Rekonstrukce půdy | Díl 1: Příprava projektu, rozpočtu a další plánování

Autor: PetulaLou (4 příspěvky)
Kategorie: Rekonstrukce
26. 9. 2022
0 komentářů
Rekonstrukce půdy | Díl 1: Příprava projektu, rozpočtu a další plánování
Příspěvek stavebníka

Co se stane, když zavřete čtyřčlennou rodinu na pár měsíců do 3+1? To není začátek hádanky, ale naší rekonstrukce. Lockdown během covidu nám totiž ukázal, jak důležité je mít pro každého vlastní osobní prostor. Tedy místnost, kam nikdo jiný „nemůže“. A protože k našemu bytu náleží i půda, donedávna zastavěná hromadou nepoužívaných věcí, rozhodli jsme se náš příbytek nejen předělat, ale rovnou rozšířit o další patro.

V lednu 2021 jsme si poprvé pozvali projektanta, kterého nám doporučili kolegové z branže. Spolu s naším stavebním dozorem prošel byt i půdu a cenu rekonstrukce odhadl na 1. 200 000 Kč. Protože jsme prozíraví, zažádali jsme si o úvěr o něco vyšší a počítali s částkou 1.500 000 Kč.

Reklama

Projektanta, nebo architekta?

To byla věc, ve které jsme vůbec neměli jasno. Rozhodli jsme se tedy trochu pogooglit. Jejich role se v mnohém překrývají, ale obecně se dá říct následující:

  • Pokud na rekonstrukci spěcháte, oslovte spíš projektanta.

  • Jestliže toužíte po řešení na míru, chcete víc návrhů a vizualizací, vsaďte na architekta.

  • Projektanta definuje: stavební vzdělání, znalost stavebních konstrukcí a materiálů, maximální technická přesnost.

  • Architekt se vyznačuje hlavně schopností připravit návrh, který bude fungovat dispozičně, materiálově i vzhledově. Má velký cit pro design.

Projektant se k práci na našem bytě dostal bohužel až v červnu, a pak ještě nějakou chvíli trvalo, než jsme se mohli do rekonstrukce opravdu pustit. Museli jsme totiž nejdřív vyřešit tu nejméně oblíbenou, ale o to důležitější část stavby – administrativu

„Vyřídíme pár administrativních nutností“, říkali jsme si

Jenže „pár“ znamenalo v našem případě získat následující:

  • projekt samotné rekonstrukce (co se bourá, co se staví),

  • posouzení statika,

  • projekt na vodoinstalaci,

  • projekt na topení,

  • projekt na elektřinu.

Na každý z těchto dokumentů potřebujete jiného odborníka, každý se platí zvlášť, a tak částky naskakují hned v začátku. Ten největší oříšek nás ale teprve čekal: protože jsme přidávali střešní okna (což je zásah do hlavní konstrukce budovy), nestačilo rekonstrukci ohlásit. Potřebovali jsme stavební povolení. Razítko se nám podařilo získat až za 2 měsíce, v prosinci 2021. A pak už jsme konečně mohli začít. 

Reklama

Kdy potřebujete stavební povolení? Obecně je to ve chvíli, kdy plánujete zasahovat do nosných konstrukcí bytu nebo domu, a pak u všech staveb, které nesplňují podmínky a překračují parametry z § 103 a § 104 Stavebního zákona. Nejlepší je ale vždycky zajít na stavební úřad, pod který vaše nemovitost spadá, a zeptat se přímo tam.

Rekonstrukce půdy | Díl 1: Příprava projektu, rozpočtu a další plánování

Potřebujeme stavební dozor?

Protože nám rekonstrukci nezajišťuje pouze jedna firma, bylo naší povinností zajistit si stavební dozor, který kontroluje, zda jsou práce v souladu s projektovou dokumentací, dohlíží na změny v projektu a přizpůsobuje ho realitě. Ta je totiž téměř vždy úplně jiná než projekt na papíře.

Reklama

Stavební dozor je nejdůležitější člověk na stavbě 

Rozpočet aneb Co jsme plánovali a jak to doopravdy bylo

Už během projekčních a schvalovacích procesů jsme začali shánět a domlouvat jednotlivé řemeslníky na NejŘemeslníci.cz (tento způsob rekonstrukce vychází levněji, než kdybyste si objednali celou stavební firmu). Všichni nám připravili cenovou nabídku a v tu chvíli bylo jasné, že plánovaný 1.500 000 Kč nám rozhodně stačit nebude. Zažádali jsme tedy o navýšení úvěru o 1 milion korun

Největší položkou v rozpočtu se ale stal nový systém vytápění. Po návštěvě dvou na sobě nezávislých topenářů jsme totiž zjistili, že naše dosavadní topení je udělané úplně špatně, a to včetně použitého materiálu. Po bouřlivých debatách jsme se rozhodli pro moderní digitální kotel, který sám reflektuje venkovní teplotu. A ze sta tisíc, které jsme původně na topení plánovali, bylo najednou tisíců čtyři sta.

Rekonstrukce půdy | Díl 1: Příprava projektu, rozpočtu a další plánování

Jaký materiál? A kolik?

Abychom aspoň trochu ušetřili, rozhodli jsme se sehnat materiál po vlastní ose. Věděli jsme, i na základě doporučení našich přátel, že chceme pracovat s výrobky od ISOVER, Weber a od Rigipsu. Nevěděli jsme však přesně, jaké konkrétní produkty a v jakém množství nakoupit. Dostali jsme ale tip na Centrum technické a obchodní podpory Saint-Gobain.

Stačilo, abychom jim poslali projekt, a oni už z něj sami vyčetli, co všechno budeme potřebovat a v jakém množství. Stanovili nám složení zateplení v podkroví, materiály pro předstěny a příčky, pomohli nám vybrat vnitřní omítky, štuky, hydroizolaci do koupelny, lepidla… Prostě všechno, co si jen dokážete představit, ale i položky, které nás vůbec nenapadly. A to je asi největší přidaná hodnota, protože my, jakožto laici, všechno nedomyslíme. Celá služba byla navíc úplně zadarmo. 

To nejdůležitější z plánovací fáze máme za sebou. A brzy se pustíme do bourání.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
PetulaLou (4 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací