Moje nové bydlení

Autor: Pavel a Katka (1 příspěvek)
Kategorie: Příprava
19. 2. 2023
0 komentářů
Příspěvek stavebníka

Pustím se do toho sám

Jmenuji se Pavel, vyrostl jsem v paneláku a ačkoli už jsem překročil třicítku, pořád jsem bydlel s rodiči. Vždycky jsem si přál mít vlastní bydlení, a proto jsem si na něj od mládí šetřil. Rozhodoval jsem se mezi koupí bytu a stavbou vlastního domu. Ale protože jsem už dlouho neměl vážný vztah, tak jsem tohle rozhodnutí stále odkládal. Nakonec jsem si ale řekl, že není na co čekat a definitivně jsem se do toho pustil sám. Však ona se ta pravá najde. Ale o tom až později.

Byt nebo dům

Bydlení v bytě má jistě své nevýhody, které jsem znal z mládí velmi dobře. Navíc je třeba zaplatit celou částku najednou a do toho se mi nechtělo. A právě v době řešení tohoto dilematu jsem zdědil dům se zahradou. Původně jsem chtěl starší dům zrekonstruovat, ale nakonec jsme se s rodiči dohodli. Oni budou do původního domečku jezdit na chalupu a já si na zahradě postavím vlastní. A táta mi se stavbou pomůže. Na co nestačíme sami, to zadáme nějakému šikovnému řemeslníkovi, kterých je kolem nás naštěstí dost.

Prvotní představa

Chtěl jsem co nejmenší domeček, který však bude plně funkční a dostatečně prostorný pro čtyřčlennou rodinu. V téhle fázi jsem příliš neřešil, co konkrétně zvládneme udělat sami a na co budu muset najmout firmu/ řemeslníka. Spíš jsem hledal inspiraci na internetu a šikovného projektanta. Taky jsem si připravil první hrubou verzi rozpočtu, protože jsem z mého okolí znal spoustu známých, kteří v prvních fázích stavby utráceli až přespříliš a čím víc se blížilo dokončení, tím víc museli slevovat ze svých původních požadavků. A tomu jsem se chtěl vyhnout.

Reklama

A kdy tedy (snad) budu bydlet?

Jsem průměrně šikovný a táta možná ještě šikovnější, tak jsem se toho nebál. Zatím jsme sice jen udržovali starou chalupu, kde jsme svépomocí prováděli drobné opravy, ale ono to půjde, tím jsem si byl jist. Šel jsem do toho s plánem, že první rok postavím hrubou stavbu bez oken, kterou nechám přes zimu vymrznout. Druhý rok vše dokončím a nastěhuji se, až bude kompletně hotový interiér. A až na to bude čas a peníze, dodělám venkovní práce a terénní úpravy. Těšil jsem se to, až budeme dělat krov a střechu, protože mě baví práce se dřevem. A naopak jsem se netěšil na neustálý úklid kolem stavby, protože jsem puntičkář a nepořádek v mém okolí mi vadí.

Tak za dva roky....snad!

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel a Katka (1 příspěvek)
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama