Neobvyklá technologie Posi-Joist

Autor: Superhaus Hranice (21 příspěvků)
28. 6. 2022
2 komentáře
Neobvyklá technologie Posi-Joist
Příspěvek stavebníka

Ahoj Svépomocí, máme pro vás jednu zajímavost z našeho projektu Superhaus Hranice. Znáte technologii Posi-Joist? Tato technologie se svépomocí moc nevyužívá, což je škoda, protože je to ve více směrech super materiál, hlavně na pevnost a manipulaci. Jeho využití je neomezené. Dělají z toho stropy, zdi, podlahy a podobně.

Výroba a dodávka posi joist nosníků

Minulý rok nám vyrobili POSI nosníky, což je kombinace ocel/dřevo. Technologie POSI JOIST se používá čím dál více, ale při stavbách svépomocí v rámci ČR to není zrovna preferovaný materiál, což je škoda.

Reklama

Výhody POSI:

  • nosnost

  • životnost

  • váha

  • rychlost

  • výborná manipulace a mnoho dalšího.

Když jsem se ptal u jedné zahraniční firmy na výhody POSI vs. OSB I profil, tak mi sdělili, že je to lepší volba ve všech směrech. Původně jsme chtěli dělat strop z OSB I profilů, ale s ohledem na fakt, kdy potřebujeme stropem pokračovat ven na balkon, jsme volili raději technologii POSI JOIST.

Měli jsem obavu z toho, co by udělalo OSB žebro v profilů po čase venku, tak blízko předělu interiér/exteriér. Navíc můžeme přes vzniklou ocelovou zmiji tahat ve stropě: elektriku, rekuperací a nemusíme nic dodatečně vrtat.

Během projektování POSI nosníků u nás na Superhausu jsme se opět mnoho přiučili a zase něco i vymysleli/zdokonalili. Běžný nejnižší POSI nosník se dělá vysoký cca 21 cm. Náš limit byl ovšem 18 cm na výšku /viz: otvory v ocelových průvlacích, dodavatel technologie pro ČR a zástupce Mitek /ing.Horvath/ dělal co mohl, ale nic nevycházelo. Nakonec nás asi něco osvítilo, protože se nám podařilo sólo vymyslet a podsadit oba profily o 15mm nadrážkováním dřeva, takže nebylo potřeba vůbec zasahovat do ocelového profilu, to by ani nepřišlo, časová ztráta a hledání technického řešení, další pouhé dva měsíce.

Potom proběhl výběr korektní firmy, která nebude příliš daleko. Po dalším asi dvou měsíčním zdržení s nejmenovaným dodavatelem z Opavy, který nás trošku tahal za nos, jsme našli konečně firmu ThermoDum, s.r.o., které šéfuje super borec p.Jurajda. Před tímto panem vždy smeknu, protože když má někdo kolem něj nějaký pracovní problém, tak to většinou názve formalitou, v dobrém slova smyslu, a hned ukáže naprosto jednoduché efektní řešení. Další jeho velké plus je, že řeší všechno osobně/přímo, nejlépe ihned a zkušenosti i dětí má na rozdávání...Může to vypadat jako reklama, ale je to spíše vlastní a výborná zkušenost i doporučení.

Ve videu níže, můžete vidět, za nás, nejzajímavější část výroby/zalisování ocelového profilu do dřeva.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Superhaus Hranice
Superhaus Hranice (21 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací