Superhaus, díl 01/šalování a zateplování základů v jednom kroku bez lepidla

Superhaus, díl 01/šalování a zateplování základů v jednom kroku bez lepidla
Příspěvek stavebníka

Šaluňk z extrud. polystyrenu

Ahoj všem stavebníkům, rozhodli jsme se, že zde na svépomocí postupně zmapujeme náš projekt od základů až po střechu.

Jako první příspěvek z tohoto ranku jsou základy, které jsme chtěli dělat po obvodě formou zatepleného monolitu.

Dále jsme chtěli mít základy zateplené minimálně do nezamrzné hloubky, a proto jsme nejprve vylili podkladní pásy, které jsme dělali klasicky /beton do předem vykopané drážky.

Potom jsme po obvodu domu na výšku naskládali extrud. polyester síla 10 cm. /půdorys 14 x 18 metrů/. Zpětně musím uznat, že to byla krásná, lehká, čistá a rovná práce, následně jsme doplnili armaturu. Práce to byla opravdu suprová a museli jsme vyřešit jen jeden problém, a to byla rovinnost šaluňku. Dole to bylo v pohodě, protože jsme si nechali trčet po obvodě podkladního betonu kousek desky, do které jsme opřeli spodek polyesteru, ale na hoře to byl oříšek.

Nakonec se i tohle vymyslelo, nechali jsme si na zakázku vyrobit 10cm široký U profil v délce 10metrů, protože delší jsme nedokázali převézt. Profil jsme narazili shora a šaluňk to krásně srovnalo, tohle prostě klaplo.

Reklama

Vnitřní výdřeva šaluňku

Další etapa po polystyrenu a armování byla vnitřní výdřeva šaluňku, neměli jsme tenkrát ještě vlastní bednění, a proto jsme použili, co dům dal. Za vděk padly likusové panely, které jsme dostali z jedné demolice. Na první pohled to byl dobrý nápad, ale pracnost i manipulace byla dost těžká. Zdaleka už to nebyla taková pohodička jako práce s extruďákem. Po delší době bylo konečně zabedněno.

Reklama

Zajištění šaluňku, pomocí zavitovky M5 a LIC talířku

Ještě před vlastní betonáží jsme museli zajistit šaluňk proti roztržení. Zde jsme použili nápad jednoho pána od Brna, který podobné šaluňky vyrábí a ten nám poradil, že na rozměr polystyrenu 120 x 60cm stačí 8ks závitových tyčí M5 ukončené LIC talířkem, měl to vyzkoušené a moc mu děkujeme za tip. Drželo to skvěle, betonovali jsme základy po cca 30centimetrových vrstvách a šaluňk beton bezpečně udržel, zřejmě dobrý oddíl.

Prostřední pásy, ZB

Na prostřední pásy a mezi patky jsme použili ZB poskládané na pěnu, což je asi běžná praxe, takže to zde nebudu zbytečně pitvat, bylo by to nošení dříví do lesa. Snad jen jedna poznámka, bylo to odlehčené ZB kombinace beton/polystyren.

Reklama

Patky pro sloupy

Součástí základu byli ještě patky pro sloupy 18 metrů dlouhé zimní zahrady. Opět jsme je šalovali z likusových desek a zase to bylo neskutečně pracné, celkem 12ks patek 100 x 80cm.

Betonování základů, betonovací komando

Nakonec jsme základy svépomocí vybetonovali s pomocí našeho týmu Míši, Toma a Lukiho. Hodně práce ušetřila technika, míchačku jsme plnili pískem vždycky mini bagrem a cement s vodou jsme dávali ručně. Hodně nám při betonování ještě pomohl s transportem jeřáb s bádií půjčený od kamarádů a parta helfrů z Kopřivnice. Z této akce ovšem už fotky nemáme, proto dokládáme jen video našeho Betonovacího komanda.

Další věc, co se nám hodně osvědčila, tak výroba kójí pro cement, písek a štěrk, kde máme uložený převážně recyklát z betonárky, prostě kdo je připraven není překvapen.

Další super vychytávka byl vyrobený trychtýř na beton z kusu plechu, který můžete vidět v závěru tohoto videa.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Superhaus Hranice
Superhaus Hranice (21 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací