Skrývka ornice + geodet

Autor: Cesta za bydlením (13 příspěvků)
10. 3. 2023
1 komentář
Příspěvek stavebníka

Skrývka ornice je první stavební činnost, u které jsme měli pocit, že už konečně stavíme. Přípravy staveniště byly fajn a jsou důležité, ale bylo to jen takové šolichání. Po získání ohlášení stavby je potřeba před skrývkou na viditelné místo vyvěsit štítek Stavba ohlášena. V Liberci je navíc ze strany státního stavebního dozoru hodně hlídané oplocení a označení stavby. Proto jsme jako dárek k povolení dostali ceduli NEPOVOLANÝM VSTUP ZAKÁZÁN. Ten jsme poctivě vyvěsili vedle vjezdu. Během mojí pracovní cesty se uběhla lhůta po oznámení zahájení stavby a pro nás to znamenalo jediné.

Jelikož jsme se stavbou tento rok už téměř nepočítali, neměli jsme domluveného bagristu. Sehnat někoho na poslední chvíli znamenalo hodně telefonátů, ale nakonec se podařilo a Verča zajela na pozemek vyznačit skrývanou plochu. Kolem základů jsme přidali 1,5m na každou stranu a rozhodli jsme se rovnou vybagrovat i vjezd. Během stavby by se vjezd úplně rozryl a stejně bychom ho museli nakonec něčím zasypat. Takto máme alespoň k dispozici více ornice.

Skrývka

Ráno cestou do práce Verča otevřela vjezd a já jsem naopak jako první věc po práci jel navštívit bagristu. Ten byl ale rychlejší a už jsem ho nezastihnul, takže ze skrývky nemáme žádné fotky. Byli jsme domluvení, že vezme od oka 20-30 cm podle toho, jak bude půda vypadat a ornici vybral ve vyznačeném prostoru. Prostor na skládku ornice jsme zvolili v horním rohu, kde určitě nepovedou žádné výkopy a hromada by nám neměla moc překážet. Hromada je samozřejmě větší, než jsme čekali, ale i tak nám zůstalo dost prostoru na pohyb i skladování stavebního materiálu. Je dobré si předem rozmyslet a na situaci zakreslit plán staveniště, aby se v budoucnu nestalo, že buď dojde místo a nebo že budete muset přesouvat věci z místa na místo. 

Když byla skrývka hotová, tak jako první věc bylo potřeba zpevnit vjezd, aby se bez problému na stavbu dostaly auta s materiálem, mixy apod. Na doporučení jsme na zem položili geotextilii a objednali betonový recyklát. Aby nám geotextilie do té doby neodletěla, potřebovali jsme ji provizorně přikotvit k zemi a jako nejlevnější varianta nás napadly terčové hmoždinky. Bylo potřeba geotextilii nejdříve proděravět a potom už šla hmoždinka zatlouct.

Reklama
Skrývka ornice + geodetSkrývka ornice + geodet

Dopravce betonového recyklátu mi zavolal, že první auto už vyklopil a rovnou jede pro další, protože to určitě stačit nebude. A měl pravdu. Prvních 8 tun vypadalo jako pár větších krtinců, takže ve výsledku jsme do vjezdu potřebovali cca 16 tun materiálu. Požádali jsme ho, aby během vykládky nacouval dozadu roztáhnul ho po celé délce, takže rozhrnování potom bylo o něco snažší a ve výsledku to byla práce na pár hodin. Bagristu na výkop pasů jsme měli domluveného za týden a důležité bylo do té doby mít vyznačené hranice výkopu pasů.

Geodet

K tomu bylo potřeba zajistit geodeta na zaměření rohů ztraceného bednění, od kterých se hranice výkopů odměří. Byli jsme s ním předběžně domluvení, takže na nás měl takto na rychlo prostor a dorazil ještě před víkendem. Pro geodeta budete potřebovat jako podklad koordinační situaci ideálně v DWG. Doporučuji si 3x ověřit, že mluvíte o stejných bodech, aby vám náhodou nezaměřil například rohy domu s fasádou. Geodet se s námi domluvil, jakým způsobem chceme vyznačit rohy a shodli jsme se na variantě dřevěných kolíků, na které udělá terč s tečkou. Tečka určuje roh ztraceného bednění téměř na milimetr přesně. Není úplně jednoduchý způsob, jak si přesnost ověřit, protože tečky nejsou ve stejné nadmořské výšce, a tak při měření pásmem vznikají odchylky. Museli bychom si je vynést do stejné výšky, ale neměli jsme důvod o nich pochybovat.

Reklama

Pokračování

Pokud vás článek zaujal a chcete si o vytyčení domu přečíst více, navštivte náš web Cesta za bydlením.

Na našem YouTube kanále postupně přidáváme videa ze stavby.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Cesta za bydlením
Cesta za bydlením (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama