Vyznáte se ve střechách a střešních konstrukcích?

Autor: Ytong Xella (7 příspěvků)
23. 2. 2023
0 komentářů
Vyznáte se ve střechách a střešních konstrukcích?
Komerční

Střecha je definována jako konstrukce nad posledním podlažím stavebního objektu. Tvoří ji nosná střešní konstrukce (té se právě chceme v článku věnovat) a střešní plášť. Zatímco střešní plášť chrání objekt před vnějšími vlivy a zabezpečuje požadovaný stav vnitřního prostředí, nosná střešní konstrukce přenáší zatížení od střešního pláště, vody, sněhu, větru, provozu apod. do ostatních nosných částí objektů. Kromě toho může plnit i funkci nosné vrstvy střešního pláště.

U rodinných domů se nejčastěji objevuje šikmá střecha s malými a středními rozpony a u nich pak rozlišujeme dva druhy zastřešení. Prvním jsou krovy s krokvemi (dřevěné, kovové, betonové) pro převážně malé rozpony, druhým pak skořepinové a lomenicové konstrukce (betonové, dřevěné, kovové, keramické), určené pro střední rozpony.

Typ krovu rozhoduje nejen o tvaru střechy, ale také o jejích dalších vlastnostech. Složení konstrukce krovu se často volilo podle oblasti, kde dům stál – jiné nároky splňují krovy v horských oblastech, jiné ve městech a jiné ve vesnicích v nížinách. Nejčastěji se však na našem území setkáváme se sedlovou střechou s vaznicovým krovem, která umožňuje snadné využití podkrovního prostoru.

Z hlediska skladby celé konstrukce je složení víceméně ustálené – nechybí v něm pojistná hydroizolace, tepelná izolace nad a mezi vazníky, parozábrana a podhled do místnosti, tvořený nosným roštem a obkladem ze sádrokartonových nebo sádrovláknitých desek. Pokud je vše provedeno správně, tyto střechy fungují bez problémů a jsou v praxi dokonale prověřené.

Vyznáte se ve střechách a střešních konstrukcích?

Zajímavou a moderní cestou, jak realizovat nosnou střešní konstrukci, jsou masivní pórobetonové střechy Ytong Komfort se stropními vložkami Ytong+. Poskytují excelentní ochranu před přehříváním interiéru a díky vysoké vzduchotěsnosti konstrukce střechy jsou ideálním řešením pro pasivní domy a domy s téměř nulovou spotřebou energie. Charakterizuje je i vysoká požární odolnost (nehořlavá konstrukce).

Tento parametr střechy je často stavebníky přehlížen, ale statistiky hasičů mluví jednoznačně. Tradiční střechy s vaznicovým krovem jsou bez dokonalé požární ochrany náchylné k požáru, a pokud nepřijde zásah velmi rychle, často lehnou popelem. Včetně všeho, co se v krátké době po vzniku požáru nedá z obytného podkroví odnést.

Nulové je u masivních pórobetonových střech i riziko napadení plísněmi, hnilobou nebo hmyzem. V létě také dokonale chrání před přehřátím podkroví – zatímco u klasických střech dojde k znatelnému zvýšení teplot při tropických dnech a nocích už do pěti dnů, u střech Ytong Komfort budete muset zapínat klimatizaci až po 28 tropických dnech. A i v tomto případě navíc dostanete kompletní dokumentaci s autorizovanou statikou v ceně dodávky střechy.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Ytong Xella
Ytong Xella (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama