Jak vyčistit zateplenou a nezateplenou fasádu

Autor: Baumit (28 příspěvků)
Kategorie: Zateplení fasády
24. 9. 2022
2 komentáře
Komerční

I poměrně „mladá“ fasáda vyžaduje pravidelnou kontrolu, a to již po dvou letech od její realizace.

Při kontrole stavu fasády se sledují jak celkové plochy, tak oblasti oken, dveří nebo napojení lišt.

Čištění a obnova “špinavé” fasády

Velkým nepřítelem opláštění domu jsou nejen usazené mechanické nečistoty, ale také biologické řasy a plísně, což samozřejmě specifikuje následný způsob její obnovy včetně použitých materiálů. 

U domů se zateplením ETICS směřujeme pozornost na základní mechanické očištění tlakovou vodou o maximálním tlaku 200 barů a teplotě vody do 35 °C s předepsaným poměrem obsahu čisticího prostředku Baumit ReClean.

Proces čištění lze vhodně doplnit použitím ručního tvrdého kartáče.

V dalším postupu máme na výběr, buď dva nátěry prémiové fasádní barvy Baumit StarColor na suchý povrch nebo alternativně aplikovat produkt Baumit SilikonColor. 

Využijeme-li k nanášení fasádní barvy technologii stříkání airless, máme záruku rovnoměrného nanášení nátěru v krátké době i na velké ucelené povrchy.

Sanace fasády napadené plísněmi a řasami

Pokud jsou při kontrole zateplené fasády zjištěny známky biologického napadení, musí dojít nejprve opět k omytí čistou tlakovou vodou a po oschnutí k aplikaci vodou ředitelného sanačního nátěru Baumit FungoFluid. To se provádí pomocí válečku, popř. malířské štětky.

Zmíněný proces se musí v případě většího napadení mikroorganismy opakovat a zároveň je nutné vytvořit ochrannou vrstvu před dvěma nátěry silikonovou fasádní barvou.

A opět se zde nabízí možnost použití výrobku Baumit StarColor nebo jeho alternativy v podobě voděodolné a paropropustné silikonové barvy Baumit SilikonColor. V každém případě je vždy důležité přísně dodržovat technologické přestávky (schnutí vrstev) mezi jednotlivými fázemi obnovy fasády.

Vždy je důležité přísně dodržovat technologické přestávky (schnutí vrstev) mezi jednotlivými fázemi obnovy fasády

Čištění a obnova nezateplené fasády

U starších domů s běžnou vápenocementovou omítkou bez zateplení, je potřeba nejprve zkontrolovat možné trhliny v povrchu takové fasády. 

K tomu nám poslouží speciální měřítko – limitní hodnotou šíře trhliny je 0,5 mm, která úzce souvisí s povrchovým napětím kapky vody.

Prasklinami poškozená fasáda se nejprve obnoví použitím univerzálního základního nátěru se zpevňujícími vlákny s označením Baumit FillPrimer, sloužícího jako vhodná penetrace. 

Po jeho zaschnutí (24 hodin) je povrch připraven na dvě vrstvy výrobcem doporučené silikonové fasádní barvy Baumit StarColor.

U drobných trhlin však existuje i druhé řešení v podobě nanesení penetračního nátěru Baumit MultiPrimer a následné aplikace dvou vrstev fasádní barvy Baumit FlexaColor.

Předností této barvy s obsaženým organickým pojivem a silikonovou pryskyřicí je vysoká míra flexibility obou vrstev nátěru.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Baumit (28 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací