Projekt našeho vysněného domu

Autor: Cesta za bydlením (13 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
27. 2. 2023
0 komentářů
Projekt našeho vysněného domu
Příspěvek stavebníka

Spolupráce s projektantem začala první schůzkou, na které jsme si vyjasnili naše očekávání a rozdělili práci do několika etap. Jednotlivé etapy na sebe navazují a nemá smysl začínat další, dokud není dokončená předchozí etapa.

  1. Studie

  2. Projektová dokumentace pro stavební povolení (DSP)

  3. Detaily

  4. Výkaz výměr

V tuto chvíli jsme měli na papíře co od projektanta obdržíme za výstup včetně ceny za dílo a v hlavě jsme měli určitou představu o našem domě. Mohli jsme tedy začít.

Studie

Toto je bez pochyb etapa, na kterou každý vzpomíná nejraději. Dovolím si říct, že většina lidí, která zatím projektování domu nezažila, si pod tím představuje právě studii. Je rychlá a kreativní. Vy sníte a projektant kreslí  Technické věci se totiž budou řešit později a vašim hlavním úkolem je si uvědomit, co od vašeho domu očekáváte.

Jsem toho názoru, že každá spolupráce by měla začít dobře položenými otázkami ze strany projektanta a jsem rád, že to tak bylo i v našem případě. Aby dokázal navrhnout dům, který vám bude dobře sloužit a líbit se vám, tak musí chápat, jaký styl života v něm chcete žít. Někdo je kutil a chce mít možnost pracovat v dílně tak, aby nerušil zbytek rodiny. Někdo má rád velké návštěvy a potřebuje mít velký společný prostor na úkor pokojů. Někdo zase bude trávit hodně času venku a chce mít zahradu dobře přístupnou. Sám jsem si myslel: „Snad vím, co chci ne?“. To sice ano, ale u projektování často uděláte jednu věc a vznikne nový problém. Pak ten problém vyřešíte a vzniknou další dva.  Projektant by měl chápat souvislosti a navrhovat řešení.

V našem případě jsme byli hodně omezeni územní studií, takže s každou verzí studie musel projektant kontrolovat, že jsme něco neporušili. Na začátku jsme dali na stůl naši představu, ze které bychom chtěli vycházet a projektant na tomto základě udělal několik verzí půdorysů. S každým kolečkem jsme měli za úkol se rozhodnout, co preferujeme. Jedno z dilemat byla orientace schodiště. Buď jsme museli zrušit jednu stěnu kuchyňské linky a tím ji zmenšit na polovinu, nebo mít otevřené schodiště z obýváku. Nakonec jsme zvolili variantu otevřeného schodiště s tím, že budeme mít přístupný podschodišťový prostor.

Studii jsme dělali přibližně dva měsíce a došli jsme k variantě, kdy v domě máme navržené vše, co jsme očekávali. Došlo ke mnoha kompromisům, ale nechtěli jsme z finančních důvodů dům zvětšovat.

Projektová dokumentace pro stavební povolení

Období snění je za námi a přichází na řadu technická část. Projektant nás zaúkoloval přípravou podkladů pro rozvržení koupelen, rozmístění zásuvek a vypínačů, volba podlahové krytiny (vinyl má jinou tloušťku než dlažba apod.). Mezitím jsem rozeslal několik poptávek na cenovou nabídku oken, abychom měli lepší představu. V tuto chvíli začnete zjišťovat, že některé věci jste trochu přehnali a je potřeba začít ubírat. Například stavební otvor 4,5m na HS portál není úplně ekonomická varianta. Dále jsme zjišťovali, jaký typ předokenních žaluzií budeme chtít, jaké k nim přijdou podomítkové boxy a výsledek jsme vždy poslali projektantovi, aby ho zohlednil v projektu. Asi nemusím říkat, že těch věcí bylo opravdu hodně a i tak se nepodařilo vše domyslet. Jelikož z naší strany průběžně přicházely požadavky na změnu a zajistit odpověď pro projektanta někdy trvalo i dva týdny, protáhlo se projektování na 8 měsíců. Nám to ale tolik nevadilo, protože díky tomu jsme dokázali odhalit řadu věcí, které jsme původně přehlídli a stejně jsme stále čekali na pozemek.

Hotovou projektovou dokumentaci jsme obdrželi v šesti paré a taky elektronicky v PDF. Jelikož se na výkresy vejde jen omezené množství kót, nevyčtete úplně všechny rozměry. Projektant nám naštěstí na vyžádání poskytnul projekt i v DWG, ve kterém je možné změřit vzdálenost libovolných dvou bodů. Z mé zkušenosti musím říct, že nevím, jak bych bez toho stavěl a určitě doporučuji se s projektantem předem domluvit, že vám projekt v DWG poskytne.

Reklama

Pokračování

Pokud vás článek zaujal a chcete vědět, jak projektování dopadlo, navštivte na náš web Cesta za bydlením.

Na našem YouTube kanále postupně přidáváme videa ze stavby.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Cesta za bydlením
Cesta za bydlením (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama