Dům z VPC II. (základové pásy, kanalizace, deska)

Autor: Michal Žoha (5 příspěvků)
6. 2. 2023
0 komentářů
Dům z VPC II. (základové pásy, kanalizace, deska)
Příspěvek stavebníka

Základové pásy - výkop

Základy jsem prováděl klasickým způsobem. Nejdříve skrývka ornice a následně vytyčení od geodeta. Pásy byly vykopané za jedno dopoledne. Následovalo začištění, zhutnění a pokládka zemnícího pásku. Nezapomeňte na vývod pod budoucí el. rozvaděč.

Určitě udělejte výkop dost široký. Pro ZB 40 cm ideálně 60 cm. Středovou příčku jsem měl 40 cm pro 30 cm bednění a už místy bylo málo.

Dům z VPC II. (základové pásy, kanalizace, deska)
Reklama

Lití základových pásů

Tady byly první nervy, protože tohle už nejde vrátit zpět :-). Všechno přímo z mixu, protože se nechalo zaject ze všech stran - do středové příčky jsme to rozhrábli a bylo hotovo.

Dejte si práci s vylitím základových pásů do roviny!! Ideálně tak +/- 2 cm. Já to neudělal. Měl jsem rozdíl až 10 cm!!

Dům z VPC II. (základové pásy, kanalizace, deska)
Reklama

Ztracené bednění

Nerovnoměrně vylité pásy mi založení značně komplikovali. Spotřeba betonu byla šílená. Nakonec jsem to řešil tak, že jsem několik ztracenek podélné rozříznul tak, aby byli nižší. To, co bych na rovné pásy měl hotové za 1 den, jsem nakonec dělal asi 5 dní.

Po založení první řady jsem pokračoval na pěnu. Asi by to šlo i jen skládat, ale jistota je jistota.

První řadu se snažte založit co nejdříve. Středovou část jsem nestihl před prvním deštěm a základ se zalil bahnem.

Nezapomínejte na prostupy pro kanalizace a odvětrání radonu. ZB které mají středové žebro dávejte opravdu tam, kam patří - tzn. tam, kde část ZB uříznete. ZB bez žebra to při zalévání nevydrží a praskne!!

Samotné zalití jsem dělal přes mixpumpu - rozhodně doporučuju, krásná čistá a rychlá práce.

Svislou armaturu, co pícháte do základů, nedělejte moc dlouhou - blbě se na to pak navléká ZB. A hlavně si na ty dráty dejte PET. Je téměř jistota, že se na nějakou napíchnete.

Výborný pomocník je rotační laser - vystačíte si s ním sami a bude se vám hlavně hodit na celou hrubou stavbu.

Reklama
Dům z VPC II. (základové pásy, kanalizace, deska)Dům z VPC II. (základové pásy, kanalizace, deska)

Kanalizace

Někto to krásně popsal jako skládačku pro dospělé. Ano, je to tak, jen to nesmíte dělat, když je 35 stupňů ve stínu (a připomínám, že já stín v té době ještě neměl).

Vše jsem řezal flexou. Poskládal to nejdříve bez gumiček. Vyspádoval, označil a pak složil finálně.

Finální spádování jsem dělal během zavážení, a když bylo částečně zavezeno a zhutněno, tak jsem celou kanalizaci ještě obetonoval suchým betonem. Přeci jenom, je to věc, ke které se už nikdo nedostane.

Kanalizaci mám rozdělenou na dvě části. Vanu a sprchu mám vedenou zvlášť tak, abych tuto vodu mohl používat například pro zavlažování či splachování.

Vyndané gumičky z KG si dávejte do krabičky a po finálním složení musí být krabička prázdná! Mě jedna zbyla a hledal jsem asi hodinu místo, kde chybí.

Dejte si pozor na vývody pro geberity - já udělal vývod cca přímo pod ním a dalo mi práci to vše srovnat. Lepší udělat vývod stranou a pak jednoduše přes dvě kolena srovnat.

Dům z VPC II. (základové pásy, kanalizace, deska)

Základová deska

Po zavezení a zhutnění jsem ještě natahal odvětrání radonu. Následovala geotextilie a kari sítě. Pozor na to, čím sítě podložíte - armatura by měla být ve spodní třetině desky. Já nakoupil 40 mm zámkovku.

Šalování je lepší dělat až po položení armatury. Použil jsem OSB 18mm, které jsem si nechal přímo v hornbachu nařezat na potřebnou výšku. OSB jsou drahé, ale použil jsem je opakovaně v průběhu celé stavby.

Samotné vylití jsem svěřil partě zedníků. Za dvě hodiny měli hotovo. Rovina nebyla úplně dokonalá, ale na funkci to nemá vliv.

Samozřejmě hned po vylití přišla horka bez deště. Vše jsem zakrýval geoškou a přes den na to dával ještě klasickou plachtu.

Bednění jsem uchycoval na hmoždinky. Dnes už bych volil turbošrouby.

Náklady

Název položkyCena
Základová deska
258 000 Kč
Celkem258 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Michal Žoha (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama