Podzimní údržba zahrady. Jak připravit svou zahradu na zimu?

Autor: Maia Green (20 příspěvků)
22. 8. 2022
0 komentářů
Podzimní údržba zahrady. Jak připravit svou zahradu na zimu?
Příspěvek stavebníka

Jaro se nám pomalu blíží ke konci a nejistými krůčky se blíží podzim. Podzim je čas pro zahrádkáře. Není ani příliš horko, ani příliš zima. Práce jdou mnohem lépe, půda není až tak vyprahlá, počasí přeje výsadbě rostlin, práci s půdou, zakládání trávníku atd.

Tento čas však není vhodný jen pro realizaci zahrad, ale i pro údržbu, která je nezbytnou součástí zahrady.

Udržovat zahradu by pro každého vlastníka byť jen sebemenší zahrádky mělo být potěšením. Je to řekněme takové poděkování za plody, které nám zahrada poskytuje. Nemyslím tím jen ovoce a zeleninu, ale i klid, radost a relax.

Co byste na podzim na zahradě měli udělat?

Vím, že prací, které byste chtěli v rámci údržby zahrady stihnout, je hodně. Následující činnosti byste však odkládat neměli.

Reklama

1. Opečujte trávník

  1. S údržbou trávníku začněte zavčas, protože pozdním ošetřením mu můžete spíše uškodit. Určitě byste měli stihnout před zimou trávník posekat a zabránit tak vzniku houbových chorob. Ve vysoké trávě se také do jara mohou vytvořit nevzhledná holá místa, která byste museli na jaře dosévat.

Podzimní údržba zahrady. Jak připravit svou zahradu na zimu?
  1. Jestliže jste na holá místa narazili už před zimou, je vhodný čas je dosít. Na podzim má většinou travní semeno dobré podmínky pro klíčení a růst, aniž byste museli dennodenně zalévat.

  1. Prohnojte trávník speciálním podzimním hnojivem pro trávník. Podzimní hnojivo obsahuje přesně ty látky, které trávník pro přezimování potřebuje. Pokud doma najdete zbytky startovacího, jarního či letního hnojiva, určitě je nepoužívejte. Na podzim má trávník jiné požadavky a mohli byste mu spíše uškodit.

  1. Na podzim také můžete provést vertikutaci. Myslete však na to, že se trávník musí před zimou stihnout zregenerovat. Pokud je to nutné, můžete v těžkých půdách provést i pískování.

  1. Neprovádíte-li vertikutaci, odstraňte alespoň pevnými hráběmi suché části a listí. Z listí můžete udělat hromady, kterými pomůžete hmyzu nebo jiným živočichům přezimovat.

Reklama

2. Ukliďte užitkové záhony

Odstraněním zbytků rajčat, dýní apod. snížíte riziko výskytu chorob v další sezoně. Také jsou záhony upravenější a ulehčíte si jejich přípravu na jaře. Odstraňte z nich také plevel. Nezapomeňte, že plevel se semeny do kompostu nepatří.

Podzimní údržba zahrady. Jak připravit svou zahradu na zimu?

Sesbírejte ovoce spadené pod stromy a v ideálním případě také otrhejte veškeré ovoce, které zůstalo na stromech (i shnilé a plesnivé). Předcházíte tím napadení nemocemi v dalším roce.

Reklama

3. Nachystejte rostliny na zimu

Rostliny, které u nás nepřezimují (např. oleandry) schovejte před prvními mrazíky domů, nepřezimující cibuloviny (např. mečíky) vykopejte a vhodným způsobem zazimujte.

Přezimující rostliny náchylné na mráz zakryjte chvojím nebo šetrně obalte bílou textilií.

Traviny na podzim nestříhejte. Trsy svažte do snopů. Traviny v zimě při hezkém úvazu působí nejen dekorativně, ale především snopy slouží jako ochrana kořenů před zimou a vlhkostí.

Co se trvalek týče, můžete odstřihnout odkvetlé části, ty však také mohou sloužit jako zimní ozdoba zahrady. Nedoporučuji seříznout před zimou celé rostliny, jde přece jen o určitý způsob ochrany rostliny.

Podzimní údržba zahrady. Jak připravit svou zahradu na zimu?

5. Postarejte se o okrasné záhony

V rámci okrasných záhonů je dobré provést odplevelení. Pokud vám během sezony některé rostliny odumřely, podzim je vhodná doba na jejich nahrazení novými rostlinami.

6. Nezapomeňte na technické záležitosti. K péči o zahradu patří také

Před zimou je vhodné projít a zkontrolovat i jiné věci než rostliny a záhony.

  1. Máte-li zahradní domeček nebo jinou stavbu, do které nesmí zatékat, zkontrolujte funkčnost střechy a okapů. V případě potřeby je opravte nebo vyměňte.

  2. U dřevěných prvků (jako plot, lavičky, trámy a jiné) proveďte nátěr, aby nedegradovaly vlivem vlhkosti. Nátěr proveďte i v případě rezivějících prvků z kovu, prodloužíte tím životnost.

  3. Zastavte a vypusťte vodu. Závlahové systémy vyfoukejte.

  4. Zazimujte jezírka a bazény.

Podzimní údržba zahrady. Jak připravit svou zahradu na zimu?

Toto je výčet toho nejdůležitějšího. Pokud si se zahradou nevíte rady, můžete se obrátit na odbornou firmu.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Maia Green
Maia Green (20 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama