Fotovoltaika svépomocí – Co obsahuje připravená stavebnice a jak na to

Autor: Jana Švec (14 příspěvků)
14. 10. 2022
0 komentářů
Redakční článek

V minulém článku jsme vám představili Lukáše, který si koupil hotovou sestavu fotovoltaické elektrárny a za pomoci svých kamarádů si ji namontoval. Dneska se podíváme, o jakou sestavu se jedná, jaké komponenty obsahuje a kdo ji dodává. Zjistíme ale také například to, že i na tuto sestavu můžeme získat dotace.

O co se jedná?

Dodavatelem celého systému solární elektrárny je Radovan Dušátko z Profimaterial.cz, se kterým jsme si dnes povídali. Co nám o sestavě řekl?

Udělali jsme sestavu, kde kromě šikovných rukou a propojovacích kabelů nechybí nic. Srdcem celé elektrárny je měnič. Konkrétně měnič čtvrté generace od Solaxu a momentálně jednička na trhu. Dále baterie, úložiště energie, kterou nespotřebujete, solární kabely, které vyrábí elektřinu, kompletní elektrorozvaděče, všechno, co potřebujete kolem elektra, ale hlavně kompletní systém pro umístění panelů na šikmou střechu, a to do posledního šroubku. No a taky všechny návody.

Zvládnu vše svépomocí?

Střechu podle Radovana zvládne každý, kdo se nebojí na ni vylézt. Dostanete totiž detailní videonávod, kde vidíte krok za krokem, jak vše nainstalovat.

S elektrikou ovšem podle zákona nesmíte pracovat bez oprávnění pod proudem. Z videonávodu se dozvíte, který kabel kam patří a kde se zapojuje. Finální zapojení do sítě ale musí udělat odborník s vyhláškou 50, minimálně § 6.

Reklama
Fotovoltaika svépomocí – Co obsahuje připravená stavebnice a jak na to

Která sestava je ta pravá?

Na e-shopu Profimaterial.cz můžeme vidět dvě sestavy. Jak ale poznám, kterou si mám vybrat?

Jestli máte velkou střechu, doporučil bych 22 panelů a 10kW elektrárnu,“ říká Radovan. „V řádu dvou let by se totiž měl objevit zákon, který bude umožňovat prodávání elektřiny volně na trhu. Cena výkupu pak půjde výrazně výš a vám se investice do elektrárny vrátí výrazně rychleji,“ dodává.

Jak dlouho mi potrvá celá instalace a kolik ušetřím?

Profi material funguje také jako velkoobchod, prodává tedy i profesionálům. Těm namontování trvá v průměru 1-2 dnyzapojení taky přibližně 1-2 dny. Co se týká svépomocníků, záleží, kolik času této práci věnují – jestli chodí do práce, nebo si vezmou dovolenou a věnují se jen elektrárně. Když se věnují pouze práci na své fotovoltaice, mívají to hotové obvykle do týdne.

Tím, že si elektrárnu nainstalujeme sami, můžeme výrazně ušetřit. Při srovnání s menšími montážními firmami je to 80 000-100 000 Kč. Při srovnání s velkými poskytovateli, jako jsou výrobci či dodavatelé elektřiny, můžeme ušetřit i 200 000 Kč.

Jednou z výhod vlastní fotovoltaické elektrárny je možnost prodávat přebytky zpět do sítě. Co všechno k tomu potřebujeme?

  1. Smlouvu s distributorem energie – návod je součástí sestavy.

  2. Revizního technika, který zkontroluje zapojení a poskytne revizní zprávu, která je podmínkou k tomu, aby vás distributor do sítě zapojil.

Reklama
Fotovoltaika svépomocí – Co obsahuje připravená stavebnice a jak na to

Jak je to s dotacemi?

Dotace je pro rychlou návratnost investice důležitá. K jejímu získání opět potřebujeme elektrikáře, který má potřebnou vyhlášku, zapojení po vás překontroluje a udělá finální spuštění. „Pokud by s tím měl někdo problém, máme v rámci velkoobchodu montážní firmy, které to pro nás montují. Můžeme se tedy pokusit zákazníkovi najít firmu, která mu toto finální zapojení, překontrolování a podepsání celého projektu zajistí,“ ujišťuje nás Radovan.

Jak probíhá nákup stavebnice a co v balení nenajdeme?

Firma má systém kompletní a má ho skladem. Ihned po vaší objednávce tedy obdržíte zálohovou fakturu. Jakmile fakturu uhradíte, můžete si přijet do skladu, případně vám firma zašle objednávku zásilkovou službou.

Součástí jsou i návody, a to jak tištěné, tak v elektronické podobě, ale i videonávody. Vše postupně, krátká videa krok za krokem. To vše až do finále, kdy zapnete vypínač a spotřebováváte energii zdarma.

Jak už jsme zmínili, v balení nenajdete propojovací kabely. Důvod je jednoduchý – každý potřebuje kabely jiné délky. Snadno se tak může stát, že buď budete zbytečně platit příliš dlouhý kabel, nebo vám naopak bude kus chybět. Koupit si je můžete v jakémkoliv hypermarketu nebo na nějakém e-shopu.

Konkrétně se jedná o silový kabel 5×4, 3×1,5, jeden datový kabel, běžný uzemňovací kabel a dva kabely pro propojení panelů s měničem.

Reklama
Fotovoltaika svépomocí – Co obsahuje připravená stavebnice a jak na to

Jak budeme postupovat při montáži?

První dva kroky se mohou dělat paralelně:

  1. Změřit a na milimetrový nebo čtverečkovaný papír překreslit střechu a zkusit si panely naskládat, abychom si byli jistí, zda potřebujeme velkou nebo malou elektrárnu, případně nějaký mezistupeň.

  2. Napsat na distribuci elektřiny (ČEZ, PRE, E.GD) s žádostí o připojení fotovoltaické elektrárny.

A jdeme na montáž.

Je třeba najít kontralatě (latě od hřebenu k okapu). Jak na to je opět popsáno ve videu. Na tyto kontralatě se přidělávají střešní háky.

Hák má několik možností umístění, abyste se i v případě komplikované střechy dostali do místa, které potřebujete. Háky se dávají na každou druhou krokev nebo kontralať. Připevňují se vruty, které jsou samozřejmě také součástí balení.

Jaké nářadí budeme potřebovat svoje? „Určitě budete potřebovat rozbrušovačku s diamantovým kotoučem, protože bude potřeba podbrousit tašky. Mít byste měli také aku vrtačku,“ vyjmenoval Radovan.

Následuje ližina. Přiděláme ji ke střeše a dorovnáme, aby byla rovně. A je připraveno na solární panel.

Fotovoltaika svépomocí – Co obsahuje připravená stavebnice a jak na to

K připevnění panelu do ližiny slouží krajový komponent, který připojíme z kraje pomocí šroubů. Středový komponent se dává mezi jednotlivé panely.

Panely dáváme na sraz k sobě na základě držáků. Panely mezi sebou propojujeme už při jejich kladení.

Z druhé strany panelů jsou dostatečně dlouhé kabely a konektory, které jsou jasně definované jako samec a samice. My je jen docvakneme. To je potřeba udělat v momentě, kdy dáváme panely na střechu. Zpětně se k tomu vrátit nelze.

Jediné nepřipojené zůstanou panely první a poslední. Mohlo by se totiž stát, že na konci kabelu už bude napětí, a to až 500 V.

V tomto momentu je tedy potřeba přejít do technické místnosti a udělat elektroinstalaci. Jakmile bude hotová, natáhneme kabely a připojíme je do rozvaděče. Vezmeme konektory, které jsou součástí, nacvakneme je a připojíme na panely. V tento okamžik už začínáme vyrábět elektřinu. Je tedy nutné být opatrní a vědomi si toho, že už je to nebezpečné.

Fotovoltaika svépomocí – Co obsahuje připravená stavebnice a jak na toFotovoltaika svépomocí – Co obsahuje připravená stavebnice a jak na to

Jak na elektroinstalaci?

Když se dostaneme do technické místnosti a chceme provést již zmíněnou elektroinstalaci, postupujeme následovně:

Ze hotové elektrárny se černým a červeným kabelem propojíme do rozvaděče, který je na stejnosměrné straně. Nahoře totiž vyrábíme stejnosměrný proud. Zde se napojíme.

Následně jdeme do měniče. Z měniče jdeme zároveň do baterií a do hlavního rozvaděče, kterému se říká AC a jde o střídavou stranu, ze které vám půjde střídavý proud.

Vše je navrženo velmi pečlivě, rozvaděče jsou důkladně popsané a vybavené, není třeba nic dalšího dokupovat. Jen podle návodů vše potřebné zapojíme buď my, nebo elektrikář.

Systém je navržen tak, aby byl dům maximálně soběstačný. Elektřinu vyrábí přes den, takže my bychom se měli snažit ji právě přes den spotřebovávat. Je-li výroba vyšší než spotřeba, ukládá se energie do baterií. Pokud se baterie naplní, můžeme prodávat energii zpět do systému. To za nás řeší měnič.

Fotovoltaickou elektrárnou si můžeme dobíjet i elektromobily. Je ale důležité, aby se to dělo přes den. Pokud ale ráno elektromobilem odjedeme do kanceláře, večer přijedeme, tak ho přes noc zdarma určitě nedobijeme. „Baterie, které dodáváme, mají 11,6 kWh, přičemž v elektromobilech jsou baterie až 90 kWh. Takže byste si večer vysáli baterky a auto by stejně nebylo nabité,“ upřesňuje Radovan.

kW (W) Watt - základní jednotka výkonu. 1 watt je výkon, při němž se vykoná práce 1 joulu za 1 sekundu.

kWp (Wp)  Watt-peak - jedná se oje míra nominálního výkonu solárního panelu v laboratorních světelných podmínkách.

Fotovoltaika svépomocí – Co obsahuje připravená stavebnice a jak na to

Kam umístit panely?

Pokud máte možnost dát panely na jih, tak, aby nebyly zastíněny například stromem, vyrobíte tam nejvíc elektřiny. Ovšem nejvíc vyrábíte v poledne. A pokud nejste v tu dobu doma a energii nespotřebujete, posíláte ji za drobné peníze distributorovi.

Výhodnější je tedy umístění elektrárny na východ a západ. Udělat vlastně elektrárny dvě, neboli dva stringy. Tím pádem začnete vyrábět už brzy ráno a vyrábíte do pozdního odpoledne. „Pokryjete tím jak ranní špičky, kdy celá rodina vstává, vaří kafe a dělá spoustu věcí, tak práci během dne, jako je praní atd., tak možná ještě i to poslední večerní kafe si uděláte z vlastní elektřiny.“

Dříve se řešil také sklon střechy. Bylo to ale v době, kdy panely byly extrémně drahé. Teď už jsou výrazně levnější a sklon střechy už není tak důležitý. „Například na ploché střechy se dává sklon pouze 10 °. Tento faktor tedy rozhodně není rozhodující,“ ujišťuje nás Radovan.

Jde především o to, aby elektrárna byla na střeše dobře přidělaná. A to jak vzhledem k větru, tak k tomu, aby to trochu vypadalo.

Systém je ideální pro pálenou tašku. Co jiné typy krytiny?

Sestava, o které dnes mluvíme, se používá nejčastěji. Většina klientů má totiž buď pálenou nebo betonovou tašku. Pokud ale máme například kanadský šindel nebo plechovou střechu, je potřeba to při objednání zmínit a v Profi materialu nám v objednávce vymění systém pro uchycení na střechu.

Fotovoltaika svépomocí – Co obsahuje připravená stavebnice a jak na to

Jaká je na co záruka?

Panely jsou od firmy Longi se zárukou 12 let kompletní a 25 let na výkon.

Na baterie je záruka 10 let plná, ale u výkonu se počítá s tím, že kapacita půjde dolů. Časem si tedy určitě bude třeba baterii přikoupit.

Na měnič je záruka 5 let kompletní a 5 let na materiál a náhradní díly. Podmínka tu ale je, aby to montoval nebo alespoň na konci zkontroloval někdo od Solaxu, kdo s tím může pracovat. Další důvod, proč si aspoň na závěr najít elektrikáře, který toto školení má. Toho, jak už Radovan zmínil, vám může pomoct najít.

Autorizované spuštění

Na závěr Vaší instalace, po vystavení revizní zprávy elektro Vaším revizním technikem přijede náš technik, který zkontroluje zapojení rozvaděčů AC a DC, zapojení měniče, baterií a stringů.

Následně nastaví parametry měniče. Pokud bude vše podle přiložených návodů, tak vystaví záruční listy a doklady prokazující, že se montáže účastnil technik, který může montovat FVE.

Díky těmto dokladům si následně můžete zažádat o dotaci Nová zelená úsporám. Prosím, termín si dojednávejte emailem na lukas@profimaterial.cz minimálně 30 dní předem.

Dále jsme se rozhodli, že prvním 50 zákazníkům zdarma podáme žádost o Novou zelenou úsporám a žádost o připojení na ČEZ, E.D.G. případně PRE.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Švec (14 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama