Rekonstrukce půdy | Díl 4: Máme hotovo

Autor: PetulaLou (4 příspěvky)
Kategorie: Rekonstrukce
12. 12. 2022
0 komentářů
Rekonstrukce půdy | Díl 4: Máme hotovo
Příspěvek stavebníka

Dnes je to 5 měsíců, co bydlíme v novém a užíváme si náš mezonetový byt. Ten vznikl přestavbou původního 3+1 a rozšířením o bývalé půdní prostory. Cesta k vysněnému bydlení byla ale chvílemi dost trnitá. Co nás v průběhu rekonstrukce nejvíc překvapilo a co si z toho odnášíme?

Rekonstrukce trvala 7 měsíců místo plánovaných tří: bourací práce začaly v prosinci 2021, stěhovali jsme se v červnu 2022. To nám ukázalo, jak moc se můžou představy lišit od skutečnosti. Bylo mnoho chvil, kdy jsme měli pocit, že větší díra už se do bytu udělat nedá, že větší průšvih už se stát nemůže. Byl to boj, ale stál za to, a my se teď s vámi můžeme podělit o svoje zkušenosti.

Reklama

Řemeslníci jedině s hodnocením

Celkem se u nás za tu dobu vystřídalo 23 řemeslníků, od zedníků přes instalatéry a podlaháře až po tesaře. A i přesto, že je fachmanů dlouhodobě nedostatek, radíme: nekývněte na spolupráci prvnímu, kdo se ozve, aniž byste znali reference (i my jsme se spálili).

Zkušenosti předchozích zákazníků jsou k nezaplacení a třeba portál NejŘemeslníci.cz si na nich zakládá – u jednotlivých firem najdete ukázky práce i reference. 

Až budete práci po řemeslnících kontrolovat, buďte soudní. Ale zároveň se nenechte uchlácholit. Nekupujete si přece chleba, ale poctivou práci, která má vydržet desítky let. Výsledek by tomu měl odpovídat. 

Reklama

Stavební dozor? S „dozorem“!

Tohle je kapitola sama o sobě. I když jsme vybrali zkušeného odborníka (a na  základě doporučení), spolupráce nefungovala úplně dobře. Schodiště, které do prostoru nepasovalo, a špatně položená podlaha byly výsledkem nedůsledné práce právě našeho stavebního dozoru.

Část (finanční) zodpovědnosti vzal naštěstí na sebe, ale přesto doporučujeme: nenechávejte stavebnímu dozoru úplně volnou ruku. Aspoň 2 × týdně s ním projděte stavbu a zkontrolujte ji společně.

Reklama

Peníze až na prvním místě

Náš projektant spolu se stavebním dozorem odhadli rekonstrukci na 1200 000 Kč, my jsme si vzali úvěr raději 1 500 000 Kč. Když jsme dostali cenové nabídky od jednotlivých řemeslníků, utíkali jsme do banky pro navýšení o další milion, a finální částka se nakonec vyšplhala na 2.800.000 Kč. Jakto? 

Důvodů je víc: systém vytápění nás stál 400.000 Kč místo plánovaných 100.000 Kč, několik věcí se muselo předělávat a nejednou na nás z faktury vyskočilo ošklivé slovo vícenáklad. Pak je tu samozřejmě fakt, že materiály i práce řemeslníků prudce zdražily.

Poučení z toho plyne ale jasné: mějte vždycky velkou, ale opravdu velkou finanční rezervu. Ale zároveň nešetřete na nesprávných místech, kvalita prostě něco stojí. 

Poraďte se s odborníky

Rekonstrukci většinou nechcete dělat víckrát za život. Nestyďte se proto obrátit na profíky. My jsme takhle využili Centrum technické a obchodní podpory Saint-Gobain. Nejen, že nám poradili s výběrem materiálů, ale hlavně nám spočítali spotřebu materiálu (který jsme brali právě od nich). Všechno bylo zdarma a obratem. 

Teď už je to všechno za námi a na rekonstrukci vzpomínáme jenom z obrázků. Máme zmodernizovaný, prostornější byt a naše dcery soukromí, které si tolik přály. Pokud se i vy chystáte na proměnu svého domova, držíme vám palce, aby to proběhlo co nejlépe. A poslední rada na závěr: mějte vždycky při ruce zásobu kávy a cukru. Obojí se bude hodit. :-)

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
PetulaLou (4 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama