Vytyčení hranic pozemku

Autor: Anet Poláková (10 příspěvků)
23. 4. 2023
0 komentářů
Vytyčení hranic pozemku
Příspěvek stavebníka

Každý by si měl jako první krok nechat provést odborné geodetické zaměření pozemku, aby vůbec věděl, kde lze umístit dané oplocení.

Nechali jsme si poradit a obrátili jsme se na firmu GEDEX - Geodetické služby, Jaroslav Hácha, s prosbou na vytyčení hranice našeho pozemku.

Domluvili jsme se na termínu, ověřili jsme si, že na pozemek je volný přístup a výsledkem mělo být vyhotovení technické zprávy a vytyčení hranice pozemku.

Pán z firmy přijel v domluvený termín a začalo se měřit. Na místě se provedlo připojení do souřadnicového systému S-JTSK systémem GNSS.

Pro vytyčení podrobných bodů byl použit přístroj Geomax Zoom 90, 2, vytyčení bylo provedeno polární metodou z bodů určených systémem GNSS, přístrojem Geomax Zenith 40 v systému RTK s VRS pracující v reálném čase v síti CZEPOS.

Mapové podklady byly klasicky z dokumentace KP Kolín. Zajímavé je, že rozdíly poloh bodů vzhledem k platné mapě jsou do rozdílu vzdáleností +/- 0,28 m v souladu s vyhláškou 357/2013 Sb. v platném znění u bodů s kódem kvality 3.

Měli jsme konečně vytyčeno a mohli jsme přejít na samotné oplocení pozemku.

Vytyčení hranic pozemku

Oplocení pozemku

V našem případě byl takový stav, že částečně jedna ze čtyř hranic pozemku byla již oplocena od souseda, zbylé strany nebyly oploceny a hlavně jsme ještě neznali budoucí sousedy daných stran.

Nechtěli jsme na vlastní náklady kolem sebe postavit rovnou finální betonový plot, už jenom kvůli financím, tak i z důvodu, že jsme v danou chvíli nebyli jistý, zda nebude v budoucnu potřeba plot sundat kvůli stavební technice apod.

Rozhodli jsme se tedy využít toho, co se nám naskytlo. V akci jsme sehnali nové klasické zelené pletivo a od “dědy z pokladů ze své zahrádky” jsme dostali různě železné tyče (pozinkované, lešenářské...) a zatmívací zelené sítě.

Plán byl v tom, že v každém rohu pevně zarazíme tyč do země (pomocí rychletuhnoucí betonové směsi na plot), ostatní zarazíme také do země, ale bez betonu, aby se dali v případě potřeby vyndat. Na to dáme klasické pletivo a v budoucnu se dohodneme ideálně se sousedy, zda chtějí pletivo nechat, ale například vymění tyče za nové originální zelené tyče určeným k danému pletivu nebo pletivo nebude a dohodneme společně jinou verzi (betonový plot apod...).

Na samotné provedení oplocení pozemku pletivem doporučujeme tyto věci:

  1. Půjčit si vrtací zařízení - např. Stihl BT 131 na vrtání děr do země - je to lepší, než válčit se zeminou krumpáčem a lopatou...

  2. Provázek, aby jsme si mohli přesně vytyčit pozemek.

  3. Cemix Sloupkový beton 9300 (balení 25 kg).

Reklama
Vytyčení hranic pozemkuVytyčení hranic pozemku
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Anet Poláková (10 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama