Dům z VPC IV. (armování a šalování věnce, betonáž věnce)

Autor: Michal Žoha (5 příspěvků)
6. 3. 2023
0 komentářů
Dům z VPC IV. (armování a šalování věnce, betonáž věnce)
Příspěvek stavebníka

Armování

Armaturu jsem si vázal sám. Pouze třmínky jsem si nechal naohýbat na zakázku. Svazoval jsem drátky s pomocí ruční rádlovačky, naprosto pohodová práce. Překlady přes okna a dveře jsou monolitické, s tím bylo potřeba si trochu pohrát a správně rozměřit, kam dát vyšší třmínky.

Svázané koše v 6 m určitě dávejte na zeď ve dvou lidech, jinak se vám mohou pěkně zkroutit a drátky popraskat. Koše jsem provizorně zajišťoval pomocí HT trubky 40 mm zasunuté do dutiny VPC.

Dům z VPC IV. (armování a šalování věnce, betonáž věnce)
Reklama

Šalování

Pro šalování věnce jsem si nechal nařezat OSB desky. Svazoval jsem je prostrčením drátu kolem odřezku z roxoru. Jako vymezení správné šířky jsem použil PPR trubku. Nezapomínejte na průchodky věncem pro elektřinu a hlavně rekuperaci. Já jsem na některých místech nechal průchodku pro rekuperaci příliš nízko a dělalo mi to později problémy s umístěním sádrokartonového stropu.

Pro vyrovnání šalování je naprosto ideální rotační laser - vystačíte si s ním totiž sami na rozdíl od klasického niveláku. Finální upevnění jsem zajišťoval provrtáním desek těsně nad zdivem a stažením závitovou tyčí přes kousek latě.

Dnes už bych pro svazování desek proti sobě použil pouze závitovou tyč a vrchní hranu desek bych zpevnil střešní latí. Bez zpevnění latí se totiž některé desky nad překlady mírně prohnuly.

Dům z VPC IV. (armování a šalování věnce, betonáž věnce) Dům z VPC IV. (armování a šalování věnce, betonáž věnce) Dům z VPC IV. (armování a šalování věnce, betonáž věnce)
Reklama

Betonáž

Před samotnou betonáží nezapomeňte ještě zapěnit alespoň středové dutiny ve VPC. Při vibrování se beton i s velkým kamenem dostane totiž celkem hluboko.

Betonáž jsem prováděli pomocí mixpumpy. Určitě si připravte podél všech zdí pochozí lešení a naplánujte si kudy přesně půjdete, aby se pumpa nemusela mockrát zastavovat.

Po zalití stačilo jen beton lehce zvibrovat a bylo hotovo. Celá akce lití trvala 30 minut!!!

Dům z VPC IV. (armování a šalování věnce, betonáž věnce)

Náklady

Název položkyCena
Beton, pumpa, armatura
30 000 Kč
Celkem30 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Michal Žoha (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama