Na co si dát pozor při rekonstrukci kuchyně

Autor: Redakce (77 příspěvků)
Kategorie: Kuchyň
13. 9. 2022
0 komentářů
Na co si dát pozor při rekonstrukci kuchyně
Komerční

Existuje mnoho důvodů, proč se pouštět do rekonstrukce kuchyně. Například že je kuchyň již v nevyhovujících podmínkách, nemoderní, potřebujete ji rozšířit nebo naopak zmenšit, jednoduše udělat z ní praktické místo, kde se bude dobře vařit a kde se budete cítit dobře. Ale i rekonstrukce kuchyně má několik úskalí. Na co si dát pozor při rekonstrukci kuchyně?

Účelné provedení

Kuchyně je stěžejní místo každé domácnosti a jejím cílem by mělo být, aby byla dostatečně funkční a současně i estetická. Je třeba mít všechny prvky kuchyně uspořádány tak, aby měly logickou posloupnostusnadňovaly tak vaši práci při přípravě pokrmů. Vše tedy přehledně a po ruce. Základem by proto měl být dobrý plán.

Projekt kuchyně

Přestavba kuchyně by měla probíhat na základě dobrého projektu. Buď si jej necháte zpracovat odborníky, nebo si sami pečlivě namalujete a promyslíte, jak by mohla nová kuchyň co nejvíce splňovat vaše představy. Rekonstrukce pak není jen o nákupu nové linky, ale především o odstranění staré. Při rekonstrukci využijete nejrůznější stavební práce, jako je bourání nebo přístavba příček, řešení odvětrávání, odstranění staré podlahy a pokládka nové, také případné obklady, malování atd.

Pohlídejte si dostatek zásuvek

Moderní kuchyně bývají hodně závislé na elektrických spotřebičích. Možná si to neuvědomujete, ale elektřinu potřebuje lednička, mraznička, elektrická trouba, myčka, rychlovarná konvice, kávovar, indukční deska, mikrovlnka, toustovač, robot, mixér atd. Takže při rozvodu nové elektřiny už předem s těmito všemi přípoji počítejte.

Na co si dát pozor při rekonstrukci kuchyně

Odpady jsou základ

Při rekonstrukci kuchyně je ideální doba, kdy si zjistit stav odpadů. Kontrolou a případnou výměnou by mělo projít celé vodovodní potrubí. Důležité je pak zajištění odtoku z dřezu, myčky nebo případně i pračky, pokud ji plánujete mít v kuchyni.

Výběr vhodného typu kuchyně

Ne každý má možnost vybírat si kuchyni svých snů, protože má neomezený prostor, se kterým může libovolně nakládat. Navíc vás v tom mohou limitovat i způsoby bydlení jako třeba hypotéka nebo nájem. Ale pozor – téměř pro jakýkoli i atypický prostor je možné vymyslet velmi praktickou a krásnou kuchyni, včetně dostatečného pracovního prostoru. Volit můžete linkové provedení, které bude kopírovat stěny místnosti nebo například i oblíbené ostrůvkové řešení. Vždy je ovšem třeba brát v potaz to, aby umístění jednotlivých částí mělo svou návaznost. Například pracovní deska mezi dřezem a varnou deskou, umístění digestoře nad zdrojem par a podobně.

TIP pro úsporu

  • ledničku neumisťujte hned vedle zdroje tepla (např. trouby),

  • soustřeďte se na výběr spotřebičů šetrných k životnímu prostředí,

  • vybavte si dřezovou baterii úspornou výpustí vody (perlátor),

  • využijte přirozeného světla a umístěte k němu pracovní plochu nebo dřez.

Osvětlení

Nemalou pozornost je třeba věnovat také vhodnému osvětlení. Nad pracovní deskou a nad vařičem mějte vždy dostatečný zdroj světla. Výhodou kuchyní a kuchyňských linek je to, že se do nich velmi dobře dají zapracovat stylové LED diody. Zabudované světlo nebo podkreslení linky diodovou páskou pomůže osvětlit celý prostor, a navíc to celé působí vkusně a elegantně.

Praktické prvky a doplňky

Že si koupíte spotřebiče, které vám pomohou s každodenní prací, jako je třeba myčka na nádobí, je jasné. Ale ve své kuchyni můžete využít i další šikovné pomocníky, které z vaření mohou udělat zábavu. Například stojánky na květináče pro čerstvé bylinky, závěsný systém kořenek, držáky na folie nebo papírové utěrky či magnetické desky na příbory a nože, případně dózy na trvanlivé potraviny.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Redakce (77 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama