Vytýčení domu a zemní práce

Autor: Lu+Ma (22 příspěvků)
26. 1. 2023
0 komentářů
Vytýčení domu a zemní práce
Příspěvek stavebníka

Skrývka

V první řadě byla potřeba udělat skrývka. Vytyčil jsem prostor +- kde bude stavba stát a přidal 1m na každou stranu. Vzal jsem sekačku na trávu a bagristovi vyznačil prostor, kde má zeminu strhnout. Pro traktorbagr a šikovného bagristu to byla práce na dopoledne.

Skrývka byla provedena cca 30 cm do hloubky a jak sem již psal výše 1m od budoucích základů. Zeminu navážel na hromadu dozadu na zahradu, zeminu použiji v budoucnu pro vyrovnání pozemku.

Vytýčení domu a zemní práce

Vytýčení domu

Stavba bude do tvaru L. Půdorys můžete najít v předchozích článkách. Zavolal jsem známému geodetovi, aby mi pomohl udělat lavičky, tím vytýčíme hranici zdí a přesné výšky.

Funguje to tak, že jsem zatloukl kůly do země kolem stavby, cca 3m od skrývky, aby nepřekážely. Geodet na nich vyznačil přesnou výšku, kam jsme přivrtali prkno, nula byla finální podlaha v domě, od ní jsme odečetli dle výkresové dokumentace 23cm pro podkladní beton ( "základová deska" ) dále pak 33cm pro horní hranu šalovky, zbytek jsem si snadno odečítal.(viz. obrázek).

Dále na nulu, na vršek prkna jsme natloukli hřebíčky a natahali provázky, geodet přesně vyznačil hranici půdorysu domu, měl několik přístrojů. Sám bych se do toho nepouštěl. Na konec bylo třeba změřit uhlopříčky a bylo hotovo.

Pomocí provázků které byly nataženy cca 1m nad zeminou jsem si vytyčil rohy a "přenesl" vzdálenosti na zem, a vyznačil základové pasy.

Pasy byly široké 60cm do hloubky 1m, podloží je zde jílovité proto, taková hloubka.

Najal jsem bagristu s bagrem, vykopat pasy mu trvalo přibližně dva dny. Zeminu buď dával ven mimo skrývku nebo dovnitř stavby, zemina přijde zpět mezi šalovky pod štěrk. Když bylo hotovo vyčistil jsem spáry a hurá na přípravu před betonováním...

Reklama
Vytýčení domu a zemní práce

Náklady

Název položkyCena
Dřevo na lavičky
2 000 Kč
Bagr pro spáry
12 500 Kč
Traktobagr na skrývku
1 000 Kč
Celkem15 500 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Lu+Ma
Lu+Ma (22 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama