek a to se taky stalo.

Betonáž základových pasů

Po příjezdu jsme se s pumpařem domluvili, kde začneme a jakým směrem budeme postupovat. Na začátku bylo důležité nejdříve nalít beton do bednění první přepážky, aby celou konstrukci tlak betonu neposunul. Poté jsme pokračovali v nenižší části. Přestože jsme měli koleno, beton tekl o dost rychleji, než jsme čekali, takže jsme měli docela napilno  Verča měřila, pomocníci rozhrnovali a já jsem buď řešil pumpu, nebo vyrovnával beton. Později jsme si funkce prohazovali, ale dokud tekl beton, bylo co dělat. Mezi jednotlivými mixy vznikaly malé prodlevy, takže jsme měli prostor se vrátit a začít uhlazovat beton do finální podoby. K tomu jsme si vyrobili natřásací lať, která je dost drahá a půjčení se nám nechtělo řešit, když ji stejně použijeme ještě několikrát. Beton jsme do finální podoby dostali v osmi krocích:

  1. Hromada betonu tak, jak vytekl z pumpy

  2. Lopatou se hromada srovnala do přibližné roviny

  3. Kontrola rotačním laserem

  4. Ubrání/přidání betonu podle potřeby

  5. Hráběmi se pečlivěji beton rozhrnul od kraji ke kraji

  6. Finální kontrola rotačním laserem

  7. Hrubé vyhlazení betonu natřásací latí

  8. Finální vyhlazení betonu natřásací latí

Reklama

Pokračování

Pokud vás článek zaujal a chcete si o betonáži základových pasů přečíst více, navštivte náš web Cesta za bydlením.

Na našem YouTube kanále postupně přidáváme videa ze stavby.

Náklady

Název položkyCena
C20/25 XC2 S3 21,8 m3 + pumpa
686 Kč
Celkem686 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Cesta za bydlením
Cesta za bydlením (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama