Jak může vypadat přestavba domu na bezbariérový?

Autor: eVisions Advertising s.r.o. (6 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
12. 3. 2023
0 komentářů
Jak může vypadat přestavba domu na bezbariérový?
Komerční
V životě bohužel nastávají situace, kdy musíme řešit věci, o kterých jsme si nikdy nemysleli, že nás potkají. Jednou z takových situací je přestavba bydlení na bezbariérové, když se některý z členů domácnosti stane trvale invalidním.

Přestavba začíná již před domem

Výhodou rodinného domu je, že se nemusíte složitě dohadovat se sousedy ohledně úpravy společných prostor a pozemku kolem stavby. Přestavba rodinného domu na bezbariérový totiž začíná ještě před domem. Musíte například umístit níže poštovní schránku a eliminovat nejrůznější nerovnosti, schůdky a další prvky, které znemožňují plynulou jízdu na vozíku.

Přesto je úprava prostor a prvků kolem stavby tím jednodušším krokem, který zvládnete velice snadno a rychle. Úprava domu jako takového už je záležitostí, která vás pravděpodobně přijde na statisíce korun a zabere dlouhé měsíce. I to je důvod, proč byste vždy měli mít sjednané životní pojištění. Pokud vás totiž potká vážný úraz vedoucí k nehybnosti dolních končetin, plnění ze životního pojištění vám pomůže tyto prvotní zvýšené náklady snáze zvládnout.

Široké průjezdy, nábytek po obvodu

Když na vozíku prvně zavítáte do svého domu, rychle pochopíte, že upravit bude nutné téměř vše. Bydlení pro vozíčkáře se totiž značně liší od vybavení běžné domácnosti. Zapomeňte na úzké chodbičky a interiérové dveře. Vozíčkář potřebuje na šířku mnohem více prostoru a dveře se do některých místností často vůbec neumisťují, protože manipulace s nimi je na vozíčku příliš složitá.

Nábytek v jednotlivých místnostech bývá umístěn spíše po obvodu. Typickým příkladem je kuchyň, kde zrušíte ostrůvek a jiné trendy prvky. Nejlepší variantou je „prázdná“ místnost s veškerým nábytkem a spotřebiči podél zdí.

Nevyužita zůstane také na horní řada skříněk, do které se osoba na vozíčku nedostane. Proto musí být kuchyň mnohem větší, aby se veškeré nádobí a další potřeby vešly do skříněk při zemi.

Zásadní je koupelna a toaleta

Prioritní pro vás bude rekonstrukce koupelny a toalety. Jde o místnosti, u kterých byste neměli udělat chybu a je dobré je důkladně konzultovat s odborníky. Potřebovat budete dostatek prostoru, mnoho madel a speciální toaletu či sprchový kout, které jsou pro nehybností postižené osoby speciálně navržené.

Žádné prahy a jiné nerovnosti

Mezi jednotlivými místnosti nesmí být vysoké prahy, které je na vozíčku těžké překonat. Ideální volbou je jednolitá podlaha v celém bytě. Vsaďte spíše na tvrdou podlahu – dlažbu či plovoucí podlahu – po které se lépe jezdí. Koberec, zejména s vyšším vlasem, totiž jízdu komplikuje.

Stolečky bez židlí

Překvapí vás i některé další prvky. U všech stolů bude chybět minimálně jedna židle, neboť vozíčkář tento kus nábytku zpravidla nepoužívá. Místo toho u jídelního stolu sedí v invalidním křesle, stejně tak jako v obýváku nebo u stolu pracovního.

Copywriter s očima pro SEO, který se copywritingem živí od roku 2017. Potřeby klienta jsou pro něj zásadní a proto mají jeho texty hloubku a smysl. Některé texty můžete najít na webu produktvdetailu.cz.
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
eVisions Advertising s.r.o. (6 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací