Studna a její trápení

Autor: Anet Poláková (10 příspěvků)
Kategorie: Vrt, studna
23. 2. 2023
0 komentářů
Studna a její trápení
Příspěvek stavebníka

Další věc, v čem nás napálil developer

Při stavbě inženýrských sítí dělal vodovod, na který se ve finále nešlo napojit z důvodu nízké kapacity v obci. Navýšení kapacity orientačně 2-5 let. Po takovou dobu jsme nechtěli používat kupované vody a tak přišlo na řešení vrtané studny jako hlavní přívod vody do novostavby.

Náš tip: Nekontaktovat Profivodu s.r.o.

Se vším všudy Vás vrtaná studna vyjde okolo 150 000 - 180 000 Kč (dokumentace, vrt, hadice, čerpadlo, šachta aj.) u normálního studnaře. V profivoda vám to udělají stejné za min. dvojnásobek ceny + účtují vám úplně zbytečné věci.

My jsme tu chybu udělali, a proto se můžete od nás poučit.

Poptávka na profivoda s.r.o.

Ve zkratce jsme tam poslali poptávku, že potřebujeme udělat vrtanou studnu včetně povolení, ideálně studnu na klíč a dotaz na orientační celkové náklady. Odpověď rychlá a velmi pozitivní jednotlivé kroky za x tisíc a že všechno zařídí. Tak jsme si plácli.

Nalezení místa pro vrt

Jako první přijel jejich proutkař a pomocí “drátů” vyhledal ideální místo na studnu. Následně obešel sousedy, zjistil jestli mají také vrt a sepsal technický výstup

V čem byl problém?

V této části problém nebyl. Jenom Vám přijde divný, když Vám začne vyprávět, jak má nadpřirozené schopnosti a podle “klacku” dokáže vyhledat podzemní prameny a toky vod.

Zajímavé je, že u nás to zrovna našel v místě, kde jsme mu předem řekli, že si ideálně představujeme místo pro vrt…

Reklama
Studna a její trápení

Projektová dokumentace na průzkumný hydrogeologický vrt

Po tom co proutkař dodal podklady, tak nám v profivoda řekli, že se musí nejprve udělat dokumentace a povolení na průzkumný hydrogeologický vrt před studnou.

V čem byl problém?

Úplně zbytečný krok. Není to pravda, že je to nutné, akorát z Vás vytáhnou velké peníze.

Další problém je ztráta času. Nějaký čas trvá vypracování dokumentace, nějaký čas trvá podání žádosti, potom stále čekáte na vyjádření a finální povolení průzkumného vrtu.

Kdyby rovnou udělali projektovou dokumentaci na studnu, tak bychom měli rovnou povolení a byl klid.

Provedení vrtu

Profivoda poslala nabídku třech možností provedení vrtu… Cena už nebyla za x tisíc ale začínala od 160 000,- A to byla ta nejlevnější varianta, kde dle popisu jste měli pocit, že vrt se bude hodit akorát na zahradní hadici na závlahu zahrady…

Začali jsme hledat jiného studnaře, který provede kvalitní vrt za rozumnou cenu. Na internetu zjistíte, že těch studnařů je hodně a mají z 90% levnější cenu než Profivoda. Taky jsme našli jednoho, který nám to udělal se vším všudy do 100 000,-.

Po vyvrtání studny by vám měli dát technický protokol o vrtu (hloubka vrtu, pažení, zkouška čerpadla atd.).

Reklama
Studna a její trápení

Projektová dokumentace na studnu

Mezitím se nám ozvala Profivoda a nabídli další zbytečné věci a až potom projektovou dokumentaci na studnu. Samozřejmě na x tisíc.

V čem byl problém?

Nic navíc v tu chvíli nebylo potřeba. Potřebovali jsme udělat projektovou dokumentaci na studnu, která po zjištění měla obsahovat úplně to samé, jako projekt na průzkumný hydrogeologický vrt, ale bylo potřeba jiný název (místo průzkumného vrtu - studna).

Naštěstí jsme z toho vynechali profivodu a obstarali projektovou dokumentaci na studnu.

Žádost o povolení studny

Od jedné firmy, jsme nechali udělat projekt a nabídli nám i inženýring ve smyslu, že vyřídí povolení za nás.

V čem byl problém?

Paní, co to dostala na starost neměla čas a říkala, že potřebuje před samotným podáním žádosti spoustu stanovisek a dalších podkladů, než vůbec něco na vodohospodářský úřad zašle. Bylo nám řečeno, ať počítáme se zdržením na min. půl roku až 1 rok.

Reklama

Povolení studny

Půl roku až rok jsme opravdu čekat nemohli. Navíc nám přišlo, že v projektové dokumentaci jsou všechny důležité náležitosti, a taky že byly.

V čem byl problém?

V lidech, který vám mají něco za peníze udělat.

Zašli jsme proto sami na vodohospodářský úřad, tam se nás ujala skvělá paní ing. Kučerová, která nám se vším pomohla a mohli jsme tak s její pomocí podat žádost o studnu. Tímto jí ještě jednou moc děkujeme :).

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Anet Poláková (10 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama