Příprava staveniště

Autor: Cesta za bydlením (13 příspěvků)
11. 3. 2023
1 komentář
Příprava staveniště
Příspěvek stavebníka

Sekání pozemku

Jako první práce na nově předaném pozemku nás čekalo sekání. Normálního člověka by asi naštvalo, že mimo předání pozemku rok po termínu ho navíc dostane neposekaný. Ale když máte ženu z Valašska, tak to je dobrá zpráva. Ta se na to těšila celé léto a ta pro ni příprava staveniště začala oblíbenou činností. Sekání muselo proběhnout kvůli dobrému počasí dřív, než byl domluvený geodet na vytyčení rohů parcely, takže jsme opět vytáhli telefony a s GPS se snažili odhadnout, kde to asi bude. Raději jsme vzali víc, než míň. V Bauhausu jsem si půjčil profi křovinořez za 200,- na den a za 5 hodin bylo posekáno.

Stavební bouda

Po krátké kalkulaci kolik by stál jen materiál si postavit vlastní boudu ze dřeva jsem rychle sáhnul po jednoduché a efektivní alternativě ve formě plechové garáže. Narazíte na ni často, protože pořizovací náklady jsou levnější, než kdybyste se cokoli snažili vyrobit a funkci bezpochyby splní. Pokud nám ji vítr neodnese, tak ji  možná ještě prodáme Objednávku jsem vytvořil na webu garaze-levne.cz a v srpnu 2022 jsem za ni zaplatil 16900,- i s dopravou a montáží. Jelikož doba dodání byla 1-4 týdny, raději jsme podklad připravili dřív, aby nás nepřekvapily. Stačilo na určeném místě vytvořit rovinu o rozměrech 5x3m, což jsou vnější rozměry boudy. Jako podklad jsme zvolili obyčejné betonové nášlapy 30x30cm a budoucí rohy boudy jsme umístili na jejich střed. Alespoň jsme si mohli procvičit práci s pásmem a měření úhlopříček, které se později bude hodit.

Reklama

Zazvonil telefon a tam polák. Moc jsem mu nerozuměl, ale bylo mi jasné, že se něco děje a že mám asi vyrazit na pozemek. Borec se mi asi snažil říct, že jsou na místě a chtěl se ujistit, že boudu postaví se správnou orientací dveří. Ale nekecám, neuměl ani jedno slovo česky, ale rozuměl. Tak jsem mu řekl, ať počká. Jenže když jsem za 15 minut dorazil, bouda už stála. Naštěstí na správném místě a se správnou orientací. Borci to mají opravdu zmáklé a do 20 minut byli hotoví. Bouda je zamykatelná od výroby a dostanete k ní dva klíče. Na dveřích jsou připravené oka na další zámek. 

Já jsem už byl naštěstí připravený na kotvení boudy k zemi. Jsme na kopci a často hodně fouká. Bylo by nemilé o boudu přijít hned první den  Zvolil jsem cestu přitlačení spodního profilu k zemi pomocí patek. Flexou jsem uřezal jednu ze čtyř hran, takže vznikla plocha, kterou je možné spodní profil zajistit proti odlepení od země. Není to kdoví co, ale myslím, že to drží docela dobře. Navíc v boudě jsou palety, abychom neměli materiál položený na zemi a ty palety jsou na kraji položené tak, že taky přitlačují konstrukci garáže. Nejdříve jsme si říkali, jak si vnitřek garáže vyskládáme betonovými dlaždicemi, poté že ji alespoň vysypeme štěrkem… však co, hlína je taky dobrá.

Stavební plot

Proč říkáme všemu „stavební“? No protože to je opravdu jen na stavbu a pak to přijde odstranit. Adekvátně tomu účelu věnujeme finance a čas. Věci, které mají být natrvalo chceme mít udělané dobře, ale investovat hodně peněz do něčeho, co se určitě zničí, nebo časem odstraní nám nedává smysl. U plotu jsme přemýšleli nad variantami, ale nakonec jednoznačně vyhrála kombinace dřevěných, impregnovaných kůlů a lesnického pletiva. Životnost by měla být alespoň 3 roky a dá se případně jednoduše opravit. Bránu taky nebudeme řešit a bude řešená také lesnickým pletivem na kůlu.

Následovala další návštěva půjčovny, tentokrát pro půdní vrták. Pronájem stál 350,- na den včetně tří velikostí vrtáků. My jsme si vzali ten nejmenší (8cm) s tím, že kůly máme 6cm kulatinu. Věděli jsme, že tam bude vůle, ale menší vrták k dispozici nebyl a širší kůly taky ne.

Reklama

Pokračování

Pokud vás článek zaujal a chcete si přečíst více o zařízení našeho staveniště, navštivte náš web Cesta za bydlením.

Na našem YouTube kanále postupně přidáváme videa ze stavby.

Náklady

Název položkyCena
IBC nádrž na vodu
3 000 Kč
Oplocení kůly
4 500 Kč
Oplocení pletivo
5 900 Kč
Stavební bouda
16 900 Kč
Půjčení křovinořezu
300 Kč
Celkem30 600 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Cesta za bydlením
Cesta za bydlením (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama