Zchlaďte se ve vlastním zahradním bazénu

Autor: eVisions Advertising s.r.o. (6 příspěvků)
14. 8. 2022
0 komentářů
Zchlaďte se ve vlastním zahradním bazénu
Komerční

Máte zahradu a přemýšlíte nad stavbou bazénu? Zvládnete to i svépomocí. Přečtěte si náš článek, jak jednoduše postavit bazén bez pomoci stavební firmy. Na výběr máte několik možností, jak na to.

Možná vás už nebaví každé léto vytahovat nafukovací bazén a pak neustále odkládat jeho opětovné vypuštění a složení. A to ani nemluvíme o tom, že v takovém bazénu si nijak zvlášť nezaplavete a je opravdu spíš jen na zchlazení v horkých dnech. Pokud přemýšlíte o stavbě bazénu, který na zahradě zůstane natrvalo, máme pro vás několik tipů, jak na to.

Najděte pro bazén vhodné místo

To, kam bazén chcete umístit, je zásadní. Výběr místa záleží nejen na podloží, ale odvíjí se také od charakteristik bazénu, jako je konstrukce či velikost. Ideální místo pro bazén je na slunném stanovišti a co nejdále od stromů a keřů. Ovšem v potaz byste měli vzít i případné napojení k potrubí či jiné infrastruktuře, pokud je to potřeba.

Nadzemní bazén je nenáročný na stavbu

Pokud se vám vidina kopání příliš nezamlouvá, není nic jednoduššího než zvolit nadzemní bazén. Jeho výstavba je rychlá a často levnější, protože odpadají náklady na výkop a terénní úpravy. Velmi často je nadzemní bazén obestaven dřevěnou konstrukcí. Například pomocí seskládaných prken spojených v nároží přeplátováním o plné a poloviční výšce. Využívá se ale také například pozinkovaný plech nebo dřevěné hranoly. Do takovéhoto rámu se pak zavěsí bazénová fólie. Možností je také koupit už hotový nadzemní bazén, se kterým je možné dál pracovat stejným způsobem.

Polozapuštěný bazén je stabilnější

O něco víc práce bude s polozapuštěným bazénem. Na druhou stranu je dnes velmi oblíbený a vypadá stylově. A rozhodně ho využijete ve svažitém terénu nebo v případě, že chcete bazén kombinovat s terasou. Podobně jako u nadzemního bazénu je i stavba polozapuštěného bazénu levnější.

Zapuštěný bazén je nejnáročnější na stavbu

Co se týče klasického bazénu v zemi, tady už je stavba náročná a ne zrovna levná. Je zapotřebí připravit jámu, a to na každou stranu alespoň o 20 cm větší, než je bazén. Po vykopání jámy musíte položit betonovou desku. Pokud zvolíte laminátový bazén, pak stačí 10cm vrstva betonu a pro zpevnění a vyrovnání pak použijte tzv. kari síť. A pak přichází na řadu usazení bazénu. Tady vám bude muset pomoct jeřáb a bazén do připravené jámy spustit. Výhodou laminátových bazénů je jejich lehkost, díky čemuž menší bazén zvládnete s pomocníky osadit i bez jeřábu. Usazením bazénu to ale nekončí a na řadě je propojení technologie, jako je filtrace, čištění, vyhřívání a podobně. V tom lepším případě vám s tímto krokem pomůže výrobce bazénu či jiný profesionál, který se stavbou bazénů zabývá. Nakonec ještě zbývá bazén zafixovat suchou betonovou směsídokončit povrchové úpravy.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
eVisions Advertising s.r.o. (6 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama