Příčky - Porfix

Autor: Jan Vopěnka (2 příspěvky)
23. 8. 2022
1 komentář
Příčky - Porfix
Příspěvek stavebníka

Založení příček - 15 cm + 10 cm příčky

Je to tady, můj první příspěvek, tak snad někomu pomůže a zároveň nikoho nepohorší.

Pro začátek chci říct, že jsem nikdy nezakládal příčky, pouze pomáhal zdít u kamarádů, takže to byla pro mě výzva. Nejnáročnější bylo se rozhodnout, z jakého pokoje začít, aby vše vycházelo na úhly + délky/šířky (kdyby náhodou byla někde posunutá nosná zeď o nějaký ten mm apod.). Začali jsme tedy v ložnici, která je vedle koupelny. Naznačili jsme na hydroizolaci a začali s prvníma cihlama. Vše přeměřováno vodováhou a nivlékem, dojeli jsme první nenosnou příčku a začali druhou. Po dokončení této mě čekalo zděšení, i když vše sedělo, zeď byla jako vlna, fotku bohužel nemám. Po důkladnějším přeměření cihel jsem zjistil, jak jsou cihly prohlé a nepřesné (nějaká špatná šarže). Rozbalili jsme tedy druhou paletu, a ta naštěstí byla lepší. Vytrhali jsme tedy již založené příčky a předělali. Pak už to šlo docela dobře. Jen nemilé překvapení zrovna u poslední příčky, co jsme dělali. Nivelák ukazoval nulu a pod tvárnici nebyla žádná zakládací malta...takže celých asi 5 metrů podřezat a usadit. Časová náročnost - 1,5 dne.

Zdění

Po víkendu, kdy jsme měli založeno, jsem se pustil do zdění. Po nepříjemném zjištění z první palety se navrátila trochu radost, že další palety byly docela přesné a já mohl zdít jako o závod. Nutno říct, že jsem dělal hlavně po práci a o víkendech dorazili švára a asi 1-2krát jsme ve dvou zdili a dva nosili/řezali. Vše šlo jak mělo a během 2 týdnů jsem měl vyhnáno na překlady (nevím, zda to je hodně, ale vše jsme důkladně vyrovnávali a přeměřovali). Asi nejvíc z tohoto jsem se navztekal u asi 3,5 metrové zdi z 10sítek (jedna stěna na záchodě a sprchový kout) strašná práce. Furt to jezdilo ze strany na stranu a když už se tak nějak srovnala, tak bylo vidět, jak jsou tvárnice do luku. No vzteky jsem asi 2 tvárnice musel prostě rozbít, když už na potřetí nešla srovnat...

Překlady

Nutno říct, že jsem při založení udělal chybu a kdybych dal o něco málo víc zakládací malty, tak bych nemusel každou tvárnici, na které je překlad, vyřezávat asi o 4 cm...Vůbec jsem nad tímto nepřemýšlel, tak jsem si trochu přidělal práci, ale asi za 1,5 hodiny bylo 8 otvoru rozměřených, vyřezaných a připravených k uložení překladů.

Reklama

Dokončování

Poslední týden jsem dokončoval hlavně sám zase po práci, občas se musel dát někde klínek nebo trochu více lepidla na srovnání, ale nic, co by vyžadovalo nějaké velké broušení cihel apod. Chtěl jsem se hlavně zbavit sociálky, kde bylo dost dořezu a převazů, abychom mohli se švárou o víkendu dojet zbylé 2-3 šáry. Což se také povedlo. Bylo to náročných a úmorných 21 dnů, ale jsem rád, že jsme si to zkusil a každému, kdo to nikdy nedělal jako já a má z toho strach, tak nemusí. Jinak nevím, jak je na tom Ytong, ale až na nějaké menší nerovnosti a první paletu byl Porfix docela dobrý, aspoň za mě. Teď už jen vyplnit pěnou spáru mezi nosným a nenosným zdivem a elektrika čeká na instalici.

Příčky - Porfix

Náklady

Název položkyCena
Překlady
4 580 Kč
Nerez spojky
800 Kč
Lepidla Porfix
2 200 Kč
Lepidla Weber
800 Kč
Porfix 100
3 400 Kč
Porfix 150
51 600 Kč
Celkem63 380 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jan Vopěnka (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama