6 důvodů proč zvolit suchou podlahu

Autor: Rigips (57 příspěvků)
28. 9. 2022
0 komentářů
6 důvodů proč zvolit suchou podlahu
Komerční

Suché podlahy Rigips jsou konstrukce podlah montovaných z jednotlivých desek nebo podlahových dílců konstrukčních sádrokartonových desek RigiStabil a sádrovláknitých desek Rigidur. Jsou vhodné do všech druhů staveb, ať už se jedná o rodinný domek nebo veřejné prostory.

1. Rychlost pokládky

Suché podlahy systému Rigips nevyužívají při své realizaci žádný mokrý proces, díky tomu přináší rychlé, čisté a snadné řešení. Oproti běžným masivním podlahám se suché podlahy obejdou bez dlouhých technologických přestávek. Kupříkladu doba zrání u betonových podlah je 28 dní a u anhydridových je to alespoň 60 dní.

Obecně se u litých podlah setkáváme s problematikou, kdy se do konstrukce dostávají desítky až stovky litrů vody, které se musí ze stavby odvětrat. Suché podlahy Rigips lze používat ihned po vytvrzení lepidel, zpravidla jsou pochozí po cca 12-24 hodinách, kdy důležitým faktorem jsou konkrétní podmínky na stavbě.

6 důvodů proč zvolit suchou podlahu

2. Pokládat můžete i v chladných měsících

Některé tzv. mokré podlahy nelze realizovat, když se teplota dostane pod nulu. Dokonce u cementu a sádry se chemické reakce zastavují už při 5 °C. Problém pak nastává ve chvíli, kdy je nutné nechat větrat přebytečnou vlhkost. „Pokud bychom mokrou podlahu nechaly zrát při teplotě pod + 5 °C, tak dochází ke špatnému zrání a vnikají tzv. puchýře. Ty se potom musejí nákladně brousit. V případě, že by se nevětralo vůbec, tak stavba začne plesnivět. Oběma těmto problémům se vyhnete se systémem suchých podlah,“ říká Tomáš Korecký, produktový manažer Rigips

3. Odolnost proti vlhku

Podlahové desky a dílce Rigips jsou impregnované, tudíž je lze použít i do prostor s přerušovanou vzdušnou vlhkostí do 90 % (koupelny, toalety, kuchyně atd.).

Na místech, kde přijdou desky do přímého kontaktu s odstřikující vodou (např. podlaha v koupelně, sprchový kout atd.), doporučujeme použít tekutou hydroizolaci.

4. Kvalitní odhlučnění

Skladba podlahy může být doplněna o dodatečnou izolační vrstvu, jako je suchý vyrovnávací podsyp, dřevovláknitá deska, stabilizovaný polystyren či minerální izolace, která vytváří nejen lepší tepelnou izolaci, ale i zlepšenou neprůzvučnost. 

Pro vytvoření dobré kročejové neprůzvučnosti je důležité věnovat pozornost detailům, tedy vhodného napojení stěn, stropů a příček tak aby se zamezilo šíření vibrací. Pružný okrajový pásek je u suchých podlah samozřejmostí.

6 důvodů proč zvolit suchou podlahu

5. Lze kombinovat s podlahovým vytápěním

V případě zabudování podlahového topení je nutné zvolit skladbu z kombinace desek tl. 12,5 mm. U teplovodního topení je nutné dát pozor, aby bylo vhodné pro kombinaci se suchou podlahou. Elektrické topení může být použito jen za podmínky, že na podlahovém prvku nepřekročí teplotu 40 °C a dále v případě, že má v sobě zabudovanou tepelnou pojistku, která zabraňuje přehřátí.

6. Pokládku zvládnete i svépomocí

Montáž suché podlahy není technicky náročná a s pomocí technologického postupu Rigips ji zvládne každý zručný svépomocník. „Montáž konstrukce suché podlahy lze jistě zvládnout i svépomocí. Nápomocná jsou montážní videa na webu Rigips nebo firemní publikace např. Montážní příručka sádrokartonáře, doplňuje Tomáš Korecký.

V případě, že si to chcete vyzkoušet na nečisto, tak Škola suché výstavby Rigips pořádá jednodenní kurz: Pokládka suché sádrokartonové podlahy. Za jeden den se naučíte vše potřebné k pokládce suché podlahy i včetně doplnění dodatečné izolační vrstvy a řešení napojení na okolní konstrukce. Navíc odcházíte se spoustou rad od odborníků s dlouholetou praxí.

Hlavní výhody suchých podlah Rigips:

  • Nízká hmotnost, která nezatěžuje stávající konstrukci.

  • Rychlý postup stavby bez dlouhých technologických přestávek.

  • Bez zanášení vlhkosti do stávajících konstrukcí.

  • Snadná opravitelnost povrchů.

  • Velmi dobré akustické vlastnosti podlahových desek s použitím izolační vrstvy.

  • Lze na ni položit téměř jakoukoliv podlahovou krytinu od koberce, vinylu a dlažby, přes dřevěnou plovoucí podlahu až po korkovou podlahu.

  • Skladba suché podlahy zajišťuje kompatibilitu i s podlahovým vytápěním.

Ještě, než se pustíte do práce, podívejte se na nejčastější chyby při pokládce suché podlahy.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Rigips (57 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama