Vyzkoušíme Gservis?

Autor: Cesta za bydlením (13 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
28. 2. 2023
0 komentářů
Vyzkoušíme Gservis?
Příspěvek stavebníka

V předchozím článku jsem naznačil, že jednou z možností jak ušetřit, může být volba typového projektu. Tím nechci ani náhodou říct, že by se na projektu mělo šetřit, ale pokud narazíte na již hotový typový projekt, který se vám bude líbit a bude na pozemek pasovat s ohledem na světové strany, tak proč ne? Individuální projekt, který vám na míru navrhne projektant bude stát klidně 150 000,- a typový projekt může být i za 50 000,- (v roce 2020). Chtěli jsme to alespoň zkusit, tak jsme prošli desítky typových projektů a postupně vyřazovali, až nám zůstalo pár ze stránky Gservis, které by na našem pozemku dobře fungovaly.

Aby to ovšem nebylo jednoduché, tak právě ve chvíli, kdy jsme vybrali vítěze nám přišel mail od developera pozemků, který nám sdělil nepříjemnou zprávu. Obec se rozhodla na poslední chvíli nechat vypracovat územní studii, která bude blíže definovat již existující regulativ. Problém byl v tom, že pozemky byly prodávány s možností postavit například čtvercový dům s valbovou střechou, či bungalov a to jistě hrálo roli při rozhodování u řady kupujících. Územní studie ale nařizuje, či zakazuje mnoho faktorů se snahou vytvořit lokalitu, která bude kopírovat ráz krajiny a respektovat okolní zástavbu. Obhajobou obce byl fakt, že se jedná o exponovanou lokalitu, která je viditelná z celého Ještědského hřebene. Tomu asi rozumím, ale taková studie měla být vypracovaná už dávno a poskytnutá developerovi.

Tady je příklad několika bodů:

  • Minimální zastavěná plocha 100 m2, maximální 200 m2

  • Obdélníkový tvar domu s poměrem stran minimálně 1 : 1,75

  • Sedlová střecha se klonem 40 – 45 stupňů

  • Maximální výška hřebene. 7,5 m

  • Maximální výška pozednice 4,5 m

  • Orientace štítu je určená výkresem

  • Nesmí být bungalovov, ani roubenka a asi milion dalších požadavků

Řeknu to takto: územní studie má 14 stran A4 a pokud vás zajímá, co vše se dá vymyslet a zkomplikovat, počtěte si zde  Nás to ovšem ovlivnilo hlavně v tom, že nám nařídili mít dům otočená o 90 stupňů jinak, než jsme plánovali. Takže jsme náš vítězný projekt mohli zahodit a dělat celý výběrový proces znova. Ale podařilo se a měli jsme další projekt, který splňoval téměř všechny parametry územní studie, což nám přišlo neuvěřitelné. Cena byla cca 50 000,- včetně osazení domu na pozemek a energetického štítku.

Gservis a individuální úpravy

Tento odstavec bude jen pro fajnšmekry, protože to, co jsme zažili mě neuvěřitelně vytočilo. Už během průzkumů typových projektů jsem narazil na pár zkušeností, že si projekční kanceláře nechávají hodně připlácet za individuální úpravy a i kanceláře samotné na webech zmiňují, že pokud byste chtěli dům celý předělávat a de facto vymýšlet nový, tak je lepší a levnější navrhnout ho od základu individuálně. To my jsme naštěstí nechtěli a jediné požadavky byly:

  1. Rozšířit jednu stranu domu o 1,25 m, abychom splnili minimální zastavěnou plochu.

  2. Snížit hřeben o 25 cm (tzn. asi ubrat jednu řadu cihel v 2NP).

  3. Rozdělit koupelnu se záchodem na dvě místnosti (stačilo jen přidat příčku).

  4. Posunout pár oken.

A jaká je naše finální částka?

Pokud vás článek zaujal a chcete vědět, jak vyjednávání s Gservisem dopadlo, navštivte náš web Cesta za bydlením.

Na našem YouTube kanále postupně přidáváme videa ze stavby.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Cesta za bydlením
Cesta za bydlením (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama