Příprava a betonování desky

Autor: Lu+Ma (22 příspěvků)
29. 1. 2023
1 komentář
Příprava a betonování desky
Příspěvek stavebníka

Po vylití šalovek betonem a týdenní pauze jsem se pustil do přípravy podkladního betonu=základové desky. V prvé řadě jsem sehnal bagristu, aby mi naházel zeminu z pasů, která ležela na hromadách okolo zpět do prostoru desky a následně jí urovnal, tu jsem pak hutnil žábou.

Dále jsme objednal štěrk 0/32, který jsem navozil dovnitř desky, vynechal jsem místa, kde povedou odpady. Kanalizaci jsem zhotovili ve dvou lidech, schéma jsem si udělal sám podle výkresové dokumentace. Použil jsem pro hlavní vedení DN125 a pro jednotlivé větve DN110. Hrdla jsem nechal koukat lehce nad desku. Tu část, která měla být v betonu, jsem obalil folii, kterou pak vyndám a vyměním ji za izolaci.

Trubky jsem nakoupil ve stavebninách, přebytečné jsem vrátil. Když bylo položeno, ucpali jsem vývod a do odpadu jsme nalili vodu, aby jsme viděli, zda všude těsní. Pak jsem i trubky zahrnuli štěrkem a hutnili žehličkou. Přes trubky jsem jeli opatrněji. Štěrku padlo cca 70t.

Příprava a betonování desky

Když byl štěrk dostatečně zhutněn, začali jsem s přípravou kari sítí. Sehnal jsem cca 35 ks, drát o průměru 6 mm a s oky 10x10. Sítě jsme pokládali 3 oka přes sebe a vázali k sobě drátem. Místa, kde koukali odpady, jsem vystřihli. Kari sítě jsme vypodložili kusy betonových kousků z dlaždic. Kari sítě se ještě spojili s roxory, které vedou ze základů.

Šalování jsem provedl pomocí EPS 200, to bude sloužit rovnou i jako zateplení základů. S geodetem jsme vyměřili spodní hranu desky, kterou jsem si označil a pak jsme lepili desky pomocí pěny na šalovky a pomocí kotev připevnili. Výška podkladního betonu bude 10 cm. EPS jsem ještě připevnil z venku pomocí krátkých latí a drátem uvázal ke kari sítím, abych měl jistotu, že se při betonování nic nestane👌

Když bylo šalování hotovo objednal jsem beton vyšší třídy C16/20 30m3 a čerpadlo na beton. Také jsem sehnal tři lidi, kteří mají v ruce betonování desek, dělal jsem tedy jen přidržovače.

Desku 180m2 jsem vybetonovali ve 4 lidech za dopoledne, měli jsem půjčenou i vibrační lištu, která vše dokonale uhladila a vyhladila.

Jelikož jsem betonovali 17. prosince, po betonu jsem chodili cca až po týdnu, při teplotách lehce málo nad nulou.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
EPS 200
6 000 Kč
Lidi na betonování
6 000 Kč
Beton
80 000 Kč
Čerpadlo na beton
6 800 Kč
Kari sítě
15 000 Kč
Štěrk
3 000 Kč
Bagr
3 000 Kč
Celkem119 800 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Lu+Ma
Lu+Ma (22 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama