Božské levandule. Co dělat, aby v sezoně znovu kvetly?

Autor: Maia Green (20 příspěvků)
31. 7. 2022
0 komentářů
Božské levandule. Co dělat, aby v sezoně znovu kvetly?
Příspěvek stavebníka

Levandule jsou stále větším hitem. Setkáte se s nimi téměř na každém rohu. A není se čemu divit. Jsou totiž nepostradatelnou součástí nejen moderních zahrad. A proč se staly tak oblíbenými? Především pro svůj krásný květ a kouzelnou vůni. Také jsou skvělou bylinkou, která pohladí na duši. Co byste řekli na to, kdyby vám v sezoně znovu vykvetly?

Nejdříve si pojďme o levanduli něco povědět

Jedná se o 30-50 cm vysoký polokeř – část jejího stonku dřevnatí. Kvete v červnu a červenci fialovými, modrými, růžovými či bílými květy. Jejím přirozeným stanovištěm je Středomoří. Miluje tedy sluníčko a teplo, přesto si ji i u nás můžete vypěstovat, je totiž mrazuvzdorná. Ve vyšších oblastech ale rostliny na zimu raději přikryjte chvojím.

Jak levanduli pěstovat?

Dopřejete-li levanduli vhodné podmínky, není třeba o ni nijak zvlášť pečovat. Vyberte jí slunečné stanoviště s dobře propustnou půdou. Stejně jako jiné trvalky pro hezký růst potřebuje alespoň jedenkrát za rok střih. Pravidelným střihem si zajistíte krásné, pevné a husté rostliny. A za vaši péči se vám odmění bohatým květem.

Reklama
Božské levandule. Co dělat, aby v sezoně znovu kvetly?

Střih provádějte na začátku jara, kdy už nehrozí silnější mrazíky. Sestřihněte ji na cca 20 cm a odstraňte všechny poškozené nebo omrzlé části.

Můžete provést i střih na podzim. Seřežte však jen odkvetlá květenství, do rostliny jinak nezasahujte, aby měla možnost se přirozeně chránit před zimou.

Co se stane, když levanduli nebudete pravidelně stříhat?

Nebudete-li levanduli dopřávat pravidelný střih, po čase bude rostlina nevzhledná, řídká, s polehlými větvičkami. Rostlinu v takovém stavu je sice možné ostříhat, ale její záchrana není jistá. Po velkém zásahu do dřevnatých částí už nemusí znovu obrazit.

Počítejte také s tím, že do doby, než rostliny obrostou, budete mít na záhonech nevzhledné pahýly. Proto zvažte vykopání starých a následné vysázení mladých rostlin.

Reklama

Střih pro opětovné kvetení

Na trhu seženete spoustu druhů a odrůd levandulí. Jsou mezi nimi i takové, které remontují (např. Lavandula angustifolia 'Aromatico Silver'). To znamená, že dokážou vykvést dvakrát v jednom roce. Rostliny ihned po odkvětu mírně ostříhejte a těšte se na další květy.

Božské levandule. Co dělat, aby v sezoně znovu kvetly?

Pokud rostliny teprve vybíráte, poraďte se ohledně odrůd se specializovaným zahradnictvím, kde podle vašich požadavků budou schopni vybrat pro vás tu nejlepší. A jestliže rostliny už máte, ale nevíte, zda jde o remontující odrůdu, jednou střih po odkvětu vyzkoušejte a uvidíte. Levanduli tím neublížíte.

Reklama

Využití levandule

Pro levanduli v zahradě najdete uplatnění ledaskde – nízké živé ploty, obruby, trvalkové záhony, skalky. Velmi dobře vynikne ve skupině alespoň o 3 kusech. Levanduli úzkolistou (Lavandula angustifolia) a její odrůdy vysazujte ve vzdálenosti přibližně 30-35 cm, vyšší druhy asi 45 cm. V případě plošné výsadby počítejte se 7-9 kusy na m2.

Lidové léčitelství levanduli doporučuje například při nespavosti, nervozitě.

Známé je také využití v kosmetice, aromaterapii, lékařství i gastronomii. Už jste si zkusili vyrobit levandulový sirup?

Božské levandule. Co dělat, aby v sezoně znovu kvetly?

Tip nakonec

Pokud si nevíte rady s plánem zahrady nebo realizací, obraťte se na odbornou firmu, která vám s vaším problémem pomůže.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Maia Green
Maia Green (20 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama