Ohlášení stavby svépomocí. Jde to?

Autor: Cesta za bydlením (13 příspěvků)
25. 2. 2023
0 komentářů
Ohlášení stavby svépomocí. Jde to?
Příspěvek stavebníka

Krátká odpověď na tuto otázku je…ANO.

Abych byl trochu užitečný, chci se podělit o několik zkušeností, které jsem během vyřizování ohlášení stavby svépomocí získal. Původně jsme vyřizování neměli v plánu, ale jak už to tak bývá, každá služba něco stojí a rozhodli jsme se něco ušetřit už na začátku. Pro zajímavost, Gservis v roce 2021 nabízel službu vyřízení povolení za necelých 40 tisíc. U méně komerčních služeb se určitě dostanete s cenou níže, ale rozhodně nepočítejte s 10 tisíci…i když to asi záleží na kraji, ve kterém ohlášení stavby vyřizujete. Lidi nás od toho odrazovali, protože přece stavební úřad v Liberci je ten nejhorší! Zpětně si říkám, jestli tam ti lidi vůbec někdy byli :).

Jaká to byla zkušenost?

Musím říct, že přestože to nebylo snadné, hodnotím to jako dobré rozhodnutí, které se dále pozitivně promítá i do průběhu stavby. To z toho důvodu, že během vyřizování se seznámíte s lidmi, kteří rozhodují nejen o samotném stavebním povolení / ohlášení stavby, ale také o případných změnách, které v průběhu stavby mohou nastat. Jsou to také lidi, se kterými budete řešit kolaudaci a asi je vám jasné, že je potřeba s nimi dobře vycházet. Navíc se u toho naučíte řadu pojmů, které se vám později budou hodit a nebudete tak úplně za blbce .

Ve stručnosti bych řekl, že jsem se za celou dobu nesetkal s jediným úředníkem, který by jevil známky sebemenší potřeby mi záměrně komplikovat život, nebo si řešit nějaké komplexy. Každý z nich dělá svoji práci a když po mě potřebuje nějaký papír, tak mi na slušnou otázku dá slušnou odpověď. Nerozumím představě některých lidí, že úředníci mají ve vlastním zájmu si na stole hromadit papíry a protahovat řízení. Co by z toho měli? Naopak řada z nich má radost, když je vše napoprvé v pořádku a můžou vaše papíry „smést ze stolu“.

Reklama

Pokračování

Jestli máte zájem si svépomocí vyřizovat povolení, připravte se na to, že potkáte spoustu lidí, pro které je toto papírování každodenní rutina. Je potřeba do místnosti vnést trochu pozitivní nálady a hlavně nějak stručně vysvětlit situaci, že nejste zkušený inženýr a že si rádi necháte poradit.

Pokud vás článek zaujal a chcete se o ohlášení stavby svépomocí dovědět více, navštivte náš web Cesta za bydlením.

Na našem YouTube kanále postupně přidáváme videa ze stavby.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Cesta za bydlením
Cesta za bydlením (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací