Superhaus, díl 02/obyvák formou sníženého zálivu

Autor: Superhaus Hranice (21 příspěvků)
3. 5. 2023
0 komentářů
Superhaus, díl 02/obyvák formou sníženého zálivu
Příspěvek stavebníka

Zapuštěné sezení v hale

Ahoj Svépomocí,

přikládáme další příspěvek ohledně pozemních betonáží, jako volné pokračování předchozího příspěvku základů, protože to potažmo souvisí. Tentokrát jde o opravdovou inspiraci a speciálku, tento nápad nám přinesl jeden z našich fanoušků dodatečně v průběhu projektu, a byl to tento podařený projekt viz foto níže ze zahraničí. Osobně jsem neváhal ani minutu, jen se muselo promyslet umístění, velikost, typ sedačky a přemluvit partnerku.

Výběr sedačky a projektování

Dlouho jsme hledali vhodnou sedačku, dopředu jsme věděli že chceme tvar písmene ,,U" v tom jsme s mou paní okamžitě shodli. Ostatní už bylo horší: barva, propozice, materiál, tvar opěrek a podobně. Nakonec jsme našli v jednom specializovaném obchodě sedačku, která vyhověla kromě ceny snad úplně vším. Cena v plné náloži včetně elektronického polohování byla v ceně nového auta nižší třídy. V každém případě sofa studio splnilo svůj účel, měli jsme k dispozici rozměry, návrh, což bylo hlavní a problém v podobě astronomické ceny se bude řešit až následně.

Reklama

Cesta ze sofa studia

Jeli jsme domů ze sofa studia a hned první volný víkend jsem začali projektovat naživo ve 3D, jak vybranou dispozici sedačky do projektu nejlépe zakomponovat ,, no prostě příběh" a posloužilo nám vápno, fanka, lať a zahradní nábytek, který jsme ten rok vytáhli z kůlny o něco dříve.

Superhaus, díl 02/obyvák formou sníženého zálivuSuperhaus, díl 02/obyvák formou sníženého zálivu
Reklama

Vykopat díru

Dlouho jsme museli kopání odkládat, protože obrovská díra by nám dost komplikovala další práce jako bednění, betonování nebo stavbu lešení. Tímto jsme odsunuli kopání až po vazbě střechy ,,kdo si počká ten se dočká". Nakonec přišel víkend, kdy nebylo mokro a ranní mráz byl výborný v tom, že bylo pevno pod nohama, kolama i pásama. V pátek po práci jsme začali a v sobotu po obědě, byla díra pro obyvák na světě. Néjvíc pomohl s výkopem synovec Míša, který by snad strčil kde jakého strojníka do kapsy, přirozený talent. Největší problém byl dostat mini bagr dovnitř budoucího domu, tak aby se nic nezničilo /zateplení základů a podobně/.

O poslední WAU efekt se postaral kamarád, který se díval na vybagrovanou díru shora z lešení a konstatoval, že to bude asi dobré, ale TOP by to bylo kdyby celé sezení jezdilo nahoru a dolů, podle momentální potřeby interiéru. Tímto mne naprosto dostal a předčil veškeré mé sny. Chvilku jsem špekuloval a už to mám technicky víceméně vymyšlené a pokud to dovolí zdraví a čas, tak do toho jdeme.

Bednění, armování a beton

Po vykopání se musel dobetonovat roh obruby sníženého zálivu pro šalunk jsme použili naše bednění, které jsme používali pro pohledové betony. Néjprve se navrtali hroty do stávajícího základu pro napojení a pak se do šalunku vložila armatura, nakonec se takto vymodelovaný a proarmovaný roh zalil betonem. Spodek jsme nechali prozatím volný bez betonu jen hlína a recyklát. Zde budeme stejně jako na celé podlaze dělat speciální pontonovou podlahu pro lepší vysychání pro případ kdyby přišla voda, ale o tom zase příště.

Reklama
Superhaus, díl 02/obyvák formou sníženého zálivuSuperhaus, díl 02/obyvák formou sníženého zálivuSuperhaus, díl 02/obyvák formou sníženého zálivu

Betonáž

Na betonáž jsme opět použili naši hydraulickou míchačku, doplněnou o dva sešupy vyrobené z plechu na ohraňováku. Pokud jde betonování, tak už to byla víceméně rutina. Za tu dobu co stavíme, tak už máme některé běžné postupy docela vychytané a příprava i ukládání betonu je jeden z nich ...

V každém případě je to další zdržení projektu, ale osobně věřím že to byl dobrý počin. Utopením sezení v hale formou sníženého zálivu jsme dosáhli toho, že rozmístěním nábytku uprostřed místnosti neztratíme iluzi mega prostoru v domě. Napráskáním nábytku doprostřed domů bychom interiér určitě znehodnotili.

Ostatním stavebníkům přejeme hodně sil i motivace

S pozdravem Superhaus

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Superhaus Hranice
Superhaus Hranice (21 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama