Založení stavby a zdění nosných zdí

Autor: Lu+Ma (22 příspěvků)
2. 2. 2023
0 komentářů
Založení stavby a zdění nosných zdí
Příspěvek stavebníka

V dubnu přivezli první kamion cihel. Palety jsem roztahal po desce pomocí půjčeného paleťáku z práce. Kamion také přivezl zakládací maltu a balíky pěny. Cihly mám pro obytný prostor padesátky a garáž a všechny vnitřní nosné zdi ze třicítek od Heluz Family.

10. dubna přijel geodet se zedníkem na založení první řady. První řada pro obytný prostor bude z cihel širokých 38 cm. Druhá řada se přesadí o 12 cm ven už z padesátek, tam přijde nalepit zpětný spoj pro izolaci a následně polystyren jako soklík.

V první řadě jsem založili a vyrovnali do úhlů a výšky rohy domu. Mezi ně pak natáhli provázky a podle nich založili mezi nimi celou první řadu. Podle výkresové dokumentace jsem vynechali místa, kde budou dveře a podobně. Když bylo založena obvodová první řada, rozměřili jsme vnitřní nosné zdi, opět natáhli provázek a založili. Každou třetí cihlu jsem vždycky změřili na výšku nivelákem.

Založení stavby a zdění nosných zdí

Další řady jsem si již zdil za pomoci táty sám. Na pěnu by to mohl dělat každý, opravdu se toho nebojte. Vždy jsem si založil a vyrovnal rohové cihly, natáhl provázek a pokládal jednu cihlu za druhou.

Důležité je povrch dokonale očistit, přejet mokrou štětkou, to proto, aby se pěna lépe chytla a nanést ve dvou řadách pěnu a položit cihlu.

Naměřil jsem si dle výkresové dokumentace místa, kde budou příčky, tedy nenosné zdi, a do těch míst jsem dával ob řadu nerezovou pásku. Je třeba vzít starej pilník a udělat do cihly drážku, očistit a nanést pěnu.

Pro Heluz padesátky existují speciální krajové cihly, a to půlky a celé, tyto cihly mají drážku, do které přijde XPS polystyren. Používají se do rohů, tam je ale drážka třeba vyplnit maltou, a do krajů jako ukončení pro dveře či okna.

Důležitý je vazba, proto dodávají rohové cihly právě i jako půlky.

Za víkend jsme stihli 5 řad. Jde to opravdu rychle. Neustále je třeba si hlídat rovinnost ve všech směrech vodováhou, jestli neujíždíte. Takhle jsme pokračovali do 10 řady a na tu řadu přijdou překlady. Složení překladů z venku je jeden kus překladu, pak osmdesátka EPS a další tři kusy překladu. Překlady jsme pomocí lešení tahali na horu růčo :D. A pokládali do maltového lože. Po položení jsme překlady omotali vázacím drátem a nechali zatvrdnout, prostor na straně mezi překlady a cihlou je třeba vyplnit maltou. Nejdelší, který jsme tahali ve 4 lidech, měl 3,5 m nad budoucí portál :).

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Založení 1.řady
2 400 Kč
Cihly 1.kamion
105 000 Kč
Celkem107 400 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Lu+Ma
Lu+Ma (22 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací